Live τώρα    
37°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
37 °C
34.7°C39.7°C
0 BF 26%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
35 °C
31.3°C38.3°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
37 °C
34.0°C39.8°C
1 BF 29%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.8°C38.2°C
4 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
31.5°C33.9°C
0 BF 29%
Εργασιακό νομοσχέδιο / Η κοινωνία επιστρέφει, η κυβέρνηση δοκιμάζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακό νομοσχέδιο / Η κοινωνία επιστρέφει, η κυβέρνηση δοκιμάζεται

ΑΠΕΡΓΙΑ

Η μεγάλη κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης ενάντια στο εργασιακό έκτρωμα Μητσοτάκη - Χατζηδάκη, που σηματοδότησε και την επιστροφή της κοινωνίας στο προσκήνιο (και ύστερα από ένα εξάμηνο lockdown, όπου η κυβέρνηση έφερε «στα κρυφά” την ανατροπή του αιώνα) έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην κυβέρνηση και οι επόμενες ημέρες μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Και αυτό καθώς για πρώτη φορά “ανιχνεύεται” σε τόσο μεγάλο βαθμό να έχει απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εργασιακό εκδηλώθηκαν οι πρώτοι τριγμοί στην κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ επιβεβαιώθηκε η πλήρης διάσταση με τους γαλάζιους συνδικαλιστές. Πιθανότατα το εργασιακό να αποδειχθεί βραδυφλεγής “βόμβα”, ένα στίγμα που θα φθείρει διαρκώς η κυβερνητική πλειοψηφία στο υπόλοιπο της θητείας της.

Την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, είναι πιθανό να εκδηλωθεί νέα απεργιακή κινητοποίηση. Τα συνδικάτα, κυρίως η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, θα λάβουν αποφάσεις μέσα στο σαββατοκύριακο για 24ωρη απεργία ή στάση εργασίας, ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει η ΓΣΕΕ, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια, εκτός από μια συμβολική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης.

Όλες αυτές τις ημέρες έγινε κατανοητό ότι το νομοσχέδιο δεν συναντά μόνο την καθολική αντίδραση των εργαζομένων και των συνδικάτων, αλλά καταδικάζεται ευθέως και από μεγάλο μέρος των εργοδοτικών οργανώσεων, από τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι συγκεκριμένοι φορείς επισημαίνεται η αντίθεση στις ατομικές συμβάσεις και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας -δηλαδή ο κ. Χατζηδάκης είτε με τις ελιές είτε με τα “ρεπό” δεν έπεισε τους συγκεκριμένους εργοδότες- ενώ, όπως επισημαίνουν, “η επέκταση της κυριακάτικης εργασίας σε δραστηριότητες και κλάδους δύναται να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όταν μάλιστα η χώρα μας διατηρεί ένα ιδιαίτερο υψηλό ποσοστό ανεργίας”.

Την ώρα που οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα επικυρώνουν “την ανατροπή του αιώνα”, το “ξήλωμα” του οκταώρου, τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας (“ρεπό”) και τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, θα είναι γνώστες και των νέων δεδομένων που αποκάλυψε η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ μόλις προχθές.

Στην έκθεση επισημαίνεται η “βαλκανοποίηση” των μισθών στη χώρα μας, η επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας και η ταχεία... σύγκλιση των μισθών και των όρων εργασίας με τις αντίστοιχες των χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα βέβαια όλες οι ευρωπαϊκές χώρες “κλείνουν”, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, τις πληγές της πανδημίας με στήριξη της απασχόλησης και της μισθωτής εργασίας. Για να θυμίσουμε, τέλος, ότι στην Ισπανία η κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Αριστεράς πρόκειται να λάβει αποφάσεις για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ τον μήνα, μετά την άνοδο κατά 22% στα 900 από τα 735 ευρώ τον μήνα το 2019.

Στην Ελλάδα, πριν από την εφαρμογή του εκτρώματος Χατζηδάκη, ο κατώτατος μισθός βρίσκεται ήδη κάτω από το ευρωπαϊκό όριο της απόλυτης φτώχειας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL