Ο πρωθυπουργός «φαντασιώνεται καθεστωτική αλλαγή μόνο στη βάση της στεγνής διαχείρισης της εξουσίας. Η εξουσία παντός καιρού είναι ο συνεκτικός ιστός της νέας κυβέρνησης», υποστήριξε ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η εκτίμηση του Ε. Βενιζέλου είναι ότι «αυτό το σύστημα εξουσίας δεν αντέχει, είναι δύσχρηστο και αντιφατικό. Έκανε ο κ. Τσίπρας την επιλογή να ηγηθεί μίας ομάδας για τη νομή της εξουσίας γύρω από το πρόσωπό του αντί να συστήσει ομάδα σύνταξης εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης». «Δεν μοιραζόμαστε μαζί σας την ευθύνη των μικρών πολιτικών επιλογών που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας», είπε, σημειώνοντας ότι κατά την ομιλία Τσίπρα είδε τα χειροκροτήματα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και στελεχών της δεξιάς που διέπρεψαν στις κυβερνήσεις Καραμανλή.
Ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι για τις τράπεζες «το κράτος δίνει 50 δις συνολικά και χάνει τον έλεγχο των μετοχών στην προοπτική ανόδου των μετοχών» και ρώτησε «τι θα γίνει με τα διαθέσιμα που συγκέντρωσε η κυβέρνηση την περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας; Αυτά είναι 13 δις, θα επιστραφούν ποτέ;». Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετέχει σε παιχνίδι εξουσίας και αδυνατεί να αντιληφθεί την διάκριση των εξουσιών. Εμφανίζει ως πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ενέργειες της Δικαιοσύνης».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του διαλόγου για τον απεγκλωβισμό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας από τον εναγκαλισμό με τη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή δεξιά ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι πρόκειται για εθνική επιλογή που υπαγορεύεται από τα κρατικά συμφέροντα και όχι ιδεολογική: «το πιο αριστερό που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι συντάσσεται με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κατά του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Αυτή την εντύπωση έχει για τους συσχετισμούς, που δυστυχώς δεν είναι ιδεολογικοί, αλλά εθνικοί και γι' αυτό είναι πάγιοι».