Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.0°C18.3°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.0°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
7.8°C11.0°C
1 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.9°C
1 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
8.0°C8.0°C
0 BF 87%
ΔΕΘ / Οι ερωτήσεις της «Αυγής» και του «Στο Κόκκινο» στον Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΘ / Οι ερωτήσεις της «Αυγής» και του «Στο Κόκκινο» στον Τσίπρα

Τσίπρας Thessaloniki Helexpo Forum ΔΕΘ
Η συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα στο Thessaloniki Helexpo Forum (ΜΟΤΙΟΝΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Ερωτήσεις σχετικά με το κίνημα κατά των μασκών και τις σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα της επικουρικής ασφάλισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση τη ΝΔ έκαναν στον Αλέξη Τσίπρα «Αυγή» και «Στο Κόκκινο» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ειδικότερα, ο συντάκτης της «Αυγής» Σπύρος Ραπανάκης ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ότι «η κυβέρνηση σας κατηγορεί για την κριτική σας στη διαχείριση της πανδημίας, ότι είναι ισοπεδωτική, ότι με θολές θέσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά εσείς τροφοδοτείτε συνομωσιολογικές θεωρίες, όπως το κίνημα κατά της μάσκας. Θα ήθελα την απάντησή σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν μέτωπο με τον ανορθολογισμό, ήταν πάντοτε με την επιστήμη, είχαμε πάντοτε μέτωπο με τον σκοταδισμό. Αν θέλει να βρει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης ποιοι είναι αυτοί που στρώνουν το έδαφος στο κίνημα των αρνητών για τις μάσκες, ας ψάξει να το βρει στις παλινωδίες και τις αντιφάσεις της ίδιας της κυβέρνησης. Διότι όταν ακολουθείς μία πολιτική και κάνεις ανακοινώσεις διαρκώς που έχουν μεγάλες αντιφάσεις τότε εσύ είσαι αυτός που τροφοδοτεί αυτό το κίνημα. Όταν αφήνανε στους χώρους λατρείας, στις εκκλησίες την προέλευση των πιστών χωρίς μέτρα ασφαλείας μέχρι να φτάσουμε στο μη περαιτέρω αλλά ακόμα και σήμερα την ώρα που αναγκάζουν όλους και σωστά να φοράνε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και πηγαίνουν υπουργοί της ΝΔ χωρίς προφυλάξεις να παίρνουν τη θεία κοινωνία, τι μήνυμα είναι αυτό;».

«Όταν», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «απαγορεύεις την ύπαρξη πάνω από 20 ατόμων σε ένα γάμο αλλά επιβάλλεις την ύπαρξη 27 μαθητών σε μία μικρή αίθουσα, τι είναι αυτό; Όταν την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα αποφασίσεις να αυξήσεις την πληρότητα, τότε τι μήνυμα είναι αυτό; Όταν την περίοδο που όλοι παίρνουν μέτρα εσύ μιλάς διαρκώς για την ατομική ευθύνη αλλά δεν αυξάνεις τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, τι μήνυμα είναι αυτό; Όταν διαλύεις τις παρουσίες νέων ανθρώπων στις πλατείες αλλά την ίδια ώρα αφήνεις εκδηλώσεις για VIP στο κέντρο της Αθήνας, τι μήνυμα είναι; Θα μπορούσα να φέρω πάρα πολλά παραδείγματα. Και όλα αυτά δεν τα κάναμε εμείς, τα πρότεινε η επιστημονική κοινότητα. Αμφισβητώ ότι η επιστημονική κοινότητα είπε να αφήσουν τους μαθητές σε τάξεις των 27. Επειδή το αμφισβητώ, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να φέρει τα πρακτικά των συνεδριάσεων».

«Βγήκε ο κ. Μαρκουλάκης ως φίλος του πρωθυπουργού και τον έπεισε να αγνοήσει την επιστημονική κοινότητα και να αφήσει ανοικτά τα θέατρα. Αυτά είναι κραυγαλέες αντιφάσεις. Πρέπει παρά τις αντιφάσεις αυτές που τροφοδοτούν αυτό το κίνημα του ανορθολογισμού, να δώσουμε όλοι μία μάχη να δώσουμε τους πολίτες ότι είναι ζήτημα όχι ατομικής αλλά συλλογικής ευθύνης. Η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να ψεύδεται όταν βρίσκονται άνθρωποι στην εντατική. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, είναι απρόβλεπτος αυτός ο ιός. Το οφείλουμε στους ηλικιωμένους που έχουμε στα σπίτια μας, στους γείτονές μας, στους εαυτούς μας να πάρουμε τις μέγιστες δυνατές προφυλάξεις. Η σιωπηλή πλειοψηφία να επιβάλει τον ορθό λόγο τη λογική. Θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο. Πρέπει όλο να γίνουμε πολύ σχολαστικοί, πολύ προσεκτικοί» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο δημοσιογράφος Θεόφιλος Σιχλετίδης του «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης» ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην επικουρική ασφάλιση. «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται στη βάση των προτάσεων Πισσαρίδη να φέρει στη Βουλή μία μεγάλη αλλαγή που αφορά το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης. Από ένα σύστημα δημόσιο, καθολικό και αναδιανεμητικό να γίνει κεφαλαιοποιητικό. Σκέφτεστε με αφορμή αυτήν τη μεταρρύθμιση με την αντιπολίτευση να προχωρήσετε σε μία πρωτοβουλία μετώπου;» ανέφερε.

Απαντώντας, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είναι μία από τις κρίσιμες κοινωνικές μάχες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Μία κρίσιμη μάχη γιατί περνάμε σε ένα μοντέλο όπου η βασική αντίληψη της διαγενεακής αλληλεγγύης χάνεται. Είναι μία κρίσιμη πολιτική μάχη που δεν μπορεί να δοθεί μόνο με πολιτικούς όρους αλλά και κοινωνικούς. Αναμένουμε την ενεργοποίηση και των συνδικάτων και των πολιτικών κομμάτων στη σύμπτυξη ενός μετώπου για να πάρει πίσω η κυβέρνηση αυτές τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Το επόμενο διάστημα θα αναμετρηθούμε στο πεδίο της κοινωνικής και πολιτικής πάλης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL