Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C14.0°C
2 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
10 °C
7.5°C11.6°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.6°C13.0°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
4 °C
3.9°C7.9°C
0 BF 100%
Ακροδεξιά / Οι θεωρίες συνωμοσίας εισέβαλαν στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροδεξιά / Οι θεωρίες συνωμοσίας εισέβαλαν στη Βουλή

Κυριάκος Βελόπουλος, Δημήτρης Νατσιός και Βασίλης Στίγκας

Η σημαντική ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στις πρόσφατες εκλογές συνδέεται με τη συντηρητική στροφή ενός κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, τάση που παρατηρείται και παγκοσμίως. Ο ανορθολογισμός, η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας και μια συνολική αντιδραστική απόρριψη του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος και των αρχών της Δημοκρατίας δείχνουν να ενισχύονται, με κομβικό σημείο την πανδημία και τις σοβαρές συνέπειές της στην καθημερινότητα και στην οικονομία. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία σε νέες θεωρίες συνωμοσίας να συνδεθούν με τις παλιότερες και να καταφέρουν να διεισδύσουν σε νέα ακροατήρια. Τα τρία ακροδεξιά κόμματα που κατάφεραν να μπουν στη Βουλή βλέπουν τα ανορθολογικά αυτά ακροατήρια ως βασική πηγή άντλησης εκλογικής επιρροής και τους «χαϊδεύουν τα αυτιά» με αναφορές στις θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια ή τις νέες ψηφιακές αστυνομικές ταυτότητες.

«Πόσοι νόσησαν από καρκίνο μετά από εμβολιασμό; Ποιο είναι το ποσοστό σε σχέση με αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν; Ακόμη κι αν οι αριθμοί αυτοί είναι ίδιοι με την προ Covid εποχή, ο τύπος καρκίνου που εμφάνισαν οι εμβολιασμένοι κυρίως μήπως είναι πολύ πιο επιθετικός και οι ασθενείς κατέληξαν σε μερικούς μήνες;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κώστας Φλώρος από τους Σπαρτιάτες στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Ο Κ. Φλώρος αναπαρήγαγε από το βήμα της Βουλής όλες τις αντιεμβολιαστικές θεωρίες συνωμοσίας για τους ξαφνικούς θανάτους υγιών εμβολιασμένων, αλλά και για την εργαστηριακή προέλευση της Covid-19.

Το ζήτημα των εμβολίων ήταν το αντικείμενο και μίας από τις πέντε εξεταστικές επιτροπές που πρότεινε ο Κυριάκος Βελόπουλος, σε μια κίνηση που αποσκοπούσε στην επιβεβαίωση της κυριαρχίας του επί του ακροδεξιού χώρου. Μάλιστα, ο Κ. Βελόπουλος ζήτησε τη «διερεύνηση των επιπλοκών, θανάτων και διαφόρων ασθενειών που προκάλεσε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες το εμβόλιο mRNA», αλλά και τον «καταλογισμό ποινικών ευθυνών στα μέλη της κυβέρνησης της Ν.Δ.». Ο Δημήτρης Νατσιός της Νίκης έχει επίσης υιοθετήσει τις θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια. Σε μια προεκλογική αντιπαράθεσή της με τον Κ. Βελόπουλο, η Νίκη τον κατηγόρησε ότι επιθυμούσε πεντακομματική Βουλή, «δηλαδή αυτά ακριβώς που επιδιώκει και η Ν.Δ. ώστε να αλλάξει ανενόχλητη το σύνταγμα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Μεγάλης Επανεκκίνησης».

Τσιπάκια, νοθείες και ταυτότητες

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση είναι η νέα σημαντική θεωρία συνωμοσίας που συνδέει την πανδημία με τις «παραδοσιακές» θεωρίες συνωμοσίας για τον έλεγχο του κόσμου από τους Εβραίους. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η πανδημία σχεδιάστηκε ως εργαλείο για την εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας αυταρχικής κυβέρνησης. Από τη φαρέτρα των ακροδεξιών δεν λείπουν ούτε οι παραδοσιακές θεωρίες συνωμοσίας με τα τσιπάκια στις αστυνομικές ταυτότητες. Βελόπουλος και Νατσιός πήγαν τις θεωρίες αυτές ένα βήμα παρακάτω συνδέοντάς τις με την ηλεκτρονική μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τους υποτιθέμενους κινδύνους νοθείας. Ο Δ. Νατσιός έθεσε όμως πιο καθαρά το ζήτημα, προαναγγέλλοντας ίσως ένα κύμα αντιδράσεων πολιτών που δεν επιθυμούν να λάβουν τη νέα ψηφιακή ταυτότητα. «Θα υπάρχει δυνατότητα προαιρετικότητας ή θα κινδυνεύει ο πολίτης που δεν θέλει να την πάρει να τεθεί εκτός κοινωνίας και δικαιωμάτων, ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ρελάνς Μηταράκη

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έσπευσε κι αυτή να «χαϊδέψει τα αυτιά» του ανορθολογικού ακροατηρίου, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη να μπλέκει την Εκκλησία στο πολιτικό παιχνίδι. Ο Ν. Μηταράκης διαβεβαίωσε αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου ότι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες «δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλλει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη».

Σφραγίδα Κασιδιάρη στους Σπαρτιάτες

Τον πλήρη έλεγχο του Ηλία Κασιδιάρη επί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών επιβεβαίωσε η «ανταρσία» των βουλευτών του κόμματος κατά του προέδρου τους Βασίλη Στίγκα. Ο επικεφαλής των Σπαρτιατών ενοχλήθηκε γιατί ο Κ. Φλώρος χαιρέτισε από το βήμα της Βουλής την υποψηφιότητα Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας και τον απείλησε με πειθαρχικά μέτρα. Αυτό όμως «γύρισε μπούμερανγκ» για τον Στίγκα, καθώς εννιά από τους δώδεκα βουλευτές των Σπαρτιατών συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία τον κατήγγειλαν. Μάλιστα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για στήριξη της «ανταρσίας» και από τους άλλους δύο βουλευτές, οι οποίοι όμως βρίσκονταν εκτός Αθηνών και δεν συνυπέγραψαν. «Η ομιλία του κ. Φλώρου σίγουρα ενόχλησε την κυβέρνηση, εκφράζει όμως απόλυτα τους 250.000 Έλληνες πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους» ξεκαθάρισαν οι βουλευτές των Σπαρτιατών, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς των ίδιων και του εκλογικού τους ακροατηρίου με τον Κασιδιάρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL