Live τώρα    
Ενώ ο Στ. Θεοδωράκης απορρίπτει τέτοια σενάρια / Η Φ. Γεννηματά επανήλθε για "κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ ο Στ. Θεοδωράκης απορρίπτει τέτοια σενάρια / Η Φ. Γεννηματά επανήλθε για "κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη έσπευσε να επαναφέρει τα σενάρια για κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων, θέση που διατύπωνε και προεκλογικά. Από την άλλη, ο Στ. Θεοδωράκης απορρίπτει τέτοια "λύση", αποκλείοντας συμμετοχή του κόμματός του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στην παρούσα Βουλή.

Διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει και στο θέμα των συνεργασιών. Ο Στ. Θεοδωράκης απέρριψε εκ νέου συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ και η Φ. Γεννηματά δεν επανέλαβε την πρόσκλησή της προς το Ποτάμι, αναφέροντας ότι "η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν αφορά μια χούφτα στελεχών, αλλά την κοινωνία".

Σε συνέντευξή της (εφημερίδα "Αγορά"), ερωτηθείσα εάν συμφωνεί με τον Ευ. Βενιζέλο ότι για να βγει η χώρα από το "αδιέξοδο" χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η Φ. Γεννηματά έδειξε ότι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. "Εμείς προεκλογικά και μετεκλογικά ζητήσαμε να υπάρξει κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας και συναίνεσης όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. Αυτή πιστεύαμε, και εξακολουθούμε να το πιστεύουμε, πως είναι η μόνη λύση που μπορεί να βγάλει τη χώρα με σιγουριά και ασφάλεια από την κρίση και να αποτρέψει τους μεγάλους κινδύνους που δυστυχώς ακόμη διατρέχουμε" απάντησε. Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά ενδεχόμενο στήριξης ή συμμετοχή σε κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι "κυβερνητικό δεκανίκι δεν πρόκειται να γίνουμε" και πως "χρειάζεται ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων γύρω από ένα σχέδιο με προοδευτικό πρόσημο".

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ευ. Βενιζέλος έβλεπε αδιέξοδο λόγω "πολιτικού προβλήματος" και επαναλάμβανε τη θέση του για "εθνική συνέγερση" και ειδικότερα για "μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας", "στις οποίες είναι πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ".

Πάντως, σε συνέντευξή του προ εβδομάδος ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης μετέφερε τη θέση που, όπως είπε, πρεσβεύει "η συντριπτική πλειοψηφία" των μελών του ΠΑΣΟΚ που συναντά στις Νομαρχιακές Οργανώσεις, ότι "το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗ.ΣΥ. Δεν πρέπει να μπουν σε καμία κυβέρνηση, με καμία κυβέρνηση". Συμπλήρωνε μάλιστα ότι "όσο κι αν δεν αρέσει αυτό σε κάποιους, αυτή είναι η βούληση των συντρόφων μου κι εγώ, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αυτή οφείλω να αναδείξω και να προασπίσω".

Σε εντελώς αντίθετο κλίμα, ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε (Liberal.gr) πως "το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι δικό του θέμα", για να προσθέσει: "Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Το 4% δεν αφήνει περιθώρια επηρεασμού των κυβερνητικών αποφάσεων. Σε αυτή τη Βουλή λοιπόν θα είμαστε αντιπολίτευση". Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Γρ. Ψαριανός διατύπωνε διαφορετική άποψη και, απευχόμενος νέες εκλογές, εκτιμούσε ότι "θα βρεθεί λύση από αυτή τη Βουλή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0