Live τώρα    
Ρένα Δούρου / Αφωνία και αδράνεια της ΝΔ απέναντι στην τουρκική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρένα Δούρου / Αφωνία και αδράνεια της ΝΔ απέναντι στην τουρκική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας

Η Ρένα Δούρου
INTIME/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Για επιλογή της κυβέρνησης «να προτάξει τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» καταγγέλλει τη ΝΔ η τομεάρχισσας Εξωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρένα Δούρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια με αφορμή το σκηνικό έντασης της Τουρκίας στην Κάσο και τον ερευνητικό πλου του ιταλικού πλοίου «IEVOLI RELLUME» για την πόντιση καλωδίων κάνει λόγο για «αφωνία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην παραβίαση από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και επαναλαμβάνει ότι «η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν προασπίζει αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα».

«Το γεγονός ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο παρεμποδίστηκε στο έργο του από τα τουρκικά πολεμικά σκάφη στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα, με την Τουρκία να επικαλείται το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο καθώς παγιώνει την τουρκική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με την κυβέρνηση να αντιδρά χλιαρά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλά αορίστως “για διατήρηση του κλίματος διαλόγου”» υπογραμμίζει η Ρ. Δούρου προσθέτοντας ότι «τα δήθεν “ήρεμα νερά” δεν μπορούν να καλύψουν την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα που επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της πατρίδας μας».

Παράλληλα η βουλευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «έχει επιλέξει να επαναπαύεται στη “Διακήρυξη των Αθηνών” και στο δήθεν θετικό κλίμα. Είναι καιρός να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και σε ό,τι επιβάλλει η αποτελεσματική προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας απέναντι στην επιθετική ατζέντα που συστηματικά ξεδιπλώνει η Τουρκία στο Αιγαίο, τη Θράκη, την Κύπρο. Διότι η Κάσος δεν κείται μακράν».

Η Κάσος σύμφωνα με τη Ρ. Δούρου «βρέθηκε υπό “τουρκική πολιορκία” με πέντε πολεμικά σκάφη», με αποτέλεσμα το ιταλικό πλοίο να περιοριστεί στα 6 νμ και να αποφύγει να βγει στη νόμιμη, από τον ΟΗΕ, ελληνική ΑΟΖ με την οριοθέτηση που έχει γίνει με την Αίγυπτο.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε ως όφειλε, με αντι-NAVTEX στην παράνομη τουρκική NAVTEX μεταξύ των χωρικών υδάτων της Κάσου και της Καρπάθου. «Η παθητική αντίδραση της Αθήνας στην ουσία ακυρώνει την ελληνική ΑΟΖ, δυτικά του 28ου μεσημβρινού, προς όφελος της Τουρκίας» προειδοποιεί η καταλήγοντας η Ρ. Δούρου.

Αναλυτικά η δήλωση της Ρ. Δούρου:

«Η αφωνία με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση τη νέα τουρκική πρόκληση με αφορμή τον ερευνητικό πλου του ιταλικού πλοίου “IEVOLI RELLUME” στην Κάσο για την πόντιση καλωδίων, επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν προασπίζει αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Το γεγονός ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο παρεμποδίστηκε στο έργο του από τα τουρκικά πολεμικά σκάφη στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα, με την Τουρκία να επικαλείται το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο καθώς παγιώνει την τουρκική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με την κυβέρνηση να αντιδρά χλιαρά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλά αορίστως “για διατήρηση του κλίματος διαλόγου”.

Η Κάσος βρέθηκε υπό “τουρκική πολιορκία” με πέντε πολεμικά σκάφη, με αποτέλεσμα το ιταλικό πλοίο να περιοριστεί στα 6 νμ και να αποφύγει να βγει στη νόμιμη, από τον ΟΗΕ, ελληνική ΑΟΖ με την οριοθέτηση που έχει γίνει με την Αίγυπτο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε ως όφειλε, με αντι-NAVTEX στην παράνομη τουρκική NAVTEX μεταξύ των χωρικών υδάτων της Κάσου και της Καρπάθου. Η παθητική αντίδραση της Αθήνας στην ουσία ακυρώνει την ελληνική ΑΟΖ, δυτικά του 28ου μεσημβρινού, προς όφελος της Τουρκίας.

Είναι άλλωστε αποκαλυπτικές οι... ευχαριστίες που απηύθυνε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προς την ελληνική και την ιταλική κυβέρνηση “για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους”.

Γιατί η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται την ελληνική ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

Γιατί η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί στην πράξη την παράνομη τουρκολιβυκή ΑΟΖ;

Γιατί η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας έναντι της Τουρκίας;

Η σιωπή της κυβέρνησης είναι απάντηση. Γιατί τίποτε από αυτά δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα της επιλογής της κυβέρνησης της ΝΔ να προτάξει τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας! Όμως τα δήθεν “ήρεμα νερά” δεν μπορούν να καλύψουν την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα που επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της πατρίδας μας.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να επαναπαύεται στη “Διακήρυξη των Αθηνών” και στο δήθεν θετικό κλίμα. Είναι καιρός να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και σε ό,τι επιβάλλει η αποτελεσματική προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας απέναντι στην επιθετική ατζέντα που συστηματικά ξεδιπλώνει η Τουρκία στο Αιγαίο, τη Θράκη, την Κύπρο. Διότι η Κάσος ΔΕΝ κείται μακράν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0