Η κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Κακογιάννη έδωσε το δικό της μήνυμα. Ο διάλογος στην αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο έχει ξεκινήσει.
Μέλη της κυβέρνησης της Αριστεράς, στελέχη και μέλη απ’ όλη την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ιστορικά στελέχη που ηγήθηκαν της προσπάθειας του κόμματος, νυν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της Νέας Αριστεράς είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μπαλάφα «Η άνοδος, η πτώση, το Αύριο» στο Ίδρυμα Κακογιάννη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Καραμέρος, η Δ’ αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Όλγα Γεροβασίλη, οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης, Χρήστος Γιαννούλης, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργος Γαβρήλος, Μαρίνα Κοντοτόλη, Γιώργος Ψυχογιός, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Συμεών Κεδίκογλου, Παύλος Πολάκης.
Επίσης ήταν εκεί ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Πουλαντζά, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Κώστας Ζαχαριάδης, οι αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Τα μέλη της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, Πάνος Ρήγας, ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, τα μέλη της Κ.Ε., Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Ανδρέας Νεφελούδης, Στέφανος Τζουμάκας, Στέργιος Καλπάκης. Θύμιος Γεωργόπουλος, Γιάννης Μπουλέκος, Γιάννης Μαντζουράνης, Γιάννης Ραγκούσης, Διονύσης Τεμπονέρας.
Από τη Νέα Αριστερά ήταν ο Νίκος Μπίστης, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Μάκης Μπαλαούρας.
Στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Μπαλάφα παραβρέθηκε επίσης ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Το βιβλίο «Η άνοδος, η πτώση, το Αύριο» που σίγουρα θα αποτελέσει σταθμό για την αποτίμηση της ιστορικής περιόδου που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και την επιστροφή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευση και το όραμα για το μέλλον του.
Βέβαιο επίσης είναι ότι πέρα από το έναυσμα που δόθηκε για τη συνεύρεση του όλου ΣΥΡΙΖΑ, συζητήσεις, διεργασίες και ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο να υπάρξει απάντηση απέναντι στην δεξιά διακυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.
Σ. Φάμελλος: Καιρός να περάσουμε σε πράξεις
Μηνύματα σύμπλευσης έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση. Υπενθύμισε το κοινωνικό αίτημα για συμπόρευση και ενότητα των κομμάτων του προοδευτικού κόσμου τονίζοντας ότι η πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου ωφελεί μόνο τον Κ. Μητσοτάκη και το σύστημα που τον στηρίζει.
Είναι κοινωνική και εθνική ανάγκη η προοδευτική συνεργασία με προγραμματική βάση είπε ο Σωκράτης Φάμελλος δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «έτοιμος για πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, χωρίς προϋποθέσεις, αλλά και χωρίς ευχολόγια».
Είναι καιρός να περάσουμε στις πράξεις δήλωσε και πιο συγκεκριμένα ζήτησε να υπάρξουν πρωτοβουλίες
- για κοινοβουλευτική συμπόρευση,
- για πολιτικό διάλογο με σχήματα και πολιτικές δυνάμεις,
- για συνεργασίες με πολιτικές κινήσεις και κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς για όλα τα μεγάλα επίδικα που ενδιαφέρουν τους πολίτες, την ακρίβεια και τα καρτέλ, το Κράτος Δικαίου, τη Συνταγματική αναθεώρηση...
«Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Η κοινωνία απαιτεί να προχωρήσουμε άμεσα και όσοι μείνουν πίσω θα κριθούν για τη στάση τους» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έχει έναν ισχυρό προοδευτικό αντίπαλο, ο οποίος δεν θα κερδίσει μόνο τις εκλογές, αλλά θα εφαρμόσει πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά δηλώνοντας ότι «εγγύηση για όλα αυτά είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Σία Αναγνωστοπούλου: Αιτίες της νίκης και της ήττας
Η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, καθηγήτρια, Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε για τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023 υποστηρίζοντας ότι μία από τις αιτίες ήταν η «αυτοπαγίδευση στην κυβερνησιμότητα» όπως χαρακτηριστικά είπε. Για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι η Αριστερά πρέπει πάντα να επιδιώκει να είναι πλειοψηφική στην κοινωνία και από εκεί να εκπορεύεται η διεκδίκηση της διακυβέρνησης. «Παγιδευτήκαμε σε μια στείρα κυβερνησιμότητα που μας οδηγούσε να αναπαραγάγουμε το πιο αδρανές υλικό της μεταπολίτευσης. Αυτό για το οποίο κατηγορούσαμε κάποτε τους αντιπάλους μας, υπερπολυσυλλεκτικότητα, απαθείς πολιτικές και ιδεολογικές επεξεργασίες, μα αναποτελεσματική και ελλειμματική ιδεολογική πλαισίωση».
Συνέχισε μιλώντας για την «άθλια διαχείριση της ήττας του 2023» όπου αντί να γίνει μια έντιμη και συντεταγμένη συζήτηση μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, έγινε το «ιστορικό έγκλημα» της υπόδειξης και ανάδειξης του Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος κάτι που «μας καταβαράρθωσε» και «κομμάτιασε την ψυχή και το σώμα του ΣΥΡΙΖΑ και οργανωτικά. Κάποιοι έχουν ευθύνες γι αυτό. Συνηθίσαμε να μη συζητάμε τις ευθύνες σε καμία φάση. Αυτός ο εσωτερικός διχασμός μας οδήγησε στη διάλυση».
Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στην περίοδο πριν το 2012 όπου και τότε «η εικόνα του χώρου μας γενικά δεν ήταν καλύτερη από αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα. Δηλαδή και τότε είχαμε κακή εικόνα, καθεστώς πολυδιάσπασης, ανυπόφορες, εσωτερικές τριβές, συνιστώσες και τάσεις, όπου γραφικότητες περί ιδεολογικοποίηση και όλα αυτά. Ο κόσμος τότε μας έβγαλε μπροστά γιατί ξέρετε; Γιατί μέσα στο κινηματικό και το ριζοσπαστικό αναδείξαμε τα στοιχεία της δημοκρατίας, του τεκμηριωμένου λόγου και της ανανέωσης, της σοβαρότητας και της μαχητικότητας».
Καταληκτικά η Σία Αναγνωστοπούλου σημείωσε «πέρα από αυτά που ακούσατε από τον Πρόεδρο κο Φάμελλο και που λέει η Νέα Αριστερά, γι αυτό συγκροτήθηκε άλλωστε, με το αίτημα ενός λαϊκού μετώπου, εγώ μένω σε ένα πράγμα για να το ακούνε και οι αντίπαλοι της Αριστεράς με όλη αυτή την παρακαταθήκη που έχουμε κρίμα που αυτή η αριστερά και να διαλυθεί εδώ θα είναι πάντα».
Κ. Γαβρόγλου: Η Αριστερά ανάμεσα σε δύο πραγματικότητες που συγκρούονται
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου μίλησε για τα τέσσερα επίπεδα σε αντίστοιχα κεφάλαια, που κινείται το βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα, το εσωκομματικό, το κυβερνητικό έργο, οι διαπραγματεύσεις, η στάση των άλλων κομμάτων και η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με στόχο την υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Ο Κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια συγκλονιστική αγωνιστική παρακαταθήκη που έγινε για πρώτη φορά στο πολιτικό τοπίο της χώρας και για αρκετά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ή μάλλον έδινε την αίσθηση ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από το σύνολο των συλλογικοτήτων που τον συγκροτούν».
Ενώ στη συνέχεια αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων: «Γιατί δεν υπερασπιστήκαμε το κυβερνητικό μας έργο; Γιατί γνωρίζαμε τόσα λίγα για την διαπραγμάτευση; Γιατί η εμμονή να προβάλλει την προσωπική μας άποψη έναντι μιας πλειοψηφικής άποψης; Γιατί στο όνομα του πλουραλισμού και των τάσεων τελικά κυριάρχησε ο φραξιονισμός;».
«Στις μέρες μας δυο πραγματικότητες συγκρούονται με έναν ανελέητο τρόπο. Η πρώτη πραγματικότητα είναι τα προβλήματα της κοινωνίας που αναπαράγονται χωρίς να βρίσκουν λύσεις. Οι φτωχοί αυξάνονται, οι συνθήκες καθημερινότητας πολλών από τους υπόλοιπους δε φαίνεται να βελτιώνονται. Η επιθετικότητα του κεφαλαίου γίνεται ολοένα και πιο έντονη και οι θεσμοί της δημοκρατίας ολοένα και αδυνατίζουν. Η δεύτερη πραγματικότητα είναι πως ο παλιός κόσμος φεύγει ανεπιστρεπτί και οι προσπάθειες να τον ξαναφέρουμε πίσω φοβάμαι πως είναι αδιέξοδες. Και αυτό γιατί σήμερα ζούμε σε μια εντελώς νέα εποχή. Η ψηφιακή συνθήκη έχει μετασχηματίσει τα πάντα, Έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του δημόσιου χώρου, ενός χώρου που αποτελούσε την προϋπόθεση για την εξέλιξη της Αριστεράς. Η εργασία έχει αλλάξει χαρακτήρα. Η απόκτηση πλούτου το ίδιο. Έχουν μετασχηματισμοί στη διαδικασία της επικοινωνίας. Έχει μεταμορφωθεί η ζωή στις πόλεις; Το εφήμερο έχει γίνει αυταξία. Τα fake news αποτελούν μια κανονικότητα και μια νέα κοινωνική κατηγορία και μια νέα κοινωνική κατηγορία. Μια νέα τάξη κάνει αισθητή την παρουσία της. Το πρεκαριάτο, δηλαδή, οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας».
«Η Αριστερά λοιπόν θα πρέπει να ζήσει και στις δύο πραγματικότητες που ανέφερα και στον κόσμο της αυξανόμενης φτώχειας, της επιθετικότητας του κεφαλαίου, αλλά και στον νέο κόσμο της ψηφιακής συνθήκης, χωρίς να φοβηθεί να θέσει νέα ερωτήματα ακόμη και για πράγματα που ενδεχομένως να δημιουργούν προβλήματα στους κόλπους της. Δεν τονίζονται αυτά για να καταδικαστεί η πραγματικότητα της φτώχειας και να εκθειάσουν την ψηφιακή συνθήκη. Το ακριβώς αντίθετο. Η τεράστια πρόκληση είναι να κατανοήσουμε πως ως αριστεροί θα υπάρχουμε στο νέο κόσμο της ψηφιακής συνθήκης».
Ο Κ. Γαβρόγλου τέλος αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες από τότε που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κλείσει λέγοντας: «Η λαϊκή σοφία λέει πως όταν κανείς είναι στην άκρη του γκρεμού, συνειδητοποιεί τι πάει να γίνει και κάνει ένα βήμα πίσω. Η Αριστερά, ευτυχώς όχι πάντοτε, μπέρδεψε αυτή τη σοφία και αντί για ένα βήμα πίσω έκανε ένα βήμα μπρος. Ας ελπίσουμε ότι τώρα έχουμε όλες και όλοι ωριμάσει αρκετά ώστε να μην μπερδευτούμε και αντί να κάνουμε ένα βήμα πίσω, ξανακάνουμε ένα βήμα προς τα μπρος».
Γ. Δραγασάκης: Ο λαός δεν επιβραβεύει όσους δίνουν μάχες οπισθοφυλακών αλλά αυτούς που πρωταγωνιστούν
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έγινε κυβερνητική δύναμη επειδή το απαιτούσαν τα κινήματα. Επειδή τα ίδια τα κοινωνικά κινήματα είδαν το όριο της κινηματικής δράσης και είδαν ότι χωρίς κράτος, χωρίς κρατικούς μοχλούς, χωρίς θεσμούς, χωρίς επηρεασμό των κέντρων λήψης αποφάσεων, δεν μπορούσαν τα κινήματα να επιτύχουν τους στόχους τους».
«Και ακριβώς γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί το παράδειγμα εκείνων που θέλει να δρα ταυτόχρονα και στους θεσμούς και στην κοινωνία και να διεκδικεί την κυβέρνηση και να αγωνίζεται μαζί με τα κινήματα για τους στόχους που θα πρέπει και αυτή η κυβέρνηση». Στη συνέχεια εξήγησε ότι «η πρόσβαση στους κρατικούς θεσμούς δεν ακυρώνει την ανάγκη ούτε τη σημασία των άλλων μοχλών, όπως είναι τα κοινωνικά κινήματα, η πάλη των ιδεών, η προγραμματική εμβάθυνση. Και αν κάνουμε το καρδιογράφημα της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσουμε ότι οι πιο καλές του στιγμές ήταν ότι υπήρχε συναστρία όλων αυτών των των απαιτήσεων. Και οι πιο αρνητικές ήταν ότι κάναμε το ένα παραβλέποντας, ξεχνώντας ή υποτιμώντας τα δύο».
Ειδικά για το βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα υπογράμμισε ότι «μας δίνει αυτή την πανοραμική άποψη, αυτού που λέμε του κύκλου. Ο κύκλος κατά τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνίστησε και συμφωνώ πλήρως με μια σκέψη που διατύπωσε η ουσία ότι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έγινε πρωταγωνιστική δύναμη. Γι αυτό έγινε και κυβέρνηση. Αν δεν πετύχαινε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, δεν θα γινόταν κυβέρνηση. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς ότι δεν μπόρεσε να κάνει διατηρήσιμο αυτόν τον πρωταγωνιστικό του ρόλο».
Ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε στο «μηδενιστικό επιχείρημα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε τέλεια και αναρωτήθηκε: «Ήταν αποτυχία το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέπνευσε την ελπίδα και συνέβαλε ώστε να καταστεί δημοκρατική επιλογή του λαού σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η ακροδεξιά καραδοκούσε;». Αντίθετα για το Γ. Δραγασάκη αυτό ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέπνευσε την ελπίδα και συνέβαλε να μετασχηματιστεί η οργή σε πολιτικό σχέδιο, χάρη ακριβώς στους πολύχρονους αγώνες, χάρη στην ανάλυση που είχε κάνει για την κρίση, χάρη στην προγραμματική προετοιμασία και βεβαίως χάρη στην κυβερνητική πρόταση την οποία διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάλληλη στιγμή.
Και ο Γιάννης Δραγασάκης συνέχισε: «Ήταν αποτυχία το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ίσως και μοναδικό στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο παράδειγμα, όπου μπόρεσε το 4,6% του 2009 να γίνει 36%. Θα συνέβαινε αυτό το άλμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάλληλη στιγμή δεν συνδύαζε τη δύναμη των κινημάτων με τη δύναμη της κυβερνητικής πρότασης; Μήπως δεν αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε 4,5 χρόνια όχι απλώς υπό αντίξοες συνθήκες, αλλά και αποκρούοντας προσπάθειες ο ιστορικός του μέλλοντος να καταγράψει αναλυτικά; Οι υπονομεύσεις και προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης ήδη από τον πρώτο μήνα που βγήκε και μετά τον Μάρτιο και μετά στη συνέχεια».
«Το μάθημα που δίδαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι και εξαιρετικά επίκαιρο είναι ότι ο κατακερματισμός της Αριστεράς δεν είναι μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Αντίθετα, το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση, τότε ο κατακερματισμός της Αριστεράς μπορεί να δώσει τη θέση του σε μια συσπείρωση η οποία θα μπορέσει να ανατρέψει και όλα αυτά τα δεδομένα, τα οποία ανέδειξε η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ.».
Συμπερασματικά, ο Γιάννης Δραγασάκης τονίζει ότι «αυτό που ηττήθηκε δεν ήταν το πολιτικό σχέδιο, αλλά η αδυναμία του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αδυναμία μας όσο συμμετείχαμε και μάλιστα σε θέσεις ευθύνης, να ανταποκριθούμε πέρα από ένα σημείο στις απαιτήσεις του εν λόγω σχεδίου, στις απαιτήσεις δηλαδή που έθετε η ίδια η συγκυρία στην Αριστερά για τον ρόλο που η ίδια επέτρεψε. Απαιτήσεις. Σε ότι αφορά την ποιότητα του κόμματος που χρειαζόμαστε. Απαιτήσεις σε ότι αφορά την κατανόηση της διεύρυνσης και των συμμαχιών. Απαιτήσεις σε ότι αφορά τον αγώνα για την ηγεμονία του».
«Το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι χωρίς ισχυρή πολιτική βούληση, χωρίς τόλμη, δεν μπορείς να πας πουθενά. Δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από ένα τέλμα στο οποίο έχεις βρεθεί για διάφορους λόγους. Από την άλλη μεριά όμως, χωρίς ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου. Χωρίς ένα ισχυρά ισχυρό κόμμα, δεμένο με την κοινωνία, χωρίς σαφή στρατηγική μακράς διάρκειας, χωρίς θεωρητικό και πολιτικό υπόβαθρο, δεν μπορείς να δώσεις προοπτική και να εξασφαλίσει τη διατηρησιμότητα για τις όποιες επιτυχίες σου. Γι αυτό και οι μεγάλες αποτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται, όπως είπα ήδη, στο ότι δεν μπορέσαμε να διασφαλίσουμε το κεκτημένο και την πρωταγωνιστική θέση, την αξιωματική, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»
Ο Γιάννης Δραγασάκης πρόσθεσε στη συνέχεια: «Η ιστορία της Αριστεράς είναι η ιστορία διασπάσεων και ενωτικών εγχειρημάτων, άρα μια ιστορία που μοιάζει περισσότερο όχι με τον μύθο του Σίσυφου, αλλά με μια σκυταλοδρομία. Το θέμα είναι τι σκυτάλη παραδίδει κάθε γενιά ή κάθε κύκλος, να το πω έτσι ή κάθε εγχείρημα στο επόμενο.»
Δύο παράγοντες είναι σημαντικοί στη διαδικασία των ενωτικών εγχειρημάτων, για τον Γ. Δραγασάκη, το πρώτο είναι η πολιτική βούληση και το δεύτερο η κοινωνία. Και εδώ υπογράμμισε τη δυναμική που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία με το πρόταγμα της Δικαιοσύνης, δηλαδή της Δημοκρατίας, της δίκαιης κοινωνίας και αλληλεγγύης.
Συμπερασματικά ο Γιάννης Δραγασάκης μέσα από παραδείγματα ενωτικών εγχειρημάτων από την Ιστορία του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ο λαός δεν επιβραβεύει αυτούς που δίνουν μάχες οπισθοφυλακών αλλά αυτούς που πρωταγωνιστούν». Πρόσθεσε τέλος ότι σε όλα τα ενωτικά εγχειρήματα της Αριστεράς καθοριστικό παράγοντα έπαιξαν οι “ανένταχτοι αριστεροί”.
Αλέξης Τσίπρας: Ανάγκη για νέο βηματισμό από την Αριστερά
«Ημερολόγιο καταστρώματος» χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας το βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα που περιγράφει «με ενάργεια» πως ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα διαμαρτυρίας «μεγάλωσε», ανέλαβε την ιστορική ευθύνη να σώσει την κοινωνία και τη χώρα από τη χρεοκοπία και τον «ασφυκτικό κλοιό των δανειστών» που την έριξαν οι δυνάμεις του δικομματισμού.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνει με σφοδρότητα την κυβέρνηση για «τα βράχια προς τα οποία η πατρίδα οδηγείται από το σημερινό καθεστώς. Βράχια οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά, αξιακά» και επισημαίνει ότι στις σημερινές συνθήκες που «μετακινούνται βίαια οι τεκτονικές πλάκες της παγκόσμιας γεωστρατηγικής» υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι για την οικονομία αλλά και για τη δημοκρατία στη χώρα. Τους κινδύνους αυτούς δεν διακρίνουν «οι νικητές» που ανέκαμψαν στην εξουσία, ή ακόμα χειρότερα τους χρησιμοποιούν «ως άλλοθι για την απαξίωση των θεσμών, του κράτους δικαίου, της Δικαιοσύνης, καθώς και για την εκτεταμένη διαφθορά, την κερδοσκοπία υπό τη σκέπη του κράτους, τα κοινωνικά ρήγματα που ανοίγει η πολιτική τους».
Ο Αλέξης Τσίπρας συμπεραίνει στον πρόλογο του βιβλίου του Γιάννη Μπαλάφα ότι είναι εξαιρετικά πολύτιμη η καθαρή ματιά στο χθες «κυρίως για να καταφέρουμε να ατενίσουμε ευκρινέστερα στον ορίζοντα του αύριο. Αυτό επιχειρεί το βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα. Και υπό αυτή την έννοια καθιστά ευδιάκριτη και την ανάγκη για ένα νέο βηματισμό από την Αριστερά και όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Ένα βηματισμό που απομακρύνει από τα χτεσινά στερεότυπα και πλησιάζει τις νέες ανάγκες με νέα μέσα οργάνωσης, δημοκρατίας, αποφασιστικότητας και ενότητας».
Ανοιχτός διάλογος και ζυμώσεις
Ευκαιρία διαλόγου και ζύμωσης υπήρξε και κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα, «Ιστόρηση 50 χρόνων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ». Στο πολυπληθές κοινό ήταν μέλη και στελέχη από τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό χώρο. Ομιλητές ήταν ο π. υπουργός, π. περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας, η βουλεύτρια, π. Υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου και ο εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας. Παρέμβαση έκανε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δ. Ελλάδας, Β. Καραχάλιος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γ. Παππάς, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα σπουδαία και πάλι», Βασίλης Αϊβαλής.