Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
30.4°C35.2°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
28.5°C34.6°C
4 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
33 °C
31.0°C33.3°C
2 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C29.4°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
30.1°C30.7°C
3 BF 45%
Εθνική Αρχή Διαφάνειας / Οι παραιτήσεις και οι καταγγελίες για μαφία εφοριακών με σύνδεσμο στο Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνική Αρχή Διαφάνειας / Οι παραιτήσεις και οι καταγγελίες για μαφία εφοριακών με σύνδεσμο στο Μαξίμου

Εθνική Αρχή Διαφάνειας
(FACEBOOK.COM/ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ)

Αναταράξεις στο Μαξίμου φαίνεται να προκαλούν οι παραιτήσεις στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας εν μέσω καταγγελιών για μαφία εφοριακών με έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα από εκβιασμούς.

Όπως προκύπτει, από σειρά επιστολών προς το Μέγαρο Μαξίμου (υπόψιν Ιω. Μπρατάκου), Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών, προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, την Δ/νση Εσωτερικών Υποθέσεων, την Εθνική Αρχής Διαφάνειας, ΤO ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ και DOCUMENTO:

«Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που υπηρετούν σε καίριες θέσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του µαύρου χρήματος αποτελούν μία εγκληματική οργάνωση που εκβιάζει επιχειρηματίες και διακινεί η ίδια το μαύρο χρήμα. Οι επιστολές µε τις καταγγελίες έχουν φτάσει από τον Νοέμβριο του 2022 στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο υπουργείο Οικονομικών, στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη ∆ιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών. Όταν διαπιστώθηκε ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία έρευνα για όσα αναφέρουν, κοινοποιήθηκαν στο Documento και στις εφημερίδες “Τα Νέα” και “Το Βήµα”».

Με αφορμή τα παραπάνω ερώτηση προς τον Υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ και τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης κατέθεσαν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με θέμα της τις παραιτήσεις στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας εν μέσω καταγγελιών για μαφία εφοριακών με έσοδα 1 εκατομμύριο Ευρώ/μήνα από εκβιασμούς, με σύνδεσμο στο Μαξίμου.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

  • Μόλις προ ημερών έγινε γνωστή η παραίτηση του Πρόεδρου του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κου Τσουπλάκη, καθώς και μελών αυτής, όπως οι κ.κ. Κουγέας και Παπαστάμου.
  • Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει χηρέψει και η θέση του Διοικητή της Αρχής, ενώ δεν έχει εκ νέου προκηρυχθεί
  • Κατ’ αποτέλεσμα, η πλέον εμβληματική ελεγκτική Αρχή της Χώρας, στην οποία συγχωνεύθηκαν έξι Ελεγκτικές Υπηρεσίες και Σώματα υπολειτουργεί επί μακρόν, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Διοικήτρια ενώ κατά νόμον ο διορισμός του νέου Διοικητή θα έπρεπε να έχει γίνει εντός διμήνου από την κένωση της θέσης 
  • μείζον ζήτημα γεννάται για την ακέφαλη πλέον Αρχή υπό το φως των καταγγελιών που έχουν λάβει δημοσιότητα και οι οποίες καθώς φαίνεται έχουν ήδη παραληφθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία και Αρχές.
  • Παρά την -κατά δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου- άγνοια Μαξίμου, το ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτικό (ίδετε ενδεικτικά Μαφία εφοριακών εκβιάζει επιχειρηµατίες - Documento (documentonews.gr)).                                                                                       

-       Όπως προκύπτει, από σειρά επιστολών προς το Μέγαρο Μαξίμου (υπόψιν Ιω. Μπρατάκου), Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών, προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, την Δ/νση Εσωτερικών Υποθέσεων, την Εθνική Αρχής Διαφάνειας, ΤO ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ και DOCUMENTO:

«στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που υπηρετούν σε καίριες θέσεις για την αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής και του µαύρου χρήµατος αποτελούν µια εγκληµατική οργάνωση που εκβιάζει επιχειρηµατίες και διακινεί η ίδια το µαύρο χρήµα. Οι επιστολές µε τις καταγγελίες έχουν φτάσει από τον Νοέµβριο του 2022 στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο υπουργείο Οικονοµικών, στον εισαγγελέα Οικονοµικού Εγκλήµατος και στη ∆ιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονοµικών. Οταν διαπιστώθηκε ότι δεν έχει ξεκινήσει καµία έρευνα για όσα αναφέρουν, κοινοποιήθηκαν στο Documento και στις εφηµερίδες “Τα Νέα” και “Το Βήµα”».

  • το κύκλωμα που καταγγέλλεται φαίνεται να διαπερνά τον κρατικό μηχανισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1)    Έχουν παραλάβει, όπως προκύπτει εκ των δημοσιευμάτων εδώ και ένα χρόνο (από Νοέμβριο του 2022) τις εν λόγω επιστολές - καταγγελίες;

2)    Ποιοι οι λόγοι της παραίτησης των κ.κ. Τσουπλάκη, Κουγέα και Παπαστάμου από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας;

3)    Σε ποιες ενέργειες (διοικητικές, πειθαρχικές, ποινικές) έχουν προβεί οι συναρμόδιοι Υπουργοί για την διερεύνηση των καταγγελιών και την αποκάλυψη του κυκλώματος;

4)    Εξακολουθούν οι κατονομαζόμενοι ως εμπλεκόμενοι δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι να υπηρετούν στις θέσεις τους;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL