Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / «Μαύρη κηλίδα για τη δημόσια Παιδεία η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / «Μαύρη κηλίδα για τη δημόσια Παιδεία η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας»

Ο Ευθύμης Λαμπαδάς

Η επίθεση της κυβέρνησης στο δημόσιο πανεπιστήμιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, κινητοποιώντας ήδη χιλιάδες φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Το επόμενο διάστημα αναμένεται κλιμάκωση του αγώνα.

Ο Ευθύμης Λαμπαδάς, μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και μέλος Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονικού, μιλάει στην ΑΥΓΗ για το νομοσχέδιο Κεραμέως, την πραγματικότητα στα πανεπιστήμια και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η οργάνωση το επόμενο διάστημα.

  • Η ανακοίνωση Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη για ίδρυση Αστυνομικού Σώματος στα Πανεπιστήμια έχει εγείρει σφοδρές αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι ανομίας και βίας. Είναι έτσι; Διαφωνείτε με την φύλαξη των εκπαιδευτικών χώρων;

Νομίζω ότι πρέπει πρώτα απ' όλα να αναφέρουμε κάτι το οποίο έχει μια ιστορική αξία. Δεν έχει ξανά υπάρξει μέχρι σήμερα, μετά την πτώση της χούντας, νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο οποίο να εμπλέκονται οι δυνάμεις καταστολής. Η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας αποτελεί μαύρη κηλίδα στην ιστορία της δημόσιας παιδείας και παραπέμπει στο πάλαι ποτέ σπουδαστικό της ασφάλειας. Όσον αφορά την ανομία, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat η Ελλάδα είναι 2η χώρα σε αναλογία αστυνομικών/πληθυσμό και προς τις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τα εγκλήματα κατά της ζωής και τις ληστείες. Είναι δυνατόν  τα πανεπιστήμια μας να έχουν περισσότερη ανομία από αυτήν που υπάρχει έξω στην κοινωνία για να χρειάζεται μόνιμη παρουσία των δυνάμεων καταστολής; Εαν κάνουμε αυτήν την παραδοχή ότι τα πανεπιστήμια είναι γιάφκες τρομοκρατών όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει σαν κοινωνία και θα πρέπει να αναζητήσουμε αλλού τα αίτια. Εκτιμώ όντας φοιτητής σε δημόσιο πανεπιστήμιο ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εσκεμμένα διαμορφώνεται αυτό το αφήγημα από την κυβέρνηση καθώς θέλει να βάλει στο στόχαστρο την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την έννοια της αμφισβητησης που αποτελεί δομικό στοιχείο της επιστήμης και παράλληλα τρέφει τους ελεύθερους ανθρώπους. Όσον αφορά την φύλαξη, αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει πρωτίστως ο Πρωθυπουργός ο οποίος το 2013 απέλυσε εκατοντάδες εργαζόμενους από το προσωπικό φύλαξης και ασφάλειας των πανεπιστήμιων όντας Υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει προστασία της δημόσιας περιουσίας, η οποία ανήκει στον ίδιο το λαό. Εμείς από την πλευρά μας δεν πρόκειται να νομιμοποιησουμε αντικοινωνικες συμπεριφορές μεμονωμένων ομάδων που εμφανίζονται κατά καιρούς στις σχολές.

  • Είχαμε την Πέμπτη μια μεγάλη κινητοποίηση. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στους φοιτητικούς συλλόγους, ιδίως εν μέσω πανδημίας; Εκτιμάτε ότι είναι δυνατόν σήμερα να μιλήσουμε για όρους συγκρότησης φοιτητικού κινήματος; Υπάρχουν συνθήκες κοινής δράσης με εργαζόμενους και ακαδημαικούς ή πρόκειται για αυτό που συχνά αποκαλείται ως συντεχνιακές μειοψηφίες;

Αυτήν την στιγμή τόσο οι φοιτητικοί σύλλογοι, όσο και τα αντίστοιχα όργανα καθηγητών-διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και η πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών εναντιώνονται στις νέες ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο ΕΜΠ ανοιχτή συνέλευση σε εξωτερικό χώρο και στην συνέχεια έγινε διήμερος αποκλεισμός του ιδρύματος, στον οποίο συμμετείχαν όλα τα τμήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των Δ.Σ. των Φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, για τον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων από όπου προέκυψε και ένα κοινό ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο το οποίο διακινείται και υπογράφεται ηλεκτρονικά από τους φοιτητές. Η απάντηση που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας από χιλιάδες νέους και νέες, θα κλιμακωθεί την ερχόμενη εβδομάδα που λογικά θα είναι και εβδομάδα ψήφισης του ν/ς στην Βουλή. Σχεδιάζουμε συλλαλητήρια σε όλη την χώρα όπου καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Καμία συντεχιακη μειοψηφία δεν παλεύει για το δικαίωμα κάθε οικογένειας να μπορεί να σπουδάζει τα παιδιά της με αξιοπρέπεια. Εμείς αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη στην καθολική μόρφωση και καλούμε σε ενωτικό αγώνα. Η κυβέρνηση ξέρει ότι ενωμένοι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι θα έχουν τη στήριξη σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας και αυτό είναι που φοβάται.

  • Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή τη μεταρρύθμιση στην παιδεία; Γιατί τώρα;

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει ένα νομοσχέδιο για την παιδεία, την στιγμή που οι σχολές είναι κλειστές και η κοινωνία βρίσκεται σε καραντίνα. Εκμεταλλεύεται την πανδημία για να εφαρμόσει πολιτικές, που δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί υπό κανονικές συνθήκες. Είδαμε το προηγούμενο διάστημα, κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ να υλοποιούν από κοινού, ένα σχέδιο υπονόμευσης και απαξίωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου. Παρουσίασαν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ως εν δυνάμει εγκληματίες, για να αποκρύψουν τα πραγματικά προβλήματα κάτω από το χαλί και να εφαρμόσουν ένα αυταρχικό και αντικοινωνικό σχέδιο. Η κα. Κεραμέως ισχυρίζεται στον δημόσιο λόγο ότι δεν υπάρχει πλαίσιο ασφάλειας στα ανώτατα ιδρύματα που να εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους. Δηλαδή επιχειρεί να ορίσει ως αιτία υποβάθμισης των σπουδών μας, τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών που εμφανίζονται κατά καιρούς εντός των Πανεπιστήμιων. Νομίζω ότι μια τέτοια αφήγηση δεν μπορεί να απαντήσει ούτε στα πραγματικά προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε όμως ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα και δεδομένα. Ζούμε σε καιρό πανδημίας και βλέπουμε να μειώνεται η χρηματοδότηση των ΑΕΙ κατά 7%, φοιτητές να μην έχουν πρόσβαση για να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση, η φοιτητική μέριμνα καταρρέει, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις καθηγητών και κτιριακών υποδομών. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι εξεταστικές και δεν έχουμε λάβει ακόμα συγγράμματα. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Σκεφτείτε όλες οι ευρωπαΐκές χώρες να ακολουθήσαν το παράδειγμα της Ελλάδας. Δηλαδή αντί να στηρίξουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, "επενδύοντας" πρωτευόντως στη μόρφωση των νέων ανθρώπων, αναβαθμίζοντας τις ακαδημαϊκές δυνατότητες και στηρίζοντας το επιστημονικό προσωπικό, να προσλάμβαναν 1000 ανειδίκευτους αστυνομικούς, να διέγραφαν φοιτητές και να μείωναν τους εισακτέους. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι μπορεί να σήμαινε αυτό για την ανθρωπότητα και την εξέλιξη της επιστήμης. Πρόσφατα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δημιούργησε κήπο για να παρακολουθεί την κλιματική αλλαγή. Αυτές οι πρωτοβουλίες αναδεικνύουν την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου και της έρευνας. Αλλά επί αυτού, η κυβέρνηση σιωπά, δια της απουσίας της.

  • Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση το επόμενο διάστημα;

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνδιάσκεψη, στις αρχές φθινοπώρου έκανε μια εκταταμένη συζήτηση για τις συνθήκες των ελληνικών πανεπιστημίων και την κατάσταση του φοιτητικού κινήματος. Αποφασίσαμε να πάρει μια μεγάλη πρωτοβουλία στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ήδη έχουμε ξεκινήσει να δημιουργούμε μια μεγάλη συσπείρωση υπεράσπισης του δημοσίου πανεπιστημίου. Στο χώρο του πανεπιστημίου δεν μας ενδιαφέρει απλά να αθροίσουμεκομματικές δυνάμεις, μας απασχολεί να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μαζικού μετώπου, απέναντι στην απαξίωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα δίνει προοπτική στην αναβάθμιση του δημοσίου χαρακτήρα των πανεπιστήμιων ο οποίος απειλείται από τις δυνάμεις της συντήρησης και της άκρας Δεξιάς, έτσι όπως αυτές εκφράζονται από τη Νέα Δημοκρατία. Μόνο με αυτό τον τρόπο εκτιμούμε ότι θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί και το φοιτητικό κίνημα προς μια ριζοσπαστική κατεύθυνση. Η ενότητα πάντα δρα πολλαπλασιαστικά, γι αυτό το λόγο, παράλληλα, στεκόμαστε πλάι με τα τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας που διεκδικούν ένα δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, για τους πολλούς. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα θα αναβαθμιστεί με θετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας, όχι μέσα από πολιτικές που σπέρνουν τη διχόνοια, τον φόβο και την απογοήτευση. Η Αριστερά σε αντίθεση με τη δεξιά πάντα υπερασπιζόταν το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην δωρεάν και δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς ζητάμε το πολύ απλό. "Δώστε λεφτά για την παιδεία- Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία". Αυτό το σύνθημα αναδεικνύει και δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL