Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
33.6°C35.8°C
3 BF 31%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
34 °C
33.7°C34.3°C
1 BF 32%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
35 °C
35.0°C37.6°C
2 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.2°C32.7°C
3 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
35 °C
34.5°C34.9°C
3 BF 26%
Πλειστηριασμοί / Η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου για 700.000 δανειολήπτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλειστηριασμοί / Η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου για 700.000 δανειολήπτες

Ακίνητα σπίτια πλειστηριασμοί κατοικία

Εν αναμονή της σημερινής κρίσιμης εισήγησης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη δυνατότητα των servicers να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, ήτοι πλειστηριασμούς, βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες σε όλη τη χώρα. Όπως ανέφεραν στην ΑΥΓΗ έγκυροι νομικοί κύκλοι, σήμερα Πέμπτη (26/1) θα υπάρξει η εισήγηση, που θα είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για την απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι διαχειριστές δανείων αλλά και funds που είχαν αποκτήσει την κυριότητα δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, βασιζόμενες στον νόμο για την τιτλοποίηση δανειακών χαρτοφυλακίων του 2003, δεν είχαν δικαίωμα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Μεγάλος κίνδυνος

Εάν η εισήγηση είναι θετική (πολύ πιθανόν και η απόφαση), 700.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ θα βρεθούν στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών δανείων (servicers). 
Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων αυτών είναι κατοικίες διαφόρων κατηγοριών αλλά και μικρά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, εμπορικά καταστήματα κ.ά. Πρακτικά, η εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου της κυβέρνησης χωρίς κωλύματα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Η έκδοση της προηγούμενης απόφασης του Αρείου Πάγου, της οποίας είχαν προηγηθεί ανάλογες αποφάσεις των Εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αμφισβητήθηκε εμπράκτως, καθώς το ισχυρό λόμπι διαχειριστών δανείων πέτυχε σε πολλές περιπτώσεις με προσφυγές σε Πρωτοδικεία όλης της χώρας την έκδοση αποφάσεων οι οποίες ξεμπλόκαραν τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

Με βάση την υφιστάμενη πρακτική, η επίσημη δημοσίευση και έναρξη ισχύος της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου πραγματοποιείται μετά τρίμηνο από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Δεδομένου ότι το διάστημα Απριλίου-Μαΐου θεωρείται ως το επικρατέστερο για την περίοδο των εκλογών, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το τι ακριβώς θα συμβεί στο μέτωπο των πλειστηριασμών και των λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι τότε.

Αντιδράσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συντονιστής ΕΠΕΚΕ και υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης επισημαίνει: «Ελπίζουμε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να μην διαπράξει αυτό που δεν τόλμησε η δεξιά κυβέρνηση της Ν.Δ., να ανατρέψει, δηλαδή, την απόφαση του τμήματος η οποία βάζει εμπόδια στους servicers να προχωράνε σε πλειστηριασμούς». Και προσθέτει με νόημα: «Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό δεν είναι ένα απλό “τυπικό νομικό” θέμα όπως παρουσιάζεται, αλλά, αντίθετα, η τυχόν ανατροπή του ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στους πλειστηριασμούς 700.000 ακινήτων που βρίσκονται στα χέρια των servicers». 

Στη δήλωσή του υπογραμμίζει ακόμα πως «πιστεύουμε ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αν θέλει να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο, θα συμμεριστεί την αγωνία χιλιάδων αδύναμων δανειοληπτών να μην χάσουν τη μοναδική τους κατοικία και με την απόφασή της να κόψει τον δρόμο στους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς». Σημειώνει, επίσης, ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση με την υποστήριξη του κράτους και με «διευκολύνσεις» των τραπεζών να αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους.

Πάντως, η επικείμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έχει προκαλέσει την κινητοποίηση πολλών οργανώσεων δανειοληπτών και συλλογικοτήτων, οι οποίες αντιτίθενται στον Πτωχευτικό Νόμο της κυβέρνησης, και είναι αρκετά πιθανό η κινητοποίηση αυτή «να οδηγήσει» σήμερα στο κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καλέσει σήμερα σε διαμαρτυρία έξω από τον Άρειο Πάγο στις 8.30 π.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL