Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.4°C31.8°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.8°C32.1°C
2 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
30.0°C30.0°C
3 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.8°C28.3°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
29.0°C29.1°C
1 BF 42%
Εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ / Πώς ψηφίζεις για τη νέα ηγεσία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ / Πώς ψηφίζεις για τη νέα ηγεσία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

133921750.jpg

Σήμερα, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν τη νέα ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι κάλπες ανοίγουν στις 8 π.μ. και κλείνουν στις 8 μ.μ. Συνολικά, σε όλη τη χώρα υπάρχουν 570 εκλογικά τμήματα, με την Κουμουνδούρου να έχει βάλει ψηλά τον πήχη, προκρίνοντας την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στις εσωκομματικές κάλπες.

Αλλωστε, οι παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ ξεκαθαρίζουν ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία είναι ένα εφαλτήριο για μια νέα σελίδα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μια νέα αρχή, όπως λένε χαρακτηριστικά, ένα βήμα προς την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση. Αυτό βέβαια το οποίο εξηγούν οι περισσότεροι τουλάχιστον, και ειπώθηκε με καθαρό τρόπο και από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι η διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος, παρά τις παραφωνίες που διατυπώθηκαν ακόμη κι από στελέχη, παλιά και νέα, την τελευταία εβδομάδα, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις αλλά και δυσφορία σε πολλά στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Κουμουνδούρου, όπως και στα 570 εκλογικά κέντρα, οι εργασίες είναι πυρετώδεις προκειμένου να κυλήσει η διαδικασία ομαλά και να ολοκληρωθεί με σοβαρότητα, διαφάνεια, χωρίς παραλείψεις και λάθη. Μέχρι τις 10.30 το βράδυ είναι πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα των αποτελεσμάτων. Τα επιτελεία των πέντε υποψηφίων, πάντως, θα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον δικό τους χώρο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου, ενώ μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας θα υπάρξουν και δηλώσεις των πέντε υποψηφίων.

Πώς ψηφίζεις

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Δικαίωμα εγγραφής και κατ’ επέκταση συμμετοχής στη διαδικασία έχουν όσοι γραφτούν μέχρι και σήμερα. Εφόσον κάποιος πολίτης επιθυμεί να ψηφίσει στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μπορεί να γραφτεί επιτόπου στα εκλογικά τμήματα. Τα μέλη, παλιά και νέα, μπορούν να ψηφίσουν οπουδήποτε επιθυμούν, σε οποιοδήποτε από τα 570 εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα. Οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες πρέπει να φέρουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ. Αναφορικά με τους μετανάστες και όσους νέους είναι κάτω των 17 ετών, οφείλουν να επιδείξουν ακόμη νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Στο εξωτερικό η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά τις ίδιες ώρες. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έχουν γραφτεί στον iSYRIZA μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Όπως και τα μέλη εντός Ελλάδας, οι συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία από το εξωτερικό θα μπορούν να ψηφίσουν με ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ο δεύτερος γύρος

Με βάση τα αποψινά αποτελέσματα, αν δεν υπάρξει καθαρός νικητής και χρειαστεί δεύτερος γύρος, τότε θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων στη σειρά κατάταξης. Οι νέες εκλογές, εφόσον χρειαστούν, θα λάβουν χώρα την Κυριακή στις 24 Σεπτεμβρίου, όπου τα μέλη του κόμματος θα προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που γράφτηκαν έως και σήμερα. Παλιά μέλη που δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σήμερα θα μπορούν να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL