Live τώρα    
4°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
2.8°C5.6°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
4 °C
2.2°C5.0°C
4 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
2 °C
-2.2°C4.0°C
0 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
6.7°C10.0°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
0 °C
-1.1°C1.0°C
0 BF 64%
Γενναίος ο εθελοντισμός αλλά δεν αρκεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γενναίος ο εθελοντισμός αλλά δεν αρκεί

Νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η πολλαπλώς αποτυγχάνουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην ΑΥΓΗ με αφορμή άρθρο της με τίτλο «Εθελοντισμός, ο φερεντζές του νεοφιλελευθερισμού». Εμφανίζονται ως υπέρμαχοι μιας σπουδαίας μη κερδοσκοπικής κοινωνικής δραστηριότητας, με ιστορία αιώνων, οι φορείς του πολιτικού κερδοσκοπισμού και της κερδοσκοπικής ενημέρωσης, πολεμώντας την εφημερίδα της Αριστεράς που επιβιώνει εδώ και δεκαετίες (με εξαίρεση την περίοδο της Χούντας) επειδή την στηρίζουν και συχνά την διακινούσαν εθελοντές.

Προσωπικά, δεν συμφωνώ με γενικεύσεις σαν αυτή του επίμαχου άρθρου, οι οποίες συσκοτίζουν την ουσία και δίνουν λαβές για διαστρεβλώσεις των γραφόμενων. Θεωρώ ότι το άρθρο γράφηκε για να αποτελέσει καμπανάκι της εφημερίδας μας και του συντάκτη ότι οι εθελοντές και εθελόντριες στήριξης δομών Υγείας, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, πρόσφεραν άλλοθι στην κυβέρνηση για την μη ανάληψη των δικών της ευθυνών έναντι του υπερπολύτιμου, τώρα και πάντα, Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δικαιολογημένη η ανησυχία, αφού, εδώ και μήνες, ζητείται, ως προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, η γενναία ενίσχυσή του ΕΣΥ, με χιλιάδες νέες προσλήψεις, καθώς και αύξηση των ΜΕΘ, με επίταξη και κλινικών του ιδιωτικού τομέα. Αν η κυβέρνηση είχε ανταποκριθεί έγκαιρα στις προτάσεις αυτές, ο σημερινός βαρύς απολογισμός των νεκρών θα είχε αποφευχθεί.

Δεδομένου ότι η πανδημία αποδεικνύεται φονικότερη στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω πόσοι «μακεδονομάχοι» δήλωσαν εθελοντές για την αντιμετώπισή της. Κατέρρευσε και η πολυδιαφημισμένη κυβερνητική πολιτική για τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στον χώρο της Υγείας.

Δεν θα αρνηθώ ότι και στον χώρο τής πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς υπάρχουν απόψεις που αντιδρούν στον εθελοντισμό, ενεργώντας ως θεματοφύλακες της «αριστερής ορθοδοξίας» και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, χαρακτηρίζοντας συχνά την εθελοντική προσφορά “Δούρειο Ίππο” τού δικαιώματος στην εργασία. Ευτυχώς, παρόμοια προσέγγιση δεν υιοθετείται σήμερα από την δική μας Αριστερά, η οποία στα χρόνια των Μνημονίων ίδρυσε και στήριξε διάφορες κοινωνικές δομές, όπως δίκτυα αλληλεγγύης, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, συσσίτια κ.λπ. Επίσης στηρίζουμε και παλαιότερες μορφές εθελοντισμού, όπως ο προσκοπισμός, που επιτελεί σημαντικό έργο υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αξίζει να αναφέρω και τις δομές εθελοντικής δασοπροστασίας, που ανθούν σε πολλούς δήμους και προφανώς δεν θέλουν να υπαχθούν στο υπουργείο Εσωτερικών ή τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο Βύρωνας και η Καισαριανή έχουν κατατάξει στους πολλούς ήρωες των κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων και τον 22χρονο Καισαριανιώτη Δημήτρη Καραμολέγκο, ο οποίος είχε σπεύσει να βοηθήσει στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στον Καρέα, αφήνοντας εκεί την τελευταία του πνοή, 22 Ιουλίου 1998. Το μεγαλείο της θυσίας του Καραμολέγκου είναι ότι έπεσε στη φωτιά στην κυριολεξία, επειδή του το υπαγόρευσε η συνείδησή του και όχι κάποια κρατική υπηρεσία.

Με την ευκαιρία, αναφέρω ότι ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη, που τιμάται ετησίως στις 5 Δεκεμβρίου.

Συνοψίζοντας, τονίζω ότι ο εθελοντισμός πηγάζει από μη κερδοσκοπικά κίνητρα κοινωνικής προσφοράς. Για παράδειγμα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, που ιδρύθηκε πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μια μεγάλη και ιστορική οργάνωση εθελοντών, που είχε και θύματα σε πολέμους, νοσοκόμες και ιατρούς εθελοντές.

 

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL