ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Yποθέσεων της Ευρωβουλής. «Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως επ' αυτού συμμερίζεται την άποψη της κυβέρνησης.
Απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο πρόεδρος του Eurogroup συμφώνησε με την άποψη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται σε «κακή διακυβέρνηση δεκαετιών». Υπεραμύνθηκε ωστόσο των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας λέγοντας ότι είναι αναγκαίες για το «νοικοκύρεμα» των δημόσιων οικονομικών. Υπενθύμισε δε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας όταν μπήκε στο πρώτο πρόγραμμα είχε αγγίξει το 15%.
Ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα
Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δηλώνοντας ωστόσο πως παραμένουν προκλήσεις. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό, αλλά και σε δημοσιονομικά ζητήματα, στη λειτουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Παραδέχτηκε ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες κοινωνικά και πολιτικά, ωστόσο τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015. Χαρακτήρισε «σοβαρές» τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, επισήμανε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Ανοιχτό το θέμα περικοπής συντάξεων
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Κύρτσου σχετικά με το αν θα υπάρξουν περικοπές των συντάξεων, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθούν βραχυπρόθεσμα ζητήματα, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές, αλλά δεν θέλησε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο.
Συμφωνία, μετά υπολογισμός για χρέος
Όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο δημοσιονομικό κομμάτι, που σχετίζεται πολύ με το συνταξιοδοτικό. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είπε, θα είναι σε θέση οι θεσμοί να υπολογίσουν το ύψος του χρέους για τα επόμενα χρόνια.
Εύσημα στην Κύπρο
Τέλος, αναφερόμενος στην άλλη μνημονιακή χώρα, την Κύπρο, χαιρέτισε την τήρηση των στόχων και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ωστόσο πως το ζήτημα της επανένωσης δημιουργεί ένταση, κάτι που λαμβάνεται υπόψη.