Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
17.2°C22.0°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.9°C20.7°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.0°C
3 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
16.1°C17.1°C
2 BF 94%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C16.2°C
0 BF 100%
Γιάννης Οικονόμου / Απολογούμενος στην Κομισιόν για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Οικονόμου / Απολογούμενος στην Κομισιόν για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Βέρα Γιούροβα και Γιάννης Οικονόμου
(TWITTER.COM/VERA JOUROVA)

Υπό την επιτήρηση της Κομισιόν θα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς ο Γιάννης Οικονόμου όπως φαίνεται δεν έπεισε την Βέρα Γιούροβα στη συνάντηση που είχαν. Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις εκθέσεις που αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας, αλλά και στις νομοθετικές εξελίξεις που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού πρακτορείου Τύπου, δηλαδή του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Βέρα Γιούροβα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημοσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης, μία αναφορά που θα μπορούσε να αποτελέσει αιχμή για τις λίστες Πέτσα.

Παράλληλα ρώτησε τον Γιάννη Οικονόμου σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και τη δράση για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου.

Η ανακοίνωση έκλεισε με την επισήμανση ότι «η αντιπρόεδρος Γιούροβα και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Οικονόμου συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά τα θέματα» δείχνοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίζει να έχει την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπό αυστηρή επιτήρηση.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε να διαψεύσει τις εκθέσεις για την Ελευθερία του Τύπου που αδειάζουν την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και αυτή των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. «Στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο πλουραλισμός και η υπεράσπιση του δημοσιογραφικού έργου κατοχυρώνονται τόσο θεσμικά, όσο και στην πράξη. Για αυτό και η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της Ε.Ε., όσον αφορά τη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση από τη Βέρα Γιούροβα:

«Η αντιπρόεδρος Γιούροβα είχε σήμερα συνάντηση με τον Έλληνα υφυπουργό Ι. Οικονόμου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Αρχικά συζήτησαν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη σημασία της ισχυρής ενωμένης δράσης της ΕΕ.

Συμφώνησαν στην ανάγκη υποστήριξης των δημοσιογράφων που κάνουν ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή και στην καταπολέμηση της ρωσικής πολεμικής προπαγάνδας.

Η αντιπρόεδρος Γιούροβα ανέφερε ότι η Επιτροπή είχε δαπανήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ για επείγουσα υποστήριξη για δημοσιογράφους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου προστατευτικού εξοπλισμού, εκπαίδευσης, ψυχολογικής υποστήριξης και μετεγκατάστασης όταν ήταν απαραίτητο.

Στη συνέχεια, η αντιπρόεδρος και ο αναπληρωτής υπουργός εστίασαν στην ασφάλεια των δημοσιογράφων εντός της ΕΕ.

Η αντιπρόεδρος ρώτησε για την έρευνα για τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ και τη δράση για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή της Σύστασης της Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με τη συμμετοχή πολλών υπουργείων. Η αντιπρόεδρος χαιρέτισε αυτές τις προσπάθειες.

Ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε επίσης πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Η αντιπρόεδρος επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημοσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε την αντιπρόεδρο ότι η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, θέτοντας πρόσθετους στόχους και διαφανή κριτήρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου για το 2022 καθώς και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού πρακτορείου Τύπου.

Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των πρόσφατων συστάσεων κατά του SLAPP και της υποστήριξης της Οδηγίας.

Αναφέρθηκε επίσης στον επικείμενο ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Επέμεινε στη σημασία της αυτορρύθμισης, που θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί από τον νόμο, και στον σεβασμό των επαγγελματικών προτύπων.

Η αντιπρόεδρος Γιούροβα και ο αναπληρωτής υπουργός Ι. Οικονόμου συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά τα θέματα».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Věra Jourová, αρμοδιότητα της οποίας είναι οι Αξίες και η Διαφάνεια, συναντήθηκε σήμερα (24/05) ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου. Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε., Πρέσβης, κ. Βράιλας, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Γαλαμάτης, η επικεφαλής του νομικού τμήματος της Μ.Ε.Α., κ. Μαμούνα και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού, κ. Μπακογιάννης,  πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει με επιστολή του στις 31/03/2022 ο κ. Οικονόμου στην κ. Αντιπρόεδρο.

Αρχικά, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την παροχή προστασίας σε όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και σε Ουκρανούς δημοσιογράφους, στους οποίους οφείλεται έμπρακτη αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια,  παρουσίασε  αναλυτικά και τεκμηριωμένα το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Τύπου στην Ελλάδα, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της Κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια, αναφορικά με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τη στήριξη των επιχειρήσεων Τύπου και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των Μ.Μ.Ε..

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την κριτική που εσχάτως έχει ασκηθεί από συγκεκριμένους φορείς για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αποκαθιστούν την πραγματικότητα και διαψεύδουν τις αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της χώρας μας.

Στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο πλουραλισμός και η υπεράσπιση του δημοσιογραφικού έργου κατοχυρώνονται τόσο θεσμικά, όσο και στην πράξη. Για αυτό και η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της Ε.Ε., όσον αφορά τη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL