Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.1°C27.8°C
3 BF 27%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.2°C26.1°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.2°C23.9°C
2 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.7°C22.8°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
25.0°C25.6°C
3 BF 36%
Το Πάρκο Τρίτση και ο φορέας διαχείρισης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Πάρκο Τρίτση και ο φορέας διαχείρισης

Πάρκο Τρίτση
Eurokinissi

Παρακολουθώντας τα του Πάρκου σχεδόν από ιδρύσεώς του, τούτο φρονώ: Ουδεμία εμπλεκόμενη διοίκηση (Πάρκου, περιφερειακή, κεντρική) ανταποκρίθηκε επαρκώς στις ανάγκες, στη λειτουργία, στον ρόλο, στον σύνθετο χαρακτήρα, στην αποστολή του Μεγάλου Πάρκου. Ούτε και η σημερινή ανταποκρίνεται.

Στα χρόνια που παρήλθαν, μοντέλα διοίκησης και θεσμικοί εμπλεκόμενοι δοκιμάστηκαν εξαντλητικά και απέτυχαν καθολικά. Προβάλλεται πανταχόθεν ως κύρια αιτία το έλλειμμα σταθερής, ασφαλούς και επαρκούς δημόσιας χρηματοδότησης. Διαφωνώ. Ως κύρια αιτία κρίνω το ότι αντιμετωπίστηκε σαν πάρεργο, δεύτερη και τρίτη απασχόληση, παραμάγαζο, που κατέληξε και σε ξέφραγο αμπέλι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η αβελτηρία των αρμοδίων το έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και ολικής καταστροφής. Το φιλότιμο και η ευαισθησία απλών ανθρώπων απέτρεψαν τα χειρότερα. Και αυτούς τους απλούς ανθρώπους, τους φίλους εθελοντές, από πολλών ετών διαρκείς και σταθερούς ακάματους άμισθους πολύτιμους δουλευτάδες για το Μεγάλο Πάρκο, η νέα διοίκηση τους έβαλε στην άκρη.

Κάποιοι για χρόνια συμμέτοχοι στη διοίκηση και τη διαχείριση μετεξελίσσονται αίφνης σε αυτόκλητους σωτήρες, επίδοξους τιμητές, αμφιλεγόμενους εκφραστές μονοσήμαντων έως ιδιοκτησιακών αντιλήψεων στην ανεκτίμητη όσο και αναντικατάστατη δημόσια λαϊκή περιουσία του Πάρκου.

Ο μοναδικός και διακριτός ιστορικός, αστικός μητροπολιτικός, περιβαλλοντικός, οικολογικός, πολιτισμικός και κοινωνικός χαρακτήρας του Πάρκου απαιτεί ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση, προηγμένη επαγγελματική διαχείριση υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, σταδιακή οικοδόμηση μετεξέλιξης σε περιβαλλοντικό σημείο ολικής ποιότητας, ένα ινστιτούτο αειφορίας αστικού και φυσικού περιβάλλοντος μηδενικών εκπομπών.

Και αυτά δεν γίνονται στα διαλείμματα των κύριων απασχολήσεων των καλουμένων να το διοικήσουν. Και σε κάθε περίπτωση δεν γίνονται όταν οι κατά νόμο καλούμενοι να το διοικήσουν υποκαθίστανται ολικά από τους κατά νόμο εποπτεύοντες.

«Με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής στο Πάρκο 'Αντώνης Τρίτσης'" είναι η συνήθης εισαγωγική φράση στα δελτία και ανακοινώσεις του Πάρκου. Πού και από ποιον γράφονται; Στα γραφεία του προέδρου του Πάρκου; Στα γραφεία του περιφερειάρχη;

Ο πρόεδρος του Πάρκου Σταύρος Ζωγραφάκης, αντιπρύτανης  Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και τα μέλη Δ.Σ., αιρετοί εκπρόσωποι δημοτικού λαού, δήμαρχοι Ιλίου Νίκος Ζενέτος και Αγίων Αναργύρων - Καματερού Σταύρος Τσίρμπας είναι «εντελλόμενοι» του περιφερειάρχη; Τι είναι αυτά, άξιοι, κατ' εντολή δημοτικού λαού, δήμαρχοί μας;

Είναι σίγουρο ότι το Πάρκο διοικείται προσηκόντως από την κατά νόμο διοίκησή του; Ποιος δίνει εντολές στο Πάρκο; Στη γενική διευθύντρια; Μα, αυτονόητα ο πρόεδρός του! Είναι όμως έτσι; Μήπως κάτι δεν πάει καλά εκεί κατά το Μεγάλο Πάρκο μας;

Είναι σίγουρο «ότι επιτρέπεται» στον έγκριτο καθηγητή πρόεδρο του Πάρκου να ασκήσει προσήκουσα διοίκηση, να εκπονήσει και εφαρμόσει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, για τα οποία επαξίως τον όρισε η Ελληνική Δημοκρατία; Και από τη θέση αυτή, σαν απλός  Έλληνας όρθιος άνθρωπος, κάτοικος δυτικής Αθήνας, φίλος του Πάρκου από δεκαετιών, καλώ τον έγκριτο  Έλληνα επιστήμονα, πρόεδρο του Μεγάλου Πάρκου μας, καθηγητή Σταύρο Ζωγραφάκη να αναλάβει δημόσια τις διακριτές ευθύνες του.

Κύριε καθηγητά, είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες υπό τις οποίες προσπαθείτε να ασκήσετε διοίκηση και να δημιουργήσετε για το Πάρκο. Στη θέση σας θα είχα ήδη παραιτηθεί. Σας καλώ να κάνετε την πολύτιμη για το Πάρκο μας υπέρβαση!  Ένας κόσμος ολόκληρος, ο κόσμος του Πάρκου, θα παραταχθούμε μαζί σας!

Το Πάρκο ως πολυσύνθετο αποτύπωμα

Όταν η Βουλή των Ελλήνων νομοθέτησε αποκεντρωτικά τη μεταφορά αρμοδιότητας στην Περιφέρεια, σίγουρα δεν εννοούσε τη μετατροπή του Πάρκου σε εντελλόμενη εκτελεστική υπηρεσία του περιφερειάρχη. Το Πάρκο κατά νόμο είναι ΝΠΙΔ με Φορέα Διαχείρισης και Διοικητικό Συμβούλιο και Ταμείο. Δεν είναι Υπηρεσιακό Τμήμα Διεύθυνσης της Περιφέρειας.

Το Πάρκο αυτό δεν είναι ένα σύνηθες γεωτεμάχιο στο περιουσιολόγιο του κράτους. Είναι ολικά ποιοτικό, περιβαλλοντικό, αξιακό, πολυσύνθετο αποτύπωμα, διακριτό διατηρητέο, ιστορικό, ελληνικό φυσικό αγροτοπολιτισμικό μνημείο από βαυαροκρατίας, ολικό σύμβολο αξιοπρέπειας για τους οριακού εισοδήματος κατοίκους της πολύπαθης και με τα σωρευμένα προβλήματα δυτικής Αθήνας. Για εμάς εδώ, δυτικά του Κηφισού, στην πίσω μεριά της Μητρόπολης, το Πάρκο αυτό είναι το καμάρι μας, είναι το στολίδι μας, είναι η ζαφειρόπετρα του καθολικού πολιτισμού μας.

Ο και εποπτεύων περιφερειάρχης Αττικής δέον να αντιληφθεί ότι «Το Κράτος Λεβιάθαν» του Χομπς και το «L’ État, c’est moi» του «βασιλιά ήλιου» βλάπτουν σοβαρά το Μεγάλο Πάρκο μας!

* Ο Βαγγέλης Κεφάλας είναι πολιτικός και διοικητικός επιστήμονας. (κατοικεί κοντά στο Πάρκο)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL