Πολιτικές συμμαχίες και ψηφοδέλτια, αλλά και το πρόγραμμα της αυριανής κυβέρνησης θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής (την Παρασκευή στις 3 μ.μ. στο Σινέ "Κεραμεικός"), αλλά και του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (το Σαββατοκύριακο στο κλειστό γυμναστήριο του Tae Kwon Do στο Π. Φάληρο). Τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου θα ανοίξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το Σάββατο το απόγευμα, με την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος.
Χθες, εξάλλου, βέβαιος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ζητώντας από όλους/ες να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας. Και πρότεινε πολιτικές συμμαχίες με καμβά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μια κρίσιμη εκλογική μάχη είναι μπροστά μας» παρατήρησε εισαγωγικά, μια μάχη που φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς και ευρωπαϊκού ειδικότερα ενδιαφέροντος. Ενώ οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα καθορίσουν και την ευρωπαϊκή πορεία, συμπλήρωσε.
«Η πτώση της κυβέρνησης δεν ήταν τυχαίο γεγονός», υπογράμμισε, παρά το ότι εκείνη «επεδίωξε με κάθε τρόπο τους 180», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Το γεγονός ότι δεν πέτυχε τον στόχο της έχει να κάνει με τις δικές μας προσπάθειες» ανέφερε, φράση που καταδεικνύει την επιτυχία της τακτικής που υιοθέτησε το τελευταίο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η συγκυρία είναι δύσκολη, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε στιγμή χωρίς δυσκολίες» είπε ακόμη.
Σε σχόλιο άλλωστε του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνεται «πως ο κ. Σαμαράς δεν έχει αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Η κυβέρνηση έπεσε εξαιτίας των αδιεξόδων της πολιτικής της και υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής. Ήταν μονόδρομος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη χώρα, μονόδρομος για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας, πάνω από τα ιδιοτελή συμφέροντα της παράταξής του».
Οι προϋποθέσεις της αυτοδυναμίας
«Στόχος μας», σημείωσε, «να μεγιστοποιήσουμε την εκλογική νίκη για να είμαστε αυτοδύναμοι στην επόμενη Βουλή, αλλά για να επιτευχθεί αυτό έχει προϋποθέσεις» υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας ζητώντας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα από τη μάχη του 2012», τότε δηλαδή που το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς είχε έλθει αντιμέτωπο με κλίμα κινδυνολογίας και φόβου.
«Πρέπει όμως να προσέξουμε ταυτόχρονα τι κάνουμε εμείς, ιδίως την παρουσία μας στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Ο χρόνος είναι λίγος...», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Στη συνεδρίαση της Π.Γ. έγινε συζήτηση για τον κώδικα δεοντολογίας που θα δεσμεύει τους υποψηφίους, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συγκεκριμένα να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα αυτά, γιατί αποτυπώνουν το αξιακό φορτίο της Αριστεράς. Αυτό που θα κρίνει, είπε με έμφαση ο Αλ. Τσίπρας, το «αν θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ, όπως λένε ορισμένοι, σχετίζεται και με το αν θα επιτρέψουμε εμείς να εμφανιστούν φαινόμενα τύπου ΠΑΣΟΚ» (παραγοντισμός κ.ά.)
«Όχι» στην απομόνωση
«Οι αντίπαλοί μας θα μας ήθελαν απομονωμένους, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη» ήταν η επισήμανση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των πολιτικών ανοιγμάτων και «βάση συγκρότησης των συμμαχιών μας είναι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», στην επικαιροποιημένη μάλιστα μορφή του, που είναι (η συμπλήρωσή του) ο επόμενος, άμεσος στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με την επισήμανση «δεν μπαίνουμε σε λογική παζαριών, δεν τάζουμε εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», ο Αλ. Τσίπρας προέταξε την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να είναι η μέγιστη κοινωνική διεύρυνση. Ακόμη κατέθεσε πρόταση οι 50 από τις 425 θέσεις υποψηφίων στα ψηφοδέλτια να καταληφθούν από πολιτικά στελέχη άλλων πολιτικών σχημάτων και κομμάτων, υπό τον όρο ότι δεσμεύονται πάνω στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, η προχθεσινή αναφορά του προέδρου να μην δοθούν στους συμμάχους θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι κανόνας χωρίς εξαιρέσεις, διευκρίνιζαν εξάλλου πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τη διεξαγωγή προεκλογικού debate μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα πρότεινε, τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο αίτημα είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του 2012, αλλά δεν έγινε δεκτό τότε.