Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.5°C27.4°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C24.6°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
18.7°C22.1°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.1°C24.8°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C24.0°C
0 BF 38%
Γιώργος Βασιλειάδης στην «Α» / Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγύηση για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Βασιλειάδης στην «Α» / Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγύηση για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης

133182270.jpg
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τη στρατηγική και τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης παρουσιάζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Βασιλειάδης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την απλή αναλογική και την προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, θέτοντας επί τάπητος τις βασικές αιχμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι πρώτο κόμμα στην κάλπη της απλής αναλογικής, σχηματίζοντας μία σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο. «Εμείς ισχυριζόμαστε ότι η σταθερότητα, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη κάθε χώρας, δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Αυτό είναι το αφήγημα της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη» σημειώνει και ξεκαθαρίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αποδείξει ότι λειτουργεί ως πολιτικός φορέας στη βάση του διαλόγου και των συγκλίσεων». Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι οι πολίτες στις εκλογές ψηφίζουν και πρωθυπουργό, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της Χαριλάου Τρικούπη. Παράλληλα, αναφέρεται στις προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στην ανάγκη στήριξης του δημόσιου τομέα στον αντίποδα των σχεδιασμών Μητσοτάκη. Τέλος, μιλά για την ανάγκη της παρουσίας των νέων ανθρώπων στις πολιτικές εξελίξεις, υπερτονίζοντας τον ρόλο τους ως πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Ο κύβος ερρίφθη. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει θέσει ως στόχο τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος;

Τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν χρώμα. Οι λύσεις, όμως, έχουν πρόσημο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας δεν είναι απλώς ένας στόχος. Είναι πολιτική επιλογή, γι’ αυτό και νομοθετήσαμε την απλή αναλογική. Η Ν.Δ. τροποποίησε τον εκλογικό νόμο με πρόσχημα τη σταθερότητα. Τα ανοιχτά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πολλαπλά, σύνθετα και κρίσιμα. Για να επιλυθούν, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις, στη βάση προγραμματικών συμφωνιών με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου καλούμε, λοιπόν, τους πολίτες να στηρίξουν την απλή αναλογική και τις προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εγγυάται τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. Οι πολίτες είναι αυτοί που με τη συμμετοχή και την ψήφο τους θα μας αναθέσουν τη συγκεκριμένη ευθύνη. Όπως αναφέρει σε κάθε του τοποθέτηση και ο πρόεδρος σ. Αλέξης Τσίπρας, είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες, όχι να τους διχάσουμε. Θέλουμε προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας και δεν μιλάμε για αυτοδυναμίες αλαζονικών κυβερνήσεων.

Υποστηρίζετε πως οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας είναι αλαζονικές. Για ποιον λόγο μία κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και δεν μπορεί μία αυτοδύναμη; Τη στιγμή, μάλιστα, που στην πρώτη περίπτωση δύο ή και τρία κόμματα πρέπει να βρουν κοινό βηματισμό σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, ενώ στη δεύτερη η αυτοδυναμία επιτρέπει σε ένα κόμμα να υλοποιήσει το σύνολο του προγράμματός του.

Αλλο η αλαζονεία και άλλο η σταθερότητα. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι η σταθερότητα, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη κάθε χώρας, δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Αυτό είναι το αφήγημα της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τις τελευταίες μέρες, επειδή βλέπει πως όχι μόνο η αυτοδυναμία, αλλά και η πρωτιά της Ν.Δ. έχουν πλέον χαθεί, προσπαθεί να εμφανιστεί ως πόλος ευρύτερων συνεργασιών. Μάταια, κατά τη γνώμη μου. Εξάλλου, όπως προείπα, είναι η κυβέρνησή του που έσπευσε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, που νομοθετεί χωρίς κοινωνικό και θεσμικό διάλογο. Που ψηφίζει ασυλίες για όργανα που συστήνει η ίδια -αντιθεσμικά- για να ελέγξουν τα πεπραγμένα της. Είναι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη που αλαζονικά διεκδικεί μια νέα τετραετία μείωσης δικαιωμάτων και φτωχοποίησης της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού.

Δύο και τρία κόμματα μπορούν να βρουν κοινό βηματισμό όταν συμφωνούν προγραμματικά, όταν, δηλαδή, θέτουν κοινούς στόχους, κοινή πορεία. Για εμάς, το πρόγραμμα το οποίο θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες και το οποίο στηρίζεται στις 6 εθνικές προτεραιότητες που εκφωνήσαμε στη Θεσσαλονίκη είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να δημιουργήσει συγκλίσεις και συμφωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αποδείξει ότι ως πολιτικός φορέας λειτουργεί στη βάση του διαλόγου και των συγκλίσεων. Προσωπικά, αναρωτιέμαι αν υπάρχουν κόμματα που ανήκουν στο προοδευτικό τόξο και μπορούν να συμφωνήσουν προγραμματικά με τη Ν.Δ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας, ωστόσο θέτει ζήτημα ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Τι θα κάνετε εφόσον καθίσετε στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων» και το ΠΑΣΟΚ θέσει ως όρο να μην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας;

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε τοποθετηθεί με τον πλέον σαφή τρόπο. Όταν ο πολίτης ψηφίζει ένα συγκεκριμένο κόμμα, δηλώνει ταυτόχρονα και τον άνθρωπο που θέλει να είναι πρωθυπουργός της χώρας. Ψηφίζεις Ν.Δ.; Θέλεις για πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.; Θέλεις πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Όταν ψηφίζεις, επιλέγεις και πολιτικές και πρόσωπα. Οι πολιτικές δεν είναι αποκομμένες από τα πρόσωπα που τις εκφράζουν και τις υλοποιούν. Για εμάς, πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημαίνει Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός. Η απάντηση δίνεται ανοιχτά, δημόσια και εγκαίρως, και θέλω να πιστεύω ότι όταν ο κ. Ανδρουλάκης προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα συζητήσουμε για το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, τις πολιτικές που θα υλοποιήσουμε και όχι για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της κυβερνητικής προσπάθειας να ανατάξουμε τη χώρα και να την επαναφέρουμε στις ράγες της δημοκρατίας και της προόδου.

Βρίσκεστε στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει το κόμμα σας στον δρόμο προς τις κάλπες;

Κατ’ αρχάς, από τον Σεπτέμβρη το κόμμα μας βρίσκεται σε διάταξη εκλογικής ετοιμότητας. Από άκρη σε άκρη της χώρας συζητήσαμε με τους παραγωγικούς φορείς τους άξονες των δεσμεύσεών μας για την επόμενη μέρα, για το αύριο. Μετά το σοκ των Τεμπών και τις βαθιές πληγές που αυτό άφησε σε όλη την ελληνική κοινωνία, αλλά κυριότερα στη νεολαία μας που ένιωσε ξανά την ανασφάλεια να την πνίγει και τον θυμό να ξεχειλίζει, με σεμνότητα και απόλυτη ενσυναίσθηση των αναγκών του ελληνικού λαού ξεκινάμε πάλι τη μεγάλη πορεία προς την ελληνική κοινωνία. Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που ζητά ένα καλύτερο αύριο, με ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον. Μεταφέρουμε μέσα από τις τοπικές μας δράσεις το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, το μήνυμα για δικαιοσύνη παντού. Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της παρουσίασης του κυβερνητικού μας προγράμματος, αλλά και τις επιμέρους παρουσιάσεις βασικών αξόνων της πολιτικής μας προχωράμε μέχρι την κάλπη της 21ης Μαΐου. Σε κάθε γωνιά της χώρας, με σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι στην κοινωνία, αλλά και με το πάθος για μια άλλη πραγματικότητα που είναι εφικτή. Βάζουμε τις βάσεις για τη μεγάλη δημοκρατική ανατροπή. Θέλουμε να μιλήσουμε με όσους περισσότερους πολίτες μπορούμε όχι για να μας ακούσουν, αλλά για να τους ακούσουμε. Η επαφή με τον κόσμο είναι αναγκαίο συστατικό στοιχείο για τις θέσεις που υιοθετούμε και τις κυβερνητικές επιλογές που θα υπηρετήσουμε.

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις και τον ρόλο του κράτους, από την πανδημία έως την τραγωδία των Τεμπών. Ειδικότερα, το ζήτημα της κρατικής λειτουργίας φαίνεται να αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση διαχρονικά. Ποια είναι η αντιπρότασή σας στη θέση του πρωθυπουργού περί πάταξης του «βαθέος κράτους»;

Είναι οξύμωρο ο άνθρωπος που αποτέλεσε και αποτελεί κομμάτι της σύστασης και της διαιώνισης του «βαθέος κράτους» να υποστηρίζει ότι είδε επιτέλους το «φως το αληθινό» και αποφάσισε να στραφεί κατά του δημιουργήματός του. Στρεφόμενος, μάλιστα, όχι κατά των προβλημάτων, αλλά κατά των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό το έχει επαναλάβει την περίοδο των Μνημονίων από τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τι έκανε εκείνη την περίοδο από τη συγκεκριμένη θέση για να βελτιώσει το Δημόσιο και αυτό που ονομάζει «βαθύ κράτος»; Επέμενε σε μια λάθος αξιολόγηση και απέλυε εργαζόμενους. Κατά την άποψη του κ. Μητσοτάκη, οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες είναι το «βαθύ κράτος»; Μην τρελαθούμε τώρα.

Τα προβλήματα του Ελληνικού Δημοσίου είναι πραγματικά και μακροχρόνια. Μέσα στις πολύ περιορισμένες και σύνθετες συνθήκες της περιόδου 2015-2019 κάναμε βήματα, διορθώσαμε προβλήματα. Όχι όλα όσα θέλαμε, αλλά δείξαμε σίγουρα τις προθέσεις μας και υλοποιήσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις προσωπικού σε τομείς με μακροχρόνιες ελλείψεις, όπως η Υγεία και η Παιδεία, ενώ προχώρησαν σημαντικά έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου.

Ως προς το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, να θυμίσω ότι παραλάβαμε από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μια σειρά από δεσμεύσεις για ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις. Και καταφέραμε, διαπραγματευόμενοι με τους ίδιους θεσμούς στους οποίους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχαν δώσει γη και ύδωρ (κυριολεκτικά), να αποφύγουμε την ιδιωτικοποίηση σημαντικών στρατηγικών επιχειρήσεων της χώρας. Η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ παρέμειναν υπό τον πλειοψηφικό έλεγχο του Δημοσίου, ενώ αποκλείστηκε οποιαδήποτε αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ». Επίσης, αποφύγαμε την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης. Τα δικά μας πεπραγμένα εν μέσω δεσμεύσεων, συγκρινόμενα με τα πεπραγμένα της Ν.Δ. την περίοδο των Μνημονίων, αλλά και από το 2019 μέχρι σήμερα (εκτός Μνημονίων), αποδεικνύουν περίτρανα ότι ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Ν.Δ. υπηρετούν άλλες πολιτικές, άλλους στόχους, άλλα συμφέροντα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Το κλίμα του τελευταίου διαστήματος με πρωταγωνιστές κυρίως τους νέους ανθρώπους έχει αναδείξει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, εκ νέου μια τάση «αντισυστημική». Χαρακτηριστικές είναι οι κινητοποιήσεις για τα Τέμπη. Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σκοπεύει να επικοινωνήσει με αυτούς τους πολίτες και κυρίως τους νέους, όταν πολλοί εξ αυτών βλέπουν τα πολιτικά κόμματα με δυσπιστία, ακόμη και το δικό σας;

Κατανοώ τους νέους και τις νέες που μας βλέπουν με δυσπιστία. Πρόβλημα θα είχαμε αν οι νέοι ήταν ευκολόπιστοι, αν δεν αμφισβητούσαν τον κόσμο, αν δεν είχαν αυτόνομα όνειρα. Εμείς θέλουμε τους νέους ανθρώπους στον δρόμο, θέλουμε να αγωνίζονται, θέλουμε να μας κρίνουν, θέλουμε να μας αμφισβητούν, να ζητάνε περισσότερα και καλύτερα. Να διεκδικούν καλύτερα σχολεία, καλύτερες σχολές, καλύτερες θέσεις εργασίας, καλύτερες αμοιβές, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Οι νέοι άνθρωποι είναι ιστορικά, πάντα και παντού οι πρωταγωνιστές στην εξέλιξη και στην πρόοδο των κοινωνιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προσπαθεί να εκφράσει τα θέλω τους και θέτει τα αιτήματά τους στο επίκεντρο των πολιτικών του προτεραιοτήτων. Οι προτεραιότητες των νέων για μια καλύτερη ζωή με προοπτικές και αξιοπρέπεια βρίσκονται στην καρδιά των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τους πείσουμε πως μπορεί για εμάς να έχουν περάσει κάπως τα χρόνια, αλλά είμαστε σε θέση και να τους καταλάβουμε και να δουλέψουμε μαζί, όχι γενικά και αόριστα για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά για μια πραγματικά καλύτερη ζωή σήμερα. Προσοχή, όμως, στις «αντισυστημικές» σειρήνες. Είναι άλλο πράγμα να θες να αλλάξεις τον κόσμο, να διεκδικείς, να αγωνίζεσαι, να παρεμβαίνεις και άλλο να πιστεύεις ότι επειδή υπάρχουν δυσκολίες καλύτερη επιλογή είναι μένεις εκτός και απλώς να κρίνεις. Οι αλλαγές απαιτούν συμμετοχή σε όλα τα πεδία διεκδικήσεων και απαιτούν τη συμμετοχή όλων μας και στις εκλογές, είτε πρόκειται για τις εθνικές είτε για τις αυτοδιοικητικές ή για τις ευρωεκλογές. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν αυτός που νομοθέτησε το δικαίωμα ψήφου από το 17ο έτος ηλικίας και η Ν.Δ. εκείνη που τους κατηγορούσε ως ανώριμους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέλει τους νέους ανθρώπους διεκδικητές και συμμέτοχους, και το αποδεικνύει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL