Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Ακρίβεια / Παίρνει φωτιά ο πληθωρισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Παίρνει φωτιά ο πληθωρισμός

MARKET

Ολοένα και δριμύτερη μορφή προσλαμβάνει το κύμα ακρίβειας στη χώρα μας, το οποίο όχι μόνο δεν ανακόπτεται, αλλά, τουναντίον, όλες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για παράταση, αν όχι και για ένταση του φαινομένου.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παραμένει σε καθεστώς υψηλών ανατιμήσεων, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σε μια σειρά από οικονομικούς δείκτες, την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έσπασε ρεκόρ (4,9%).

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι πέρα από προφανές ότι συντηρείται και το κύμα ανατιμήσεων το οποίο επικρατεί στην ελληνική οικονομία, με ορισμένους παράγοντες της αγορές να εκτιμούν πως μέσα στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να προκύψει διψήφιο (10%-15%) ποσοστό αυξήσεων σε μια σειρά από βασικά προϊόντα.

Άλλωστε εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,3% βλέπει η Eurostat τον Νοέμβριο για την Ελλάδα, από 2,8% τον Οκτώβριο, με τη χώρα να ακολουθεί την πληθωριστική τάση της Ευρωζώνης, όπου ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα που τελειώνει αναμένεται σκαρφαλώσει στο 4,9%, από 4,1% τον Οκτώβριο.

Το αγκάθι της ενέργειας

Η ενέργεια, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό, εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στις ανατιμήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι κύριες αιτίες της εξακόντισης του τιμάριθμου σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη στην Ευρωζώνη για τον Νοέμβριο ήταν η ενέργεια (27,4%, έναντι 23,7% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (2,7%, έναντι 2,1% τον Οκτώβριο), τα μη βιομηχανικά αγαθά ενέργειας (2,4%, έναντι 2% τον Οκτώβριο) και τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (2,2%, έναντι 1,9% τον Οκτώβριο). Ομοίως, και στην Ελλάδα το κόστος παραγωγής οπτάνθρακα (το γνωστό κωκ) και προϊόντων διύλισης πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκε, σημειώνοντας αύξηση 103,9%.

Ανατιμήσεις στη βιομηχανία

Πιο συγκεκριμένα, διαρκώς ακριβότερα καθίστανται τα προϊόντα τα οποία παράγει η βιομηχανία στη χώρα μας, είτε αυτά διατίθενται στην εγχώρια είτε και στην εξωτερική αγορά. Αυτό προκύπτει από την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία που καταρτίζει και παρακολουθεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή με σκοπό τη μέτρηση της μηνιαίας μεταβολής των τιμών των εν λόγω προϊόντων, απεικονίζοντας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το τσουνάμι ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, υλικά, ενέργεια και εν γένει την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων σε Ελλάδα και διεθνώς.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία παρουσίασε για το σύνολο της εγχώριας και της εξωτερικής αγοράς τον φετινό Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αύξηση 23,5%, έναντι μείωσης 6,9% πέρυσι.

Σε σύγκριση δε με τον δείκτη του αμέσως προηγούμενου μήνα, του Σεπτεμβρίου του 2021, παρουσίασε αύξηση 3,3%, έναντι αύξησης 0,3% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.

Όσον αφορά τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου που μεσολάβησε μεταξύ του Νοεμβρίου 2020 και του Οκτωβρίου 2021, αυτός, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019-Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 7,6%, έναντι μείωσης 5,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Πώς προκύπτει η αύξηση

Από την ανάλυση των ετήσιων μεταβολών του φετινού Οκτωβρίου σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2020 προκύπτει ότι η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 23,5% οφείλεται:

Πρώτον, στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 35,3%, στην οποία συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών κλάδων, όπως:

- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 103,9%.

- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 22,6%.

- Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 21,6%.

- Παραγωγή βασικών μετάλλων 19,3%.

- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 16,4%.

- Λοιπά ορυχεία και λατομεία 9,7%.

- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 6,2%.

- Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 5,5%.

- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 4,8%.

- Βιομηχανία τροφίμων 4,3%.

Οι ανατιμήσεις της εγχώριας αγοράς

Δεύτερον, στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 20,1%, στην οποία συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών ως εξής:

- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 89,4%.

- Εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη 35,4%.

- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 21,9%.

- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού, 15,9%.

- Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 14,3%.

- Παραγωγή βασικών μετάλλων 11,8%.

- Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής 10,7%.

- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 4,8%.

- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 3,1%.

- Βιομηχανία τροφίμων 2,9%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL