Live τώρα    
Σωκράτης Φάμελλος / Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμελλος / Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια;

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, καταγγέλλοντας την κάλυψη της κυβέρνησης στην αδικαιολόγητη ακρίβεια στα καύσιμα και στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και αποκαλύπτοντας την κυβερνητική επιλογή να αφήνει ανεξέλεγκτη την αυθαιρεσία στην αγορά καυσίμων και παράλληλα υψηλούς και άδικους έμμεσους φόρους.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνει ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την «εθελοντική» και προσωρινή μείωση των τιμών δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας αλλά παραδοχή ότι υπήρχε περιθώριο μείωσης των τιμών, το οποίο η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε με αποτέλεσμα οι πολίτες και η αγορά να πληρώνουν διαδοχικές αυξήσεις στα καύσιμα, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ενίσχυση της εποπτείας στην αγορά καυσίμων. Αντί η κυβέρνηση να περιορίσει την αισχροκέρδεια και να μειώσει τους έμμεσους φόρους, όπως έπραξαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επιλέγει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που αφήνουν ανέπαφο τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η αισχροκέρδεια των δύο διυλιστηρίων.

Επειδή, η ελληνική οικονομία χρειάζεται μία αγορά καυσίμων η οποία θα λειτουργεί με αποτελεσματικό έλεγχο, ρύθμιση, πραγματικό ανταγωνισμό και διαφάνεια προς όφελος των πολιτών και της επιχειρηματικότητας, ο Σ. Φάμελλος ρωτά τον πρωθυπουργό:

1. Πώς θα αντιμετωπίσετε την ψαλίδα των τιμών καυσίμων σε σχέση με την αποκλιμάκωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε diesel και βενζίνη και πώς θα ελέγξετε και θα ρυθμίσετε την αγορά καυσίμων και τα υπερκέρδη διύλισης των δύο διυλιστηρίων;

2. Για ποιον λόγο δεν προχωράτε στη μείωση των υψηλότατων έμμεσων φόρων στα καύσιμα, που έχουν ήδη κάνει πολλές χώρες της ΕΕ και προτείνει και η ΕΕ, που θα συμβάλει και σε φαινόμενα παραβατικότητας στη λιανική καυσίμων, αλλά εξακολουθείτε να το αρνείστε επίμονα επιβαρύνοντας και την οικονομία και τους πολίτες;      

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:  

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2026

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Θέμα: «Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια;»

 

Κε Πρωθυπουργέ,

Ενώ με επιλογές της κυβέρνησής σας τα τελευταία χρόνια επιτρέπετε την προκλητική αισχροκέρδεια των διυλιστηρίων εις βάρος και της οικονομίας και των καταναλωτών, επιλέξατε με ένα επικοινωνιακό μέτρο να αντιμετωπίσετε ακόμα μία φορά την ακρίβεια και να κρύψετε τις ευθύνες σας αλλά και τα υπερκέρδη του ολιγοπωλίου των καυσίμων.

Αντί να λάβετε μέτρα, που πολλά από αυτά προτείνονται και από την ΕΕ, παρουσιάσατε μία επικοινωνιακού χαρακτήρα συμφωνία με τα διυλιστήρια, που τους επιτρέπει να σωρεύουν κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ανακοίνωσή σας αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της πολιτικής σας μεταφέροντας δυσβάσταχτο κόστος σε όλη την αλυσίδα της αγοράς και σε όλους τους καταναλωτές. Η «εθελοντική» και προσωρινή συνεισφορά των διυλιστηρίων ύψους 40 εκατ. ευρώ για τη μείωση των τιμών σε αμόλυβδη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης (5 και 10 λεπτά το λίτρο αντίστοιχα) αποτελεί ουσιαστικά παραδοχή ότι υπήρχε περιθώριο μείωσης των τιμών και πριν από αυτή την παρέμβαση.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μάλιστα μετά από μια εβδομάδα αυξήσεων κατά την οποία οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν αδικαιολόγητα -και πολύ περισσότερο από την υποκριτική εξαγγελία σας-, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου είχαν ήδη αποκλιμακωθεί σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης περιόδου. Όμως οι τιμές στην ελληνική αγορά δεν ακολούθησαν αντίστοιχη πορεία, ενώ τα περιθώρια (κέρδη) διύλισης παρέμειναν ιδιαίτερα υψηλά.

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στους υψηλούς έμμεσους φόρους αλλά και στον στρεβλό τρόπο διαμόρφωσης των τιμών στην ελληνική αγορά.

Στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη -πολύ περισσότερο- οι τιμές χονδρικής και διύλισης στην Ελλάδα αυξάνονται περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και η Ελλάδα ιδιαίτερα στη βενζίνη εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των ακριβότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ οι ίδιες διεθνείς τιμές ενέργειας ισχύουν για όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Τα προβλήματα της αγοράς καυσίμων δεν είναι κρυφά.  Η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εντοπίσει δυσλειτουργίες στον κλάδο και έχει καταθέσει προτάσεις από το 2024 για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διαφάνεια της αγοράς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης μη καθετοποιημένων εταιρειών, που παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργή.

Την ίδια στιγμή, η «συνεισφορά» των 40 εκατ. ευρώ αποτελεί ελάχιστο μέρος της συνολικής κερδοφορίας των διυλιστηρίων, όταν τα οικονομικά τους αποτελέσματα καταγράφουν εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις που αγγίζουν το 1δις. € ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2026. Μία κερδοσκοπία που οφείλεται στο αδικαιολόγητα υψηλό περιθώριο διύλισης.

Παράλληλα, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχώρησαν σε μειώσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης ή άλλες φορολογικές παρεμβάσεις για την προστασία των καταναλωτών και της οικονομίας, προτάσεις που συχνά βρίσκονται και στην εργαλειοθήκη της ΕΕ, ενώ η κυβέρνησή σας αρνείται να προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα. Και ενώ μάλιστα η αγορά λιανικής είναι σε έλεγχο και η απόδοση ενός μέτρου μείωσης των έμμεσων φόρων θα ωφελούσε απευθείας όλους τους καταναλωτές, το κόστος πολλών προϊόντων και την ελληνική παραγωγή.

Επειδή, η ελληνική οικονομία χρειάζεται μία αγορά καυσίμων η οποία θα λειτουργεί με αποτελεσματικό έλεγχο και ρύθμιση και πραγματικό ανταγωνισμό και διαφάνεια ώστε να ωφελεί τους πολίτες και την επιχειρηματικότητα και όχι μία πρόσκαιρη, χαμηλή και υποκριτική έκπτωση. 

Ερωτάσθε κε Πρωθυπουργέ,

1. Πώς θα αντιμετωπίσετε την ψαλίδα των τιμών καυσίμων σε σχέση με την αποκλιμάκωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε diesel και βενζίνη και πως θα ελέγξετε και θα ρυθμίσετε την αγορά καυσίμων και τα υπερκέρδη διύλισης των δύο διυλιστηρίων;

2. Για ποιο λόγο δεν προχωράτε στη μείωση των υψηλότατων  έμμεσων φόρων στα καύσιμα, που έχουν ήδη κάνει πολλές χώρες της ΕΕ και προτείνει και η ΕΕ, που θα συμβάλει και σε φαινόμενα παραβατικότητας στη λιανική καυσίμων, αλλά εξακολουθείτε να το αρνείστε επίμονα επιβαρύνοντας και την οικονομία και τους πολίτες;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Φάμελλος Σωκράτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0