Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.4°C33.5°C
1 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.9°C32.1°C
0 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.0°C33.2°C
2 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C30.2°C
3 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.9°C28.5°C
0 BF 45%
Αριστερή απάντηση στο σχέδιο ανάκαμψης Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αριστερή απάντηση στο σχέδιο ανάκαμψης Μητσοτάκη

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Με πολλές «τυμπανοκρουσίες» ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που θα στηριχθεί σε νέο μεγάλο πακέτο χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε., μέρος των οποίων θα είναι δάνειο. Ωστόσο, η χρησιμοποίηση παρόμοιων πακέτων στο παρελθόν, ιδιαίτερα πριν τη μεγάλη κρίση του 2010, αποτελεί πηγή ανησυχιών, πέραν του ότι το εν λόγω σχέδιο βασίζεται σε ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδέες τού πασίγνωστου πλέον καθηγητή Πισσαρίδη.

Πρόσθετο δείγμα του αυταρχισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί το γεγονός ότι το σχέδιο ανακοινώθηκε πριν κατατεθεί και συζητηθεί στη Βουλή, με τις πρώτες αντιδράσεις από τη δημοκρατική αντιπολίτευση και ειδικότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. έντονα επικριτικές έως απορριπτικές. Βάσιμο το επιχείρημα ότι επιδιώκεται fake ανάκαμψη εις βάρος της εργασίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, δηλαδή επιλογές σαν και αυτές που οδήγησαν, το 2009, στην κρίση και τη χρεοκοπία της χώρας.

Βέβαια, κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες σχετικά με το ποια ανάκαμψη και ανάπτυξη υπόσχεται η κυβερνώσα Δεξιά, δεδομένου ότι βασικό πρόβλημα της Ν.Δ. ως υπερσυντηρητικού κόμματος είναι ότι παραμένει δέσμια παρωχημένων αντιλήψεων για την οικονομία, την κοινωνία και την οργάνωση των διεθνών σχέσεων.

Επισημαίνω ότι, με κυρίαρχο στον κόσμο τον νεοφιλελευθερισμό, η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης συχνά αφήνει πίσω της κοινωνικά και οικολογικά ερείπια. Επιπλέον, υπάρχει η λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη» (jobless growth), που σημαίνει οικονομική μεγέθυνση χωρίς να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενίοτε να μειώνονται αυτές οι θέσεις.

Για να είμαι δίκαιος, και η Αριστερά χαρακτήριζε κάποτε «γραφικούς» τους οικολόγους, θεωρώντας ουτοπικές τις απόψεις τους για την «αειφόρο ανάπτυξη». Η στάση αυτή στοίχισε στα κόμματά της, που είδαν δυναμικά οικολογικά κινήματα στην Ευρώπη να τα προσπερνούν και σε πολλές περιπτώσεις να υπερφαλαγγίζονται εκλογικά από Πράσινα κόμματα.

Ιδιαίτερη επισήμανση οφείλω για τον μεγάλο στόχο της «πράσινης» ανάπτυξης. Αναμφίβολα, βασικό τομέα της οικονομίας αποτελεί η ενέργεια. Ωστόσο, αν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλά για «πράσινη» ανάπτυξη, ελάχιστα κάνει υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ο νόμος της για το περιβάλλον χαρακτηρίστηκε από ευρύ φάσμα δυνάμεων περιβαλλοντοκτόνος. Άλλωστε, η κυβερνητική πολιτική αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες παραχωρήσεις στην Eldorado Gold. Ελντοράντο γίνονται οι Σκουριές στη Χαλκιδική.

Επισημαίνω επίσης ότι κάλπικος είναι και ο ευρωπαϊσμός της Ν.Δ., που συνοδεύεται από «ναι σε όλα», σε σχέση με τις επιλογές της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα για τον εκδημοκρατισμό της Ε.Ε. και τη δημιουργία μιας κοινωνικής και οικολογικής Ευρώπης. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει στην καρδιά τού προγράμματός της την κοινωνική Ευρώπη, διεκδικώντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για το σύνολο της Ε.Ε., σε ευθεία σύγκρουση με το σημερινό. Για μια ανάπτυξη την οποία χαρακτηρίζει «pro-people», «pro-jobs», «pro-environment».

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συυμμαχία ήδη συζητά και σε τοπικό επίπεδο το νέο συνολικό πρόγραμμά του, βασισμένο στις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς του 21ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταθέσουμε και δική μας πρόταση για ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάκαμψης ώστε να πιάσουν τόπο τα τεράστια κονδύλια που προορίζονται για τη χώρα μας από το πρωτόγνωρο (πλην όμως όχι επαρκές) Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL