Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.9°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C19.9°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.7°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.9°C18.9°C
0 BF 88%
ΙΦΕΤ / Στη Βουλή τα σκανδαλώδη φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΦΕΤ / Στη Βουλή τα σκανδαλώδη φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης

Φάρμακα
EUROKINISSI

Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κωφεύει στις καταγγελίες εδώ και δύο μήνες για φαινόμενα κακοδιοίκησης και σκανδαλώδεις πρακτικές στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αποφάσισε να φέρει το θέμα στη Βουλή με ερώτησή που κατέθεσαν 28 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας Δώρας Αυγέρη.

Η κατάσταση αυτή έχει έρθει στη δημοσιότητα με επανειλημμένες παρεμβάσεις και καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων του ΙΦΕΤ, αλλά και με δημοσιεύματα.

Ενδεικτικό των όσων καταγγέλλονται είναι η ύποπτη εκχώρηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΦΕΤ διευθυντικών υπερεξουσιών και αποφασιστικών αρμοδιοτήτων (έρευνα αγοράς) σε πρόσωπο που δεν ανήκει στο προσωπικό του Ινστιτούτου, αλλά είναι χαμηλόβαθμος εργαζόμενος ιδιωτικής εταιρίας που συνεργάζεται με το ΙΦΕΤ! Μάλιστα, το εν λόγω πρόσωπο φέρεται να έχει στενή συγγενική σχέση με τον ιδιοκτήτη ομοειδούς εταιρίας.

Προκύπτει έτσι μείζον θέμα ασυμβίβαστου σε έναν νευραλγικό δημόσιο οργανισμό εν μέσω, μάλιστα, της υγειονομικής κρίσης σημειώνουν οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον υπουργό και τον αναπληρωτή του Υγείας, αν και έχουν ενημερωθεί για αυτά τα φαινόμενα κακοδιοίκησης στο ΙΦΕΤ,  δεν έχουν πράξει απολύτως τίποτα, ούτε έχουν δώσει εξηγήσεις για την αυτή κατάσταση που αμαυρώνει τη φήμη και την σημαντική ιστορία του Ινστιτούτου.

Παράλληλα από καταγγελλόμενα περιστατικά προκύπτουν κι άλλα ζητήματα, όπως αυτό που ο εν λόγω «ενοικιαζόμενος εργαζόμενος» παρέκαμψε  επιδεικτικά και αγνόησε εντολή της διευθύντριας, προχωρώντας για λογαριασμό του ΙΦΕΤ σε παραγγελία τριπλάσιου αριθμού φαρμάκων από αυτόν που του είχε υποδειχθεί. Προκύπτει έτσι σημαντικό ζήτημα αναφορικά με την εταιρική ασφάλεια του Ινστιτούτου, καθώς ο «ενοικιαζόμενος εργαζόμενος» με τις παραχωρηθείσες υπερεξουσίες έχει πλέον πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα των υπηρεσιών του Ινστιτούτου.

Η απομάκρυνση που ουδέποτε έγινε

Η νομική υπηρεσία του ΙΦΕΤ έχει γνωμοδοτήσει για τα παραπάνω, επισημαίνοντας την ανάγκη απομάκρυνσης του εξωτερικού συνεργάτη, κάτι που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Υγείας να δώσει απαντήσεις στις καταγγελίες και εξηγήσεις για το πώς ένας χαμηλόβαθμος εργαζόμενος συνεργαζόμενης ιδιωτικής εταιρείας δύναται να αποκτήσει διευθυντικές υπερεξουσίες και να ασκεί αρμοδιότητες βάσει του οργανογράμματος του ΙΦΕΤ.

Ο υπουργός Υγείας καλείται, να απαντήσει για τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά του Υπουργείου ή του ΕΟΦ από την στιγμή που περιήλθαν σε γνώση τους οι έγγραφες καταγγελίες των εργαζομένων, καταθέτοντας μεταξύ άλλων το βιογραφικό και την σύμβαση εργασίας  του καταγγελλόμενου, καθώς και τη σύμβαση της συνεργαζόμενης εταιρείας με το ΙΦΕΤ.

Παράλληλα οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της διοίκησης, βάσει του υπάρχοντος οργανογράμματος και καταστατικού της «ΙΦΕΤ ΑΕ», την αξιοκρατία και τη νομιμότητα στη λειτουργία.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό:
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL