Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.6°C35.2°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
32 °C
28.5°C33.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.0°C37.0°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.1°C31.4°C
2 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
32.3°C32.9°C
0 BF 25%
Λίστα Πέτσα / Έγγραφο βόμβα – Η κυβέρνηση μοίρασε παράνομα εν γνώσει της τα 20 εκατ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίστα Πέτσα / Έγγραφο βόμβα – Η κυβέρνηση μοίρασε παράνομα εν γνώσει της τα 20 εκατ. ευρώ

Μητσοτάκης Πέτσας
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τους χειρισμούς στη λίστα Πέτσα είναι το έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα το avgi.gr και αποδεικνύει ότι το Μέγαρο Μαξίμου εν γνώσει του δεν τήρησε τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις απευθείας αναθέσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινδυνεύει με κυρώσεις από την ΕΕ λόγω παραβίασης διατάξεων ενωσιακού δικαίου.

Μάλιστα φαίνεται ότι η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν εκδώσει την περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία, είχε ζητήσει την γραπτή άποψη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), ωστόσο αποφάσισε να την πετάξει στο καλάθι των αχρήστων.

Συγκεκριμένα, η ΕΑΑΔΗΣΥ απαντώντας στην κυβέρνηση στις 20 Μαρτίου 2020 έστειλε έγγραφο με την σημείωση «εξαιρετικά επείγον» και θέμα «Διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19». Εκεί μεταξύ άλλων αναφέρονται οι όροι που πρέπει να διέπουν τις απευθείας αναθέσεις. Ουσιαστικά ΕΕ και η ΕΑΑΔΗΣΥ έδωσαν τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το ενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων στα όριά του, σε κάθε επίκληση απρόβλεπτου και κατεπείγοντος γεγονότος, πάντως σε καμία περίπτωση κατά παρέκκλιση από αυτά, όπως έκανε η κυβέρνηση με τη Λίστα Πέτσα Ι, μέσω νομοθέτησης σε ΠΝΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μοναδική περίπτωση που θα μπορούσε να επικαλεστεί η κυβέρνηση είναι η απευθείας ανάθεση σε «προεπιλεγμένο οικονομικό φορέα», στην περίπτωση που: «μόνο ένας τέτοιος φορέας θα είναι σε θέση να εκτελέσει τη σύμβαση εντός των τεχνικών και χρονικών περιορισμών που επιβάλλονται από τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τις κατάστασης». Ακόμα κι αν η κυβέρνηση ισχυριστεί ότι πήγε και έδωσε απευθείας 330.000 ευρώ (+90.000 περίπου ένα μήνα μετά) στην Initiative (ποσό μάλιστα πολύ πάνω από το όριο των 139.000 ευρώ), λόγω αυτής της αναφοράς στον έγγραφο, τότε θα πρέπει να τεκμηριώσει για ποιο λόγο η Initiative είναι ο μόνος φορέας που θα μπορούσε να αναλάβει το έργο.

Ένας τέτοιος ισχυρισμός, όμως, καταρρίπτεται από το γεγονός ότι, τόσο στη Λίστα Πέτσα ΙΙ (2 εκατ.), όσο και στη Λίστα Κικίλια (19,74 εκατ.), τα έργα δεν τα πήρε η Initiative, αλλά άλλες εταιρείες του χώρου, με την Initiative μάλιστα να χάνει κιόλας την ανάθεση στη Λίστα Πέτσα ΙΙ από την εταιρεία MEDIA DIRECTION.

Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος που είχε ο Μάριος Κάτσης στην Εξεταστική Επιτροπή με τον πρόεδρο της Initiative. Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρώτησε τον Μιχάλη Γκάλγκο αν η Initiative έχει κάτι παραπάνω από τις άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες που να δικαιολογεί ότι μόνο αυτή θα μπορούσε να φέρει εις πέρας το έργο και στις προθεσμίες που λέει η σύμβαση. «Για αυτό ακολουθήθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και όχι η διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση που ακολουθήθηκε στις υπόλοιπες λίστες;» ανέφερε ο Μάριος Κάτσης.

«Σαφώς δεν είμαστε οι μόνοι αλλά δεν υπάρχουν και πολλοί στον συγκεκριμένο χώρο που μπορούν να εκτελέσουν ένα τέτοιο έργο με αυτήν την ένταση, με αυτό το πλάτιασμα, με τέτοιες συνθήκες» απάντησε ο Μιχάλης Γκάλγκος, με τον Μάριο Κάτση να επανέρχεται:

«Οι εταιρείες που ανέλαβαν τις υπόλοιπες καμπάνιες δεν είναι τέτοιες; Δεν είναι ικανές;» «Σαφέστατα, σαφέστατα, προς Θεού» απάντησε ο πρόεδρος της Initiative.

Τα ψέματα του Πέτσα

Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει πει στη Βουλή ότι όταν στις 14-3-2020 νομοθετούσε κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις στη Βουλή, προκειμένου να πετύχει το στόχο του να δώσει απευθείας το έργο σε εταιρεία εμπιστοσύνης του που θα του έκανε τη δουλειά, δεν είχε βγει ακόμα η ανακοίνωση της ΕΕ της 1-4-2020.

Ωστόσο αποκρύπτει το γεγονός ότι όταν έβγαζε την ΚΥΑ, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρης Δημητριάδης, ενέκρινε τα 11 εκατ., έκανε την απευθείας ανάθεση και υπέγραψε τη σύμβαση, είχε ήδη εκδοθεί από 20-3-2020 το έγγραφο της ΕΑΑΔΗΣΥ, τα περιεχόμενα του οποίου είχαν ήδη γνωστοποιηθεί από 18-3-2020 στους αρμόδιους για τις δημόσιες συμβάσεις.

Συνεπώς, θα μπορούσε να τροποποιήσει ή καταργήσει τη διάταξη της ΠΝΠ και να πάει έστω και στα όρια της κείμενης νομοθεσίας με το αρ.32 του ν.4412/2016 και να αναγκαστεί να πάρει προσφορές και από άλλες εταιρείες και όχι να δώσει απευθείας ανάθεση στην Initiative. Δεν ήθελε, όμως, και σήμερα επικαλείται ότι η ΠΝΠ ήταν προγενέστερη.

Μένει να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει έστω ελάχιστο πολιτικό σθένος ώστε να πάρει πίσω την εντολή «κρύψτε τον Πέτσα από την Εξεταστική» ή θα επιμείνει στην προσπάθεια συσκότισης της αλήθειας.

Ακολουθεί το έγγραφο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL