Αρκετές συγκλίσεις καταγράφει το κυβερνητικό επιτελείο στις θέσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση αποτιμώντας τον κύκλο επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Βάση των συγκλίσεων αυτών εκτιμούν ότι διαμορφώνεται συναίνεση, ώστε να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι στη Βουλή.
Τα σημεία που φαίνεται ότι υπάρχουν συγκλίσεις είναι η ψήφος στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους (η βασικότερη πηγή της συναίνεσης, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου) και η διατήρηση του ορίου του 3% (ίσως ελαφρά μειωμένου). Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις υπάρχουν στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, ενώ το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού έχει μεγάλες τεχνικές δυσκολίες.
Μετά και τις σημερινές συναντήσεις διαμορφώνονται, λοιπόν, δύο κατηγοριών υποψήφιοι “συμμέτοχοι” για τη ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων, που φαίνεται να έχουν μικρότερες επιφυλάξεις, ενώ το ΚΚΕ (που ζητάει να καταργηθεί το πλαφόν του 3%) και το Ποτάμι διατυπώνουν περισσότερες. Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι δεν θα είναι εύκολο για κανένα κόμμα να καταψηφίσει πρόταση απλής αναλογικής.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός φέρεται να χαρακτήρισε “ενδιαφέρουσα” την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για διατήρηση ενός μικρότερου και κλιμακούμενου μπόνους (όσο αυξάνεται το ποσοστό του πρώτου). Ωστόσο, αυτή η πρόταση έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία των άλλων τριών κομμάτων, αλλά και την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το σαββατοκύριακο, θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα άλλα κόμματα, ενώ θα συζητηθεί και η συνταγματική αναθεώρηση.
Ενεργός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας
Στην Κ.Ε. θα συζητηθούν, επίσης, “ευρωπαϊκά” θέματα, δηλαδή το θέμα των συμμαχιών του κόμματος και της κυβέρνησης (στην Ευρώπη), καθώς και η επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, όπως διαμορφώνονται μετά το Brexit.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι “υπάρχει αρκετός χώρος για την Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στην επιτάχυνση της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου ώστε να αλλάξει η κατεύθυνση στην οποία κινείται η Ευρώπη”. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να μιλήσει έξω από τα δόντια για το τι φταίει για το Brexit και ότι οι Σοσιαλιστές γι' αυτό επιδιώκουν συστηματικά τη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Στο κλίμα αυτό και ενόψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το θέμα του Brexit, αναμένονται επαφές του πρωθυπουργού με ομόλογους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους (πιθανόν και διά ζώσης), ενώ έχει ξεκινήσει ήδη προετοιμασία γι' αυτές από αρμόδιους συμβούλους του πρωθυπουργού.
«Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του 2008. Η πολιτική αυτή είναι που τρέφει τον απομονωτισμό και τον εθνικισμό», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, εξηγώντας ότι πλέον ανοίγονται δύο δρόμοι: Είτε η επιτάχυνση αυτής της πολιτικής που οδήγησε στο Brexit είτε η αλλαγή της ατζέντας, προκειμένου οι λαοί της Ευρώπης να πειστούν ότι έχουν λόγους να βρίσκονται στην Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό οικονομικό πεδίο, η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις (το πρωί υπήρξε άτυπη σύσκεψη στο Μαξίμου), με βασική μέριμνα, να μην διακυβευτεί η πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, καθώς και τα επενδυτικά σχέδια που έχουν δρομολογηθεί. Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενος ειδικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit θα γίνει αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση.