Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
34.2°C36.9°C
4 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
34.4°C37.6°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
38 °C
37.1°C38.2°C
2 BF 23%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
34 °C
34.4°C35.4°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
35 °C
34.5°C36.9°C
0 BF 26%
ΟΑΚΑ / Η αδιαφορία και η εγκατάλειψη οδήγησαν στο λουκέτο - Οι ευθύνες της ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΑΚΑ / Η αδιαφορία και η εγκατάλειψη οδήγησαν στο λουκέτο - Οι ευθύνες της ΝΔ

οακα
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI

Το λουκέτο στο ΟΑΚΑ μπορεί να ξάφνιασε μερικούς, ωστόσο δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Το ζήτημα της στατιτικής επάρκειας του διαζώματος του κεντρικού σταδίου του Ολυμπιακού Σταδίου ήταν γνωστό από το 2019, οπότε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει μελέτη για τις εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης των συνολικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με απόφαση του Χρ. Σπίρτζη τον Μάιο του 2019, το υπουργείο Υποδομών προχώρησε στην πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου, ο οποίος θα προχωρούσε στον έλεγχο στατικής επάρκειας του διαζώματος του κεντρικού σταδίου του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ) που παρουσίασε ταλαντώσεις αλλά και στην προετοιμασία του Φακέλου Δημόσιας Σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).

Στις 12 Ιουλίου του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε ανάθεση της σχετικής σύμβασης η οποία μετά από συνεχείς παρατάσεις, ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2020. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η έκθεση ζητούσε μεταξύ άλλων συστηματική παρακολούθηση και συντήρηση, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα έπρεπε να καταρτιστεί η μελέτη των εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων. 

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2020, δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι φθορές που διαπιστώθηκαν ήταν μεγαλύτερες των αναμενόμενων για την αποκατάσταση του ΟΑΚΑ και τα οποία αφορούσαν πλήθος διαφορετικών και ετερόκλητων κατηγοριών, όπως στατικά, οικοδομικά, ηλεκτρομηχανολογικά κλπ.

Γι' αυτό με απόφαση του υπουργείου Υποδομών εγκρίθηκε η 4η παράταση (δίμηνη – μέχρι τις 28-11-2020) της συνολικής προθεσμίας ολοκλήρωσης της από 12-07-2019 Σύμβασης για την παροχή τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών υποστήριξης της Διεύθυνσης Κτηριακών Υποδομών (Δ21) όσο αφορά:

Στον έλεγχο του φακέλου συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στον έλεγχο στατικής επάρκειας του διαζώματος του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ που παρουσίασε ταλαντώσεις και στην προετοιμασία του Φακέλου Δημόσιας Σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση εντοπίστηκαν προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και ιδιαίτερης διαχείρισης, για τα οποία ο ανάδοχος σύμβουλος θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα υποστηρικτικά στοιχεία και θα συνδράμει στην αντιμετώπισή τους. Επίσης προέκυψε ότι πολλά θέματα που αφορούν στη σύνταξη του Τεύχους Τεχνικών Δεδομένων της Σύμβασης μελέτης δεν εμπίπτουν στις τυποποιημένες κατηγορίες μελετών και θα απαιτηθεί από μέρους του επιπρόσθετος χρόνος.

Τι έκαναν;

Όπως φαίνεται, παραμένει άγνωστο σε ποιες ενέργειες προέβη η κυβέρνηση της ΝΔ ώστε ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, επομένως και των επισκεπτών, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σήμερα, όπου το ΟΑΚΑ ανακοίνωσε μπαίνει λουκέτο, άγνωστο το μέχρι πότε, στο «σπίτι» του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Europa League. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ «αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο». 

Γνωστοποιείται επίσης ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη προκειμένου «να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης».

«Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων», δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος την προσεχή Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας.

Εγκατάλειψη

Ωστόσο το ρεπορτάζ που δημοσιοποίησε το Documento στις 19/4/2023 είναι ενδεικτικό της πλήρους εγκατάλειψης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι. Με αυτοψία που είχε κάνει τον Απρίλιο είχε αποκαλύψει τις εικόνες διάλυσης, προειδοποιώντας πως οι εγκαταστάσεις εξωτερικά δείχνουν να αντέχουν, αλλά εσωτερικά και πίσω από τη βιτρίνα είναι εντελώς παρατημένες: σκουριές, φαγωμένοι τοίχοι ποτισμένοι με υγρασία, σκουπίδια, σπασμένες τουαλέτες, βρόμικα νερά, λεηλατημένες εγκαταστάσεις…

Στο ίδιο δημοσίευμα μάλιστα, τονιζόνταν πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «είχε ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ωστόσο είχε ήδη δρομολογηθεί το… ξεπούλημά του. Ήδη οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του τένις πέρασαν σε χέρια ιδιωτών με ελάχιστα χρήματα και έπεται συνέχεια. Εκτός αυτών, στο ΟΑΚΑ υπάρχουν 300 οργανικές θέσεις εργασίας αλλά οι υπάλληλοι είναι λιγότεροι από 130. Και, όπως καταγγέλλουν, έχει να γίνει κανονική πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ από… το 1989».

Επιπλέον, γινόταν αναφορά στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη φιέστα όπου παρουσιάστηκε το masterplan για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ θα είναι κι αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας που όχι απλά όλοι οραματιζόμαστε, αλλά που μπορούμε πια με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να κατακτήσουμε» είχε πει τον Ιούλιο του ’21 ο πρωθυπουργός.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2022 στο ΟΑΚΑ, παρουσία του πρωθυπουργού, στήθηκε νέα επικοινωνιακή φιέστα για τα εγκαίνια σε τέσσερις πισίνες που κατασκευάστηκαν με ιδιωτικά κεφάλαια της Lamda Development. «Αυτό που για πολλά χρόνια ήταν αντικείμενο κριτικής προς την πολιτεία, η οποία άφηνε τα ολυμπιακά ακίνητα να γερνάνε έρημα και λεηλατημένα, αλλάζει! Τα ολυμπιακά μας ακίνητα αναγεννιούνται» είχε πει με στόμφο ο Λ. Αυγενάκης, ο οποίος στις 10 Ιανουαρίου 2023 προχώρησε σε ενημέρωση μέσω των social media για την εξέλιξη και την πρόοδο των έργων. «Είμαι άνθρωπος του αποτελέσματος κι όχι των εξαγγελιών που γίνονται για να περνά ο χρόνος και να μην υλοποιούνται. Κι όσοι με γνωρίζουν ξέρουν καλά ότι όσα λέω πως θα κάνουμε τα εποπτεύω στενά μέχρι την ολοκλήρωσή τους στο 100%» έγραφε στην ανάρτησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL