Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.6°C
2 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C21.2°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C17.7°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.4°C21.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C18.9°C
2 BF 52%
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου / Στόχος μας, η βιώσιμη ανάπτυξη σε μια δίκαιη κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου / Στόχος μας, η βιώσιμη ανάπτυξη σε μια δίκαιη κοινωνία

13213931-Xenogiannakopoulou.jpg
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στην ανάδειξη του εναλλακτικού και αξιόπιστου προοδευτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη χώρα μας προχωρά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μία ολοκληρωμένη πρόταση για την ενίσχυση των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, τη μείωση των ανισοτήτων, το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ενίσχυση της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων». Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί πολιτική υπέρ των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων σε βάρος των πολλών, ενώ με αφορμή την κυνική δήλωση Πέτσα τονίζει: «Την καθαρή απάντηση της κοινωνικής πλειοψηφίας θα την λάβουν σύντομα στις επερχόμενες εκλογές». Υπογραμμίζοντας, τέλος, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη “αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης” επαναλαμβάνει το κάλεσμα διαλόγου σε όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. «Το κάθε κόμμα τελικά κρίνεται από τον τρόπο που ανταποκρίνεται και τοποθετείται στις προκλήσεις της συγκυρίας. Από την πλευρά μας με τις προτάσεις και τη συλλογική μας δράση αγωνιζόμαστε για τη νίκη στις εκλογές, που είναι και βασική προϋπόθεση για την συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προστάτευσε τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις. Έχετε διαφορετική εκτίμηση;

Είναι πρόκληση αυτοί οι ισχυρισμοί ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης που από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές συστηματικά απορρύθμισαν την αγορά εργασίας, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, κατέλυσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο νόμος Χατζηδάκη επέβαλε ό,τι και οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, την κατάργηση του οκταώρου, την επιβολή των ατομικών συμβάσεων εργασίας και τις απλήρωτες ώρες δουλειάς, την απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας και την υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης. Η κυβερνητικές πολιτικές προωθούν συστηματικά την φθηνή ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, η αγοραστική τους δύναμη συρρικνώνεται καθημερινά και φτωχοποιούνται εξαιτίας της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και των κυβερνητικών επιλογών που ανατροφοδοτουν αυτήν την πολλαπλή κρίση. Αποτελεί εμπαιγμό από τον κ. Μητσοτάκη η ασαφής αναφορά για αύξηση του κατώτατου μισθού τον ερχόμενο Μάιο, που έχει προφανώς προεκλογική στόχευση, και η απουσία στήριξης των εργαζομένων στους επόμενους οκτώ δύσκολους μήνες. Καμία επίσης ουσιαστική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση τις έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους, χωρίς πρόσβαση στην αναγκαία ρευστότητα και αποκλεισμένες από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί πολιτική για τους λίγους και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα εις βάρος των πολλών, της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε ποιους άξονες θα κινηθεί; 

Στην ανάδειξη ενός εναλλακτικού και αξιόπιστου προοδευτικού σχεδίου για τη χώρα μας. Μία ολοκληρωμένη πρόταση για την ενίσχυση των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, τη μείωση των ανισοτήτων, το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ενίσχυση της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπτύξει μια παραγωγική και τεχνολογική οικονομία, αξιοποιώντας το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις δεξιότητες και ικανότητες των εργαζομένων. Να επενδύσει στις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει στον βιομηχανικό και αγροδιατροφικό τομέα, να αναβιώσει “παρηκμασμένους” βιομηχανικούς κλάδους, και να αποκτήσει προνομιακή θέση στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες. 

Η ειδοποιός διαφορά μας από τη ΝΔ είναι ότι θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη, και ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Γι’αυτόν τον λόγο είναι αναγκαία η λειτουργία της αγοράς εργασίας με κανόνες και αυστηρό έλεγχο. Ταυτόχρονα, αποτελεί βασική μας κατεύθυνση η στήριξη και η ενίσχυση του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών στην παραγωγική διαδικασία και ο αναπροσανατολισμός της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη σε μια δίκαιη κοινωνία. 

Ειδικοτερα ως προς την εργασία;

Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της Ν.Δ. Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Πλήρης επαναφορά και θεσμική κατοχύρωση των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας και αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων. Στήριξη και ενίσχυση των μισθών και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, και στη συνέχεια επαναφορά της δυνατότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Προσαύξηση του νόμιμου ωρομίσθιου για την μερική απασχόληση (20%) και κατάργηση της υπερεργασίας. Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας. Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο, στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης. Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια. Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης. Κατοχύρωση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει ως μισθωτή την τηλεργασία με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής λειτουργίας και δράσης και αποκατάσταση του δικαιώματος της απεργίας. Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, μετά από μελέτη επιπτώσεων ανά κλάδο και κοινωνική διαβούλευση. Αναβάθμιση του  ΣΕΠΕ με ενισχυμένο ρόλο και ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και θέσπιση αποτελεσματικών κυρώσεων στις εργοδοτικές παραβάσεις.

Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει, μια άτυχης έκφραση ή ιδεολογικός πυρήνας της ΝΔ; 

Αποτυπώνει την αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην κοινωνία που φτωχοποιείται και δοκιμάζεται, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον κυνισμό που την χαρακτηρίζει. Αλλαζονικοί και αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα εξαιτίας της επικοινωνιακής και μηντιακής προστασίας που απολαμβάνουν. Την καθαρή απάντηση όμως της κοινωνικής πλειοψηφίας θα την λάβουν σύντομα στις επερχόμενες εκλογές! 

Στο πεδίο των παρακολουθήσεων, πώς βλέπετε την διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής; 

Ο κ.Μητσοτάκης έχει την πλήρη ευθύνη για την αντιδημοκρατική εκτροπή και τις παρακρατικές πρακτικές που συνεχώς αποκαλύπτονται, αλλά και για τη συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται. Το βλέπουμε καθημερινά με τα προσκόμματα που φέρνουν και την απαράδεκτη επίκληση του απορρήτου στην Εξεταστική Επιτροπή, τις φθηνές προσπάθειες αντιπερισπασμού και συμψηφισμού, και την αντιθεσμική άρνηση σύγκλισης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την παράνομη παρακολούθηση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη. 

Θεωρείτε ότι υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρήθηκε να παγιδευτούν από το predator; Πιστεύετε ότι θα διαπιστωθεί εμπλοκή της ΕΥΠ;

Τα στοιχεία δείχνουν την ύπαρξη ευρύτερου παρακρατικού κυκλώματος παρακολουθήσεων. Δεν μπορεί να δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή, είναι δημοκρατική ανάγκη να ξεκαθαρίσει πλήρως και στο σύνολο της αυτή η δυσώδης υπόθεση. Με κάθε θεσμικό μέσο απαιτούμε και θα επιδιώξουμε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, ενημέρωση του ελληνικού λαού και απόδοση ευθυνών, πολιτικών και ποινικών. Όσοι ισχυρίζονται ότι δεν απασχολεί τους πολίτες επιδιώκουν την συγκάλυψη. Απασχολεί τους πολίτες γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας και λειτουργεί σωρευτικά στην πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αποκάλυψε την αυταρχική αντίληψη και τις σκοτεινές μεθόδους άσκησης και ελέγχου της εξουσίας μιάς κυβέρνησης που πλήττει τη Δημοκρατία και την κοινωνία. Οι εκλογές είναι σήμερα το αναγκαίο δημοκρατικό διέξοδο!

Είναι η απλή αναλογική μια "καμμένη"κάλπη; Διαμορφώνονται πλέον νέα δεδομένα που ευνοούν συνεργασίες και το αίτημα για προοδευτική κυβέρνηση; 

Οι κρίσιμες και καθοριστικές εκλογές για τις πολιτικές εξελίξεις είναι οι εκλογές της απλής αναλογικής. Ο κ. Μητσοτάκης πανικόβλητος μπροστά στη συνεχή φθορά και την κοινωνική αποδοκιμασία καλλιεργεί τοξικό κλίμα και κινδυνολογία, εμπλέκοντας ακόμη και «ξένο δάκτυλο» αποσταθεροποίησης της χώρας, και ταυτίζει αντιδημοκρατικά τον εαυτό του με την σταθερότητα. Στην πραγματικότητα, όμως, ο κ.Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης. Σήμερα η πολιτική αλλαγή αποτελεί δημοκρατικό αίτημα και κοινωνική ανάγκη. Η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη μια προοδευτική διακυβέρνηση. Επειδή οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική εκ των πραγμάτων τίθεται το θέμα των συνεργασιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει απευθύνει κάλεσμα διαλόγου σε όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Το κάθε κόμμα τελικά κρίνεται από τον τρόπο που ανταποκρίνεται και τοποθετείται στις προκλήσεις της συγκυρίας. Από την πλευρά μας με τις προτάσεις και τη συλλογική μας δράση αγωνιζόμαστε για τη νίκη στις εκλογές, που είναι και βασική προϋπόθεση για την συγκρότηση μίας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL