Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η κολοκυθιά της «ανάπτυξης»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κολοκυθιά της «ανάπτυξης»

Σημαίες Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
EUROKINISSI

Ανάπτυξη 3,6% προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο του Κ. Σταϊκούρα. Να τον υπερακοντίσει έσπευσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ανάπτυξη πάνω από 4%.). Κάποιοι διεθνείς οργανισμοί εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι.

Και έρχεται χθες η Morgan Stanley, ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς του κόσμου και ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές (primary dealers) του ελληνικού χρέους, να υποστηρίξει σε σχετική της έκθεση (που κυρίως απευθύνεται στους πελάτες της στους οποίους προωθεί τα ελληνικά ομόλογα ή θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα) και λέει το αυτονόητο. Αυτό που «έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας» να γράφουμε εδώ και καιρό. Τι δηλαδή;  Ότι σε συνθήκες αβεβαιότητας ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, το να προβλέπεις αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα κατά 30%, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 5%, είναι το λιγότερο υπερφίαλο.

Ιδού λοιπόν οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley:

Διατυπώνει προβλέψεις βάσει τριών διαφορετικών σεναρίων που σχετίζονται με την πορεία της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εκτιμά πως θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη το επόμενο τρίμηνο και θα επηρεάσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα από -0,9% έως -2,3%.

* Στο πρώτο (το αισιόδοξο), όλα εξελίσσονται ομαλά και η επίπτωση δεν είναι σημαντική.

* Στο δεύτερο (ενδιάμεσο σενάριο), υποθέτει μείωση κατά 30% των ξένων διανυκτερεύσεων σε σύγκριση με το βασικό της σενάριο, με τις εγχώριες στο -10% Ο εκτιμώμενος αντίκτυπος στις οικονομίες του Νότου κυμαίνεται από -0,5% του ΑΕΠ στην Ιταλία έως μόλις -1% στην Ισπανία και την Ελλάδα.

* Στο τρίτο (απαισιόδοξο σενάριο), υποθέτει μείωση διανυκτερεύσεων 70% (ως προς τις αφίξεις εξωτερικού) και 50% των αντίστοιχων από τον εσωτερικό τουρισμό, κάτι που θα αύξανε σημαντικά την αρνητική επίδραση σε -1,5% στην Ιταλία και μεταξύ -2,5% και -2,3% στην Ισπανία και την Ελλάδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL