Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C24.2°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.3°C21.1°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.0°C22.1°C
5 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.7°C21.1°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C25.0°C
5 BF 37%
Σε Μπάρι, Πεκίνο, Βρυξέλλες / Το "τρίγωνο του χρέους" και η ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε Μπάρι, Πεκίνο, Βρυξέλλες / Το "τρίγωνο του χρέους" και η ανάπτυξη

Το ένα μετά το άλλο έρχονται τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, την ώρα που φαίνεται ότι ξεκινούν η συζητήσεις για τη δεύτερη φάση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Τόσο η άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, η οποία αποφασίστηκε χθες από το Κολλέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες και θα ανακοινωθεί επισήμως την επόμενη Τετάρτη, όσο και η πτώση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλό επταετίας (5,61% το δεκαετές - 5,39% το διετές) πλέον συνθέτουν ένα σκηνικό προόδου για την ελληνική οικονομία και σε ψυχολογικούς όρους, ενώ σήμερα ξεκινά στο Μπάρι της Ιταλίας η Σύνοδος του G7, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, όπου αναμένεται να τεθεί το θέμα του χρέους της Ελλάδας.

Πάντως, η επίσημη έναρξη των συζητήσεων για τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στο EWG της 15ης Μαΐου, προετοιμάζοντας το έδαφος, έστω κι αν δεν υπάρξει οριστική λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή κορυφαίου ευρωπαϊκού στελέχους, το οποίο μιλώντας στην "Α" είπε: "Πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα γίνει στο EWG της Δευτέρας, όπου θα εξεταστούν τα διαφορετικά σενάρια παρεμβάσεων και το πώς θα επηρεάσει το καθένα τη βιωσιμότητά του".

Για το κρίσιμο ζήτημα του χρέους ενδέχεται να συζητήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εν όψει της κοινής τους παρουσίας στο Πεκίνο, όπου θα παρευρεθούν για τις εργασίες του Belt and Road Forum.

Θέμα χρέους από τις ΗΠΑ στον G7

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει τις επαφές του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν με τους ομολόγους του της G7, όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου στο Reuters επισημαίνοντας ότι συνεχίζουν ακόμη να υπάρχουν προβλήματα με το κρατικό χρέος ευρωπαϊκών χωρών, όπως αυτό της Ελλάδας.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του κ. Μνούτσιν ότι η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί τη διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στους φόρους και τις συντάξεις, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά».

Καταρτίζεται το σχέδιο της συμφωνίας

Όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος των Βρυξελλών στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Ομάδας G7, που θα γίνει μεταξύ 11 και 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, θα γίνουν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αρχικά θα συζητηθεί με τους τεχνοκράτες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, δηλαδή στο ΕuroWorking Group, την προσεχή Δευτέρα και στη συνέχεια στο Εurogroup στις 22 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κινείται στη βάση της απόφασης του Εurogroup του του Μαΐου 2016, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές ωστόσο θα είναι πιο περιγραφικό σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα υλοποιηθούν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπογράμμισε μιλώντας από τις Βρυξέλλες σε δημοσιογράφους τη σημασία της ψήφισης των μέτρων, καθώς εξελίσσεται η διεθνής συζήτηση για το χρέος, έτσι ώστε έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. Εκτίμησε ότι η συζήτηση για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε να είναι εφικτή μια συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου.

Η διευθέτηση του χρέους και η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα δώσουν επιπλέον ώθηση στην οικονομία, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα “τρέξει” με ρυθμό 2% για φέτος.

"Πράσινο" από το Κολλέγιο των Επιτρόπων

Και όλα αυτά όταν χθες “έπεσαν” οι υπογραφές Γιούνκερ, Ντομπρόβκσις και Μοσκοβισί για να βγει η χώρα μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται περισσότερο κίνηση ψυχολογίας, καθώς η χώρα βρίσκεται σε δανειοδοτικό πρόγραμμα του ESM και αναμένεται θα βοηθήσει στη δημιουργία καλού επενδυτικού κλίματος.

EBRD: Στο 2% η ανάπτυξη το 2017

Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% αναμένει για φέτος στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ για το 2018 εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,2%. Μπορεί οι αρχικές προβλέψεις για τη φετινή χρονιά να έκαναν λόγο για 2,7%, ωστόσο, λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν στη διαπραγμάτευση, δημιούργησαν μια κάμψη.

Πάντως η νέα αυτή πρόβλεψη είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική για την ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,7% τον Μάρτιο του 2017. Η EBRD αποδίδει την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς αφενός στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και αφετέρου στη σταδιακή αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Προ Μνημονίων το κόστος δανεισμού

Σε επίπεδα προ Μνημονίων και στον Ιανουάριο του 2010 επέστρεψε στιγμιαία το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης όπως έδειξαν οι χθεσινές αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε ένα εντυπωσιακό... κατέβασμα. Ειδικότερα η απόδοση στο δεκαετές άγγιξε χθες το 5,616%, επίπεδο που αντιστοιχεί τις αρχές του Ιανουαρίου του 2010, ενώ η απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου διαμορφώνεται ακόμα χαμηλότερα, στο 5,399%, με πτώση της τάξης του 2,8% από τα προχθεσινά επίπεδα.

Ν. Βούτσης: Ψήφιση έως τις 19 Μαΐου

Έως τις 19 Μαΐου και με τη διαδικασία του επείγοντος θα τεθούν προς ψήφιση τα μέτρα της διετίας 2019-2020 στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος βρέθηκε στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Δρόμοι επιβίωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αφορά το προσφυγικό δράμα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τις 12 ή 13 Μαΐου, ενώ διευκρίνισε πως τα μέτρα θα αποτυπώνονται σε δύο διαφορετικά κεφάλαια. Το ένα θα αφορά τα μέτρα του 2019 στο συνταξιοδοτικό, ύψους 1% του ΑΕΠ, και τα αντίμετρα και το άλλο τα μέτρα του 2020 στο φορολογικό, ύψους 1% του ΑΕΠ, και τα αντίμετρα. Πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν δύο ημέρες με συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών και τα μέτρα αναμένεται να ψηφιστούν έως την Παρασκευή 19 Μαΐου.

Επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα

«Η πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι λανθασμένη. Μια χώρα όπως η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο. Πάντως, παρά την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δεν εξελέγη η Μαρίν Λεπέν, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν «ο νέος Γάλλος πρόεδρος προσπαθήσει με συνέπεια να θέσει ένα τέλος στην πολιτική λιτότητας στη νότια Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL