Πρωταθλητής στην ιδιωτική κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις είναι η Ελλάδα, συγκρινόμενη με την Ε.Ε., σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση της Eurobank. Αυτό σημαίνει ότι στην ελληνική οικονομία οι εγχώριοι πόροι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις εγχώριες επενδύσεις είναι σχετικά πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των υπολοίπων οικονομιών. Ειδικότερα από τη δεκαετία του 2000 μέχρι και σήμερα η ελληνική οικονομία πάντοτε εμφάνιζε το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικής κατανάλωσης επί του συνόλου του ΑΕΠ σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Σήμερα, δηλαδή τέλος του 2013 σε ετήσια στοιχεία ή 3ο τρίμηνο του 2014 σε τριμηνιαία στοιχεία, το 71,21% ή το 72,55% της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών οδηγείται σε καταναλωτικές χρήσεις. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον μέσο όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 είναι της τάξης του 56,92%.
Alpha Bank
Εν τω μεταξύ, για σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία έτη -που φθάνει περίπου το 19% σωρευτικά από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-, που αντισταθμίζοντει τις απώλειες της περασμένης δεκαετίας και οδηγεί στην εξαφάνιση των χρόνιων ανισορροπιών του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της χώρας, "βλέπει" η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο.
Αυτό επιβεβαιώνεται από την πορεία του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, που κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Γ.Α.