Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C20.6°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.0°C18.2°C
2 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
1 BF 69%
Φορολογικό νομοσχέδιο / Απομονωμένη η κυβέρνηση - Με τις ψήφους της ΝΔ περάσε το νομοσχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορολογικό νομοσχέδιο / Απομονωμένη η κυβέρνηση - Με τις ψήφους της ΝΔ περάσε το νομοσχέδιο

(EUROKINISSI)

Σε καθεστώς απομόνωσης η ΝΔ ψήφισε μόνη της το φοροληστρικό νομοσχέδιο που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών. Στην επί της αρχής ψηφοφορία το αποτέλεσμα ήταν 158 υπέρ και 140 κατά. 

Υπέρ του άρθρου 7 του νομοσχεδίου «Πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό», τάχθηκαν 169 βουλευτές. Κατά δήλωσαν 129 βουλευτές

Στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (άρθρο 15), 158 βουλευτές δήλωσαν υπέρ. Το καταψήφισαν 140 βουλευτές.

Στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου «Μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», 158 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Κατά δήλωσαν 140 βουλευτές.

Στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου «μείωση συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών», υπέρ δήλωσαν 158 βουλευτές. Κατά του άρθρου δήλωσαν 140 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων 7, 15, 49 και 50 υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ έκανε αίτηση ονομαστικής επί της αρχής και επί των άρθρων 15, 49 και 50.

Οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματίων ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, καταγορώντας την ότι επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες και ότι χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί αυθαίρετα ισοπεδοτικού χαρακτήρα κριτήρια και επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος.

Συγχαρητήρια για το ρεκόρ 20ετίας στην είσπραξη φόρων

Ιδίως για τα άρθρα 49 και 50, ο Ν. Παππάς είπε ότι είναι διατάξεις που αποφάσισε να φέρει η κυβέρνηση για να βοηθήσει και τους ανθρώπους που βγάζουν λεφτά από το Χρηματιστήριο.

Ο Νίκος Παππάς από το βήμα της Ολομέλειας απάντησε σήμερα στις επικρίσεις που διατυπώνουν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, συντελέστηκε υπερφορολόγηση. «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια για το ρεκόρ 20ετίας στην είσπραξη φόρων - 29% ως ποσοστό του ΑΕΠ, 43% μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές - συνεπώς είναι για τον κάλαθο των αχρήστων το επιχείρημά σας ότι τα φορολογικά έσοδα οφείλονται στους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό το γνωρίζουν τα νοικοκυριά, όταν το ελαιόλαδο έχει αυξηθεί 85% και τα φρούτα κατά 40%. Κατά 40% έχουν αυξηθεί και οι εισπράξεις ΦΠΑ, από το 2021», τόνισε ο Ν. Παππάς, απευθυνόμενος στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, και πρόσθεσε: «Έχετε κάνει ρεκόρ εισπράξεων σε φόρους. Εμείς δεν είμαστε κατά της φορολογίας, είμαστε με τη δίκαιη φορολόγηση. Τους μικρομεσαίους όμως δεν τους φορολογείτε για να σώσετε τον προϋπολογισμό. Έρχεστε και τους φορολογείτε για να σώσετε το σχέδιο Πισσαρίδη. Αυτό το σχέδιο που τους θεωρεί παθογένεια, ότι είναι η ρίζα της κακοδαιμονίας της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή είναι η αλήθεια. Ένας ακόμη κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα είναι το φορολογικό, όπως ήταν και το νομοσχέδιο για κόκκινα δάνεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στις τράπεζες. «Για εσάς βέβαια αυτά είναι παθογένεια, ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων. Τα 7,5 δισ. που είναι κέρδη των τραπεζών του 2022 και του 2023; Και ακούμε τα στελέχη της Εθνικής να λένε ότι θα επαναγοράσουν μετοχές και θα τις πάρουν ως μπόνους; Το θεωρείτε λογικό σε αυτήν τη συνθήκη να μοιράζονται χρήματα; Το χειρότερο από τις ρυθμίσεις είναι πως τις συνδέετε με τον κατώτατο μισθό για να μετατρέψετε μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες σε μοχλούς συμπίεσης των μισθών», υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL