Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.1°C34.6°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
32.1°C33.6°C
1 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
33.0°C33.0°C
3 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.7°C31.5°C
3 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
31.2°C31.9°C
2 BF 31%
Τσίπρας στη ΔΕΘ / Πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα - Πού θα βρεθούν τα χρήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσίπρας στη ΔΕΘ / Πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα - Πού θα βρεθούν τα χρήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ
(EUROKINISSI/ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ)

Ένα πλήρες κοστολογημένο πρόγραμμα βασισμένο σε έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, περίπου 20 με 25 δισεκ ευρώ, μπορούν να κινητοποιηθούν από μια συνολική δεξαμενή που ξεπερνά τα 80 δισεκ ευρώ συνυπολογίζοντας εκτός από Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, περισσότερα από 3 δισ. ευρώ από συγκεκριμένες δράσεις αναδιανομής.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι «οι πόροι είναι πρώτα και κύρια αποτέλεσμα καλού σχεδιασμού, χρηστής και έντιμης διαχείρισης. Έχουν χαθεί δισεκατομμύρια από ανίκανες, διεφθαρμένες και ιδεοληπτικές κυβερνήσεις. Εμείς, όμως δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ που προορίζεται για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, να πάει χαμένο.

Η Ελλάδα, το επόμενο διάστημα έχει μια ιστορική δυνατότητα με τους Πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως, ο σημερινός σχεδιασμός αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Πόρων όχι μόνο δεν απαντά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά διευρύνει τις ανισότητες, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά.

Απαξιώνονται και περιθωριοποιούνται οι δημόσιες πολιτικές και αγνοούνται σημαντικοί τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στεγαστική πολιτική. Άλλες χώρες διαθέτουν δις ευρώ για το οξύτατο αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Η Ισπανία 1δις ευρώ, η Πορτογαλία 2,7 δις ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση όμως μόλις 1,3 εκ».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «μεγάλος όγκος των ΜμΕ, των αγροτών και των νοικοκυριών αποκλείονται σχεδόν ολοκληρωτικά από την χρηματοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε πως τα πρώτα 455 εκ ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, κατευθύνονται σε μόλις 13 μεγάλες επιχειρήσεις.

Λίγα και ισχυρά συμφέροντα θα καρπωθούν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων. Ενώ τα παραδείγματα της γκρίζας διαχείρισης και των απευθείας αναθέσεων πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρώτη μας επιλογή είναι ο ανασχεδιασμός και η ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη βάση ενός συνεκτικού, δίκαιου και συμπεριληπτικού σχεδίου. Οι δράσεις για το παραγωγικό μοντέλο, τις υποδομές υγείας, την τράπεζα στέγης που παρουσίασα, είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, και θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Υπολογίζουμε ότι περίπου 20 με 25 δισεκ ευρώ, μπορούν να κινητοποιηθούν για τα προγράμματα που ανέφερα, από μια συνολική δεξαμενή που ξεπερνά τα 80 δισεκ ευρώ συνυπολογίζοντας εκτός από Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027».

«Πέραν, όμως, των ευρωπαϊκών πόρων είναι ανάγκη για τη χώρα», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «πρώτα και κύρια για την κοινωνική της συνοχή, να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο αναδιανομής. Καθένας πρέπει να συνεισφέρει το μερίδιο που του αναλογεί για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες.

Σε αυτή τη κατεύθυνση προχωράμε σε συγκεκριμένες δράσεις αναδιανομής.

  • Για τα υψηλά μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ αυξάνουμε τον συντελεστή φορολόγησης στο 10%
  • Για τις επιχειρήσεις που απρόσμενα και αδικαιολόγητα παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη μέσα στην κρίση, και μιλώ για τις επιχειρήσεις παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, τις επιχειρήσεις διύλισης και εμπορίας πετρελαίου και παροχής φυσικού αερίου προχωρούμε στη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών τους.

 Οι παρεμβάσεις αυτές εκτιμούμε ότι θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 3 δις ευρώ».

«Γιατί δικαιοσύνη παντού, σημαίνει πρώτα από όλα και δικαιοσύνη στη φορολογία. Όχι πια δυσβάσταχτα βάρη στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους. Αλλά δίκαιη φορολόγηση για τους οικονομικά ισχυρούς» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL