Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Αδιαφάνεια στην απολιγνιτοποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Αδιαφάνεια στην απολιγνιτοποίηση

ΔΕΗ

Ένα νέο αδιαφανές και συγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης της δίκαιης, κατά τα άλλα, μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές, υπό τη σχεδόν αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ερήμην του καθ' ύλην αρμόδιου για τον σχεδιασμό υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών, διαμορφώνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποκαλύπτοντας και πάλι ότι μόνη της μέριμνα αποτελούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Το σχέδιο παρουσίασαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

Το σχέδιο νόμου για τη “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση” (ΔΑΜ) του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ΝΠΙΔ με τη μορφή Α.Ε., με διακριτικό τίτλο «Μετάβαση Α.Ε.», που “λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας” και εποπτεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Σε αυτή τη βάση ουσιαστικά προωθείται η ιδιωτικοποίηση της χωροταξίας και της πολεοδομίας στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ), στις πληττόμενες περιοχές, ενώ ο ιδιωτικός φορέας εν τέλει κινεί τις διαδικασίες σύνταξης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για τις περιοχές επέμβασης που δεν του ανήκουν!

Ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για fast track διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων εντός των τεράστιων εκτάσεων των ορυχείων της ΔΕΗ. Περίπου 146.000 στρέμματα εξ αυτών θα μεταβιβαστούν από την “ιδιωτική κατ' ουσίαν εταιρεία” ΔΕΗ στο νομικό πρόσωπο που δημιουργείται ώστε να χρηματοδοτηθεί (300 εκατ.) η αποκατάστασή τους από το ταμείο ανάκαμψης διαμέσου εργολαβιών της ΔΕΗ...

Μειώνονται οι επενδύσεις

Πάντως ο χθεσινός τρόπος παρουσίασης των υπουργών Γεωργιάδη - Παπαθανάση για την προσέλκυση επενδύσεων προκαλεί θυμηδία. Στην πρόσφατη ετήσια έκθεση του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ αναφέρεται ότι τα αποθέματα  Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2020 μειώθηκαν κατά 15,7%, έπειτα από μια πολύ σημαντική ανάκαμψη που είχε συντελεστεί κατά την περίοδο 2015-2019.

"Παρά την προσπάθεια που καταβάλαμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός σταθερού και σαφούς θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις, η σημερινή κυβέρνηση σταδιακά προχωρά στην πλήρη αποσύνθεσή του" αναφέρει ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλέξης Χαρίτσης.

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση αποτελούν το πλήρες ξεχείλωμα του επενδυτικού πλαισίου, την αποσύνδεση των επενδύσεων από την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας, την κατάργηση περιβαλλοντικών και πολεοδομικών όρων, την αποδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης αυτών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL