Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.7°C16.1°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.2°C14.2°C
0 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.0°C16.4°C
4 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.5°C7.5°C
1 BF 76%
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Η επανεμφάνιση Τσιόδρα δείχνει ένα πράγμα.  Ότι στο θέμα της πανδημίας έρχονται εξελίξεις που η κυβέρνηση φοβάται πως δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί.

Ας δούμε πώς τα διαχειρίστηκε προχθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός της χώρας.

Στην ερώτηση, λοιπόν, του Τσίπρα για την πανδημία, ο Μητσοτάκης είχε ένα βασικό επιχείρημα: ότι οι εμβολιασμοί δεν πάνε καλά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τους αντιεμβολιαστές.

Είπε ο Τσίπρας: σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο, ένα 12% των διασωληνωμένων στις Εντατικές είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όταν λέτε, λοιπόν, ότι δεν θα πάρετε μέτρα όσο κόκκινη κι αν είναι μια περιοχή, δεν θέτετε σε κίνδυνο μόνο τους ανεμβολίαστους, θέτετε και τους εμβολιασμένους.

Πάτησε εκεί ο Μητσοτάκης και έστησε ολόκληρο σόου: όταν λες, είπε στον Τσίπρα, ότι το 12% των διασωληνωμένων είναι εμβολιασμένοι, είναι σαν να λες ότι το εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό.

Κι αυτό το λένε οι αντιεμβολιαστές.

Ναι, αλλά δεν το λέει ο Τσίπρας. Η κυβέρνηση το λέει.

Και ο Μητσοτάκης ο ίδιος το είπε λίγο μετά: 9 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. Που είναι ακριβώς το ίδιο.

Άρα οι αντιεμβολιαστές μπορούν να αντλήσουν το επιχείρημά τους από οπουδήποτε. Δεν χρειάζεται να περιμένουν να το πει ο Τσίπρας.

Και εδώ έχουμε μια χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης.

Και υστεροβουλίας επίσης. Γιατί ο Μητσοτάκης πάει από την αποτυχία τού εμβολιαστικού προγράμματος να βγάλει πολιτικό κέρδος εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και είπε κι άλλα γραφικά. Ναι, η πορεία του εμβολιασμού στην Πορτογαλία είναι υποδειγματική. Αλλά εκεί η αντιπολίτευση είναι υπεύθυνη, δεν είναι σαν κι εσάς εδώ.

Ναι, αλλά στην Ισπανία, όπου η αντιπολίτευση είναι σκληρά αντιεμβολιαστική, επίσης τα ποσοστά εμβολιασμού είναι καλύτερα από τα δικά μας.

Και είναι η αντιπολίτευση που πήγε ο Μητσοτάκης και χαιρέτισε στο συνέδριό της και τους έλεγε ενωμένοι να χτυπήσουμε τον λαϊκισμό.

Αλλά εδώ η αντιπολίτευση υπονομεύει τον εμβολιασμό. Επειδή φωνάζει στον Μητσοτάκη για τα 28 παιδιά στις τάξεις, τις συγκοινωνίες που είναι πατείς με πατώ σε και τις απευθείας αναθέσεις. Καταλάβατε;

Και ζητάει και στήριξη του ΕΣΥ. Αν είναι δυνατόν!

Κι αφού το έχτισε όλο αυτό ο Μητσοτάκης, είπε και ότι ο Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός στους ανεμβολίαστους. Που είναι ωμό ψέμα.

Και ότι ένας λόγος που οι εμβολιασμοί δεν πάνε καλά είναι και ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Δηλαδή ότι φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι δεν φταίει ο ίδιος. Με έναν σμπάρο…

Μόνο που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να κάνει Πρωτοβάθμια Υγεία, αυτοί φώναζαν ότι πρόκειται για σοβιετία.

Έτσι το πάει ο Μητσοτάκης. Και κάνει και κάτι άλλο. Παίρνει τα στατιστικά από το πρώτο κύμα, που ήταν μηδενικά, τα προσθέτει στα σημερινά και βγάζει εξαιρετικούς μέσους όρους.

Λέει επίσης ότι είμαστε ακριβώς στον μέσο όρο θανάτων προς κρούσματα. Αλλά αυτό ενδιαφέρει μόνο τους ιστορικούς.

Γιατί κάθε χώρα μετράει τα κρούσματα με διαφορετικό τρόπο. Στην Αγγλία, όπου μετράνε ως κρούσματα αυτούς που πάνε στο νοσοκομείο με δύσπνοια, αυτό το ποσοστό είναι 33,5%.

Στην Ισλανδία, που έχει άψογη ιχνηλάτηση, είναι 0,66%.

Αυτό που έχει σημασία είναι οι θάνατοι ως ποσοστό του πληθυσμού σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μίας εβδομάδας για παράδειγμα.

Κι εκεί είμαστε σταθερά στους τέσσερις τελευταίους στην Ευρώπη.

Έχουμε πρωθυπουργό παπατζή. Και στα πολιτικά, και στα στατιστικά.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL