Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
ESM / Μήνυμα για επιστροφή της Ελλάδας στα υψηλά πλεονάσματα μετά την πανδημία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ESM / Μήνυμα για επιστροφή της Ελλάδας στα υψηλά πλεονάσματα μετά την πανδημία

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Την άποψη ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε «ακόμα μία κρίση χρέους» και ότι το ελληνικό χρέος διατηρεί τη βιωσιμότητά του παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στα δημόσια οικονομικά εκφράζει σε άρθρο του για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράουχ. Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι «μόλις ξεκινήσει η ανάκαμψη, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στον δημοσιονομικό στόχο που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της Ευρωζώνης εφόσον οι δημοσιονομικές προσαρμογές δεν εδραιώνουν τα οικονομικά σημάδια που άφησε η πανδημία». «Προς το παρόν η κυβερνητική στήριξη για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας είναι κορυφαία προτεραιότητα» ξεκαθαρίζει.

Ειδικότερα, ο Ρ. Στράουχ σημειώνει ότι η Ελλάδα αναδύθηκε από την προηγούμενη κρίση χρέους πιο ανθεκτική, καθώς υλοποίησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές για τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, τη βελτίωση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση του εμπορίου. «Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία ήταν διαρθρωτικά πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας σε σχέση με πριν από την προηγούμενη κρίση χρέους. Οι προηγούμενες προσπάθειες προσαρμογής, αν και ήταν αρκετά επώδυνες, επέτρεψαν στη χώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της τρέχουσας κρίσης με αντίμετρα που ανέρχονται περίπου στο 9,4% και το 6,5% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021 αντίστοιχα».

Εξηγώντας γιατί έχει βελτιωθεί πολύ η διάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος του ESM αναφέρει ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον ESM και στους πολύ ευνοϊκούς όρους των δανείων του στην Ελλάδα, που αντιστοιχούν στο 55% του χρέους της, καθώς και στον μακροπρόθεσμο ορίζοντά τους με μέση διάρκεια τα 31 χρόνια. Αναφέρεται ακόμη στη μακροχρόνια τάση μείωσης των επιτοκίων που οδηγεί σε πολύ ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης. «Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έχουν μειώσει το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους τόσο ως ποσοστό των συνολικών δημόσιων δαπανών όσο και των φορολογικών εσόδων. Από πολλές απόψεις πρόκειται για έναν νέο κόσμο αναλύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους» υπογραμμίζει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL