Live τώρα    
3°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
0.3°C4.2°C
4 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
0 °C
-2.7°C2.4°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
5 °C
4.8°C5.5°C
5 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
5.4°C7.8°C
5 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
0.0°C2.9°C
4 BF 44%
ΣΥΡΙΖΑ / «Ο Ελαιώνας κλείνει, το ESTIA κλείνει, εξώσεις παντού!»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ / «Ο Ελαιώνας κλείνει, το ESTIA κλείνει, εξώσεις παντού!»

ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΕΛΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Με παρουσία της ΟΠΚΕ, η αστυνομία εκδίωξε χθες, Τετάρτη 30/11, μέσα σε συνθήκες κρύου και βροχής, τις τελευταίες οικογένειες μεταναστών και προσφύγων από την Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας του Ελαιώνα.  Η Κυβέρνηση κλείνει την μοναδική δομή μέσα στον αστικό ιστό, στο κέντρο της Αθήνας και οι άνθρωποι στέλνονται σε πιο απομακρυσμένες δομές, ακόμη και εκτός Αττικής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Προσφυγικού και Μεταναστευτικής πολιτικής Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Στον Ελαιώνα στο παρελθόν έγιναν πολλά ενταξιακά προγράμματα, όπως το πρωτοποριακό πρόγραμμα  του ΕΚΠΑ με ταυτόχρονες δραστηριότητες και μαθήματα στα παιδιά του νηπιαγωγείου καθώς και στις μητέρες τους.  Εκεί πραγματοποιούνταν  κοινές δραστηριότητες και γιορτές με τους μαθητές από τα σχολεία της γύρω περιοχής,  που καλλιεργούσαν τις σχέσεις των οικογενειών, Ελλήνων και προσφύγων.

Ο Ελαιώνας σήμερα εκκενώνεται προκειμένου να υπηρετηθούν προεκλογικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης που βάζει τα συμφέροντα πάνω απ’ τους ανθρώπους.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση, στο τέλος του χρόνου, κλείνει  το πρόγραμμα  ΕΣΤΙΑ, το μοναδικό πρόγραμμα στέγασης στον αστικό ιστό για αιτούντες άσυλο. Πραγματοποιούνται όλο το τελευταίο διάστημα  εξώσεις από τα διαμερίσματα του ΕΣΤΙΑ. Οικογένειες και ευάλωτοι άνθρωποι αναγκάζονται να επιστρέψουν σε απομακρυσμένες δομές ή να μείνουν άστεγοι στο δρόμο, ειδικά τώρα που ξεκινάει ένας δύσκολος χειμώνας.

Διαρρηγνύονται  σχέσεις που με αγώνα έχουν αναπτύξει οι πρόσφυγες με τη γειτονιά, καθώς και η δυνατότητά τους να παραμείνουν στις δουλειές τους στις πόλεις που έμεναν μέχρι πρόσφατα. Άνθρωποι ευάλωτοι,  με χρόνια προβλήματα υγείας, αναγκάζονται να φύγουν μακριά από τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας όπου τους παρακολουθούν. Θύματα έμφυλης βίας, θύματα βασανιστηρίων, επιστρέφουν στα καμπ, εκτός πραγματικού πλαισίου προστασίας.

Οι εξώσεις αυτές συνεπάγονται επίσης και τη βίαιη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τα προσφυγόπουλα, που τιμωρούνται από την κυβέρνηση με την ακραία ποινή της οριστικής αποβολής από το σχολείο τους χωρίς καμία αιτία και εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τους συμμαθητές και συμμαθήτριες, τις δασκάλες και δασκάλους τους. Η απώλεια αυτή του οικείου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και η διάρρηξη των σχέσεων που έχουν δημιουργήσει, οδηγεί στην ματαίωση και τη σχολική διαρροή.

Συγχρόνως, αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός «προστατευτικού» τείχους γύρω από τη δομή φιλοξενίας στις Σέρρες, πρακτική που έχει ήδη ολοκληρωθεί στις περισσότερες δομές της χώρας, οι οποίες πλέον έτσι που  «θωρακίζονται» θυμίζουν όλο και περισσότερο φυλακές, στο πρότυπο των περίφημων «Κλειστών – Ελεγχόμενων» Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, με πύλες “τουρνικέ”, με ρομποτικές κάμερες και drones. Θα φτάσουμε, ενδεχομένως, στο σημείο να χρειάζεται ειδική άδεια (εξοδόχαρτο) για να βγει κάποιος από τη δομή, πρακτική που εφαρμόστηκε στην κλειστή δομή της Σάμου και καταδικάστηκε από το αρμόδιο δικαστήριο ως παράνομη.

Η παραμονή επί πολλούς μήνες των συνανθρώπων μας σε αυτούς τους τόπους απομόνωσης, μακριά από τις πόλεις και τον τοπικό πληθυσμό, τους αποστερεί από βασικά δικαιώματα και τους δημιουργεί υπαρξιακά και ψυχικά προβλήματα.

Ένταξη λοιπόν μέσα  «ελεγχόμενες» δομές ή σε κλειστά κέντρα δεν γίνεται!

Η προστασία των δικαιωμάτων των ευάλωτων, των φτωχών, των κατατρεγμένων, το δικαίωμα τους για αξιοπρεπή στέγη και η ένταξη τους, είναι υπόθεση όλων μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL