Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.4°C20.9°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C15.5°C
5 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
21.6°C24.1°C
6 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.7°C16.7°C
2 BF 88%
Αυτοδιοικητικές εκλογές / Γιατί η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τον δεύτερο γύρο – Ο φόβος του Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοδιοικητικές εκλογές / Γιατί η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τον δεύτερο γύρο – Ο φόβος του Μαξίμου

Παραβάν σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Σε πλήρη εφαρμογή θέτει το σχέδιο αλλοίωσης της δημοκρατικής νομιμοποίηση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κυβέρνηση, μετά το στραπάτσο στον Δήμο Αθηναίων στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές όπου ενώ στον α’ γύρο εκλέχθηκε πρώτος ο εκλεκτός του Μαξίμου, Κώστας Μπακογιάννης στον δεύτερο οι Αθηναίοι επέλεξαν τον Χάρη Δούκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την παρουσίαση του «αλαλούμ» εκλογικού συστήματος πολλαπλών επιλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση -το οποίο δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας- από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που διεξήχθη στη Ρόδο, σήμερα, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε ότι με τον νέο εκλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα καταργηθεί ο β’ γύρος με στόχο «να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και να ενισχυθεί η συμμετοχή σε έναν γύρο».

Αν και αποτελεί άξιο απορίας το πώς η συμμετοχή σε εκλογές αποτελεί «ταλαιπωρία», αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ο κ. Μαρινάκης δεν έκρυψε και τον φόβο του Μεγάρου Μαξίμου από τον οποίο πηγάζει η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Δυστυχώς, βλέπουμε να βγαίνουν δήμαρχοι σε δεύτερους γύρους με πολύ μικρότερη συμμετοχή από αυτή που έχει ο πρώτος γύρος», δήλωσε ανερυθρίαστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Προφανώς αυτός που εκλέγεται είναι αυτός που αποφασίζουν οι πολίτες, ακόμη και ένας να ψηφίσει, αυτός είναι ο Δήμαρχος δεν το συζητάμε αλλά καλό είναι η απόφαση αυτή να βγαίνει με τη μεγαλύτερη συμμετοχή που είναι στους πρώτους γύρους».

Ο ίδιος περιγράφοντας σε γενικές γραμμές τον νέο νόμο δήλωσε ότι «σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε έναν εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση. Θα γίνει ένας ο γύρος των εκλογών, θα τα δούμε στην πράξη. Οι πολίτες ουσιαστικά από τον πρώτο γύρο θα έχουν βάλει και μια δεύτερη επιλογή έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προσέρχονται ξανά. Ουσιαστικά αυτό που θα καλούμασταν εμείς, εσείς, όλοι, να κάνουμε σε περίπτωση που ψηφίζουμε σε έναν Δήμο που δεν βγει Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο, θα το έχουμε κάνει από πριν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούμε ξανά να πάμε και βέβαια να εξοικονομηθούν και χρήματα όπως αντιλαμβάνεστε».

Χ. Δούκας: Η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει ότι το παράδειγμα της Αθήνας δεν θα ξανασυμβεί

Κάνοντας λόγο για «εκλογικό νόμο-Φρανκεστάιν για την Αυτοδιοίκηση» ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης της ΝΔ τονίζοντας ότι «επιχειρεί με τις παρεμβάσεις της να διασφαλίσει ότι το παράδειγμα της Αθήνας του 2023δεν θα ξανασυμβεί».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ότι τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση «περί ταλαιπωρίας των πολιτών για την κατάργηση του β’ γύρου, προκειμένου να επιλέξουν τους Δημάρχους τους, είναι προσβολή για την Δημοκρατία».

Αναλυτικά η δήλωση του Χάρη Δούκα

«Η κυβέρνηση μεθοδεύει έναν εκλογικό νόμο-Φρανκεστάιν για την Αυτοδιοίκηση, που καταργεί την δημοκρατική νομιμοποίηση των αιρετών της.

Επιχειρεί με τις παρεμβάσεις της να διασφαλίσει ότι το παράδειγμα της Αθήνας του 2023, δεν θα ξανασυμβεί.

Τα όσα ισχυρίζεται περί ταλαιπωρίας των πολιτών για την κατάργηση του δεύτερου γύρου, προκειμένου να επιλέξουν τους Δημάρχους τους, είναι προσβολή για την Δημοκρατία».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Π. Μαρινάκη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές:

«Θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή, που στόχος της είναι να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και να ενισχυθεί η συμμετοχή σε έναν γύρο. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή είναι δημοτικές εκλογές με εκλογή σε έναν γύρο. Θέλουμε να το κάνουμε τριάμισι χρόνια πριν τις δημοτικές και περιφερειακές έτσι ώστε να υπάρχει όλος ο χρόνος να ενημερωθούν οι αυτοδιοικητικοί ή οι εν δυνάμει συμμετέχοντες για τη διαδικασία. Όλο αυτό το θεσμικό πλαίσιο ξεκίνησε να συζητιέται κυρίως σε επίπεδο αυτοδιοικητικών από τον Υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο με τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ πριν από κάποιους μήνες και τις επόμενες εβδομάδες θα ξεδιπλωθεί όλο αυτό ούτως ώστε να γίνει ο απαιτούμενος διάλογος και  με τα κόμματα και σε επίπεδο δημόσιας διαβούλευσης.

Όταν η κυβέρνηση, όπως και όλες οι αυτοδύναμες Κυβερνήσεις φέρνουν ένα νομοσχέδιο στις επιτροπές της Βουλής αφού αρχικά έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο και διαβούλευση, ο στόχος είναι ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Όμως είναι ανοιχτές οι Κυβερνήσεις και ειδικά η δική μας το έχει αποδείξει αυτό, σε ουσιαστικές και κοστολογημένες προτάσεις – εν προκειμένω εδώ δεν μιλάμε για κοστολογημένες προτάσεις – σε σοβαρές προτάσεις. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Περιμένουμε και από τα κόμματα προφανώς και από τους αυτοδιοικητικούς και από την κοινωνία των πολιτών σοβαρές προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε έναν εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση. Θα γίνει ένας ο γύρος των εκλογών, θα τα δούμε στην πράξη. Οι πολίτες ουσιαστικά από τον πρώτο γύρο θα έχουν βάλει και μια δεύτερη επιλογή έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προσέρχονται ξανά. Ουσιαστικά αυτό που θα καλούμασταν εμείς, εσείς, όλοι, να κάνουμε σε περίπτωση που ψηφίζουμε σε έναν Δήμο που δεν βγει Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο, θα το έχουμε κάνει από πριν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούμε ξανά να πάμε και βέβαια να εξοικονομηθούν και χρήματα όπως αντιλαμβάνεστε. Γιατί μια εκλογική διαδικασία ειδικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- έχουμε τόσα πολλά ονόματα, τόσα πολλά ψηφοδέλτια. Δυστυχώς, βλέπουμε να βγαίνουν Δήμαρχοι σε δεύτερους γύρους με πολύ μικρότερη συμμετοχή από αυτή που έχει ο πρώτος γύρος. Προφανώς αυτός που εκλέγεται είναι αυτός που αποφασίζουν οι πολίτες, ακόμη και ένας να ψηφίσει, αυτός είναι ο Δήμαρχος δεν το συζητάμε αλλά καλό είναι η απόφαση αυτή να βγαίνει με τη μεγαλύτερη συμμετοχή που είναι στους πρώτους γύρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL