Με στόχο να κρατήσει ικανοποιημένους τους ολιγάρχες της ενημέρωσης, αλλά και δευτερευόντως τους συμμάχους της στην περιφέρεια της χώρας, η κυβέρνηση παρουσίασε στα τέλη Αυγούστου την πρότασή της για τη χορήγηση περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών. Το πρότζεκτ έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είχε σειρά επαφών και συνομιλιών με μικρούς, μεσαίους και μεγάλους ιδιοκτήτες καναλιών ανά την επικράτεια, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ένα σχέδιο προθέσεων, το οποίο έχει δύο χαρακτηριστικά:
- Αφενός μεν ενσωματώνει κάποια επιμέρους αιτήματα των περιφερειακών καναλιών (π.χ., όλοι οι λειτουργούντες σήμερα πρακτικά μπορούν να πάρουν άδεια), όμως συνεχίζει να αρνείται να κάνει δεκτό το αίτημα τους να εκπέμψουν σήμα υψηλής ευκρίνειας (High Definition - HD) όπως ζητούν εδώ και χρόνια, κρατώντας τους στην Standard Definition (SD).
- Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά της για τον τρόπο με τον οποίο θα εξυπηρετήσει τους μεγάλους παίκτες της τηλεόρασης, κρατώντας έναν μεγάλο άσο στο μανίκι: αυτόν που ονομάζεται «περιφερειακές άδειες Αττικής», δηλαδή το φιλέτο των περιφερειακών αδειών. Πόσες άδειες θα δώσει στη μεγαλύτερη γεωγραφική περιφερειακή ζώνη της χώρας; Και πόσες από αυτές θα είναι HD;
Τα μεγάλα ντιλ
Ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά κανάλια έχει μια βασική «ασυμμετρία»: άλλο να παίρνεις «περιφερειακή άδεια» στην Αττική και άλλο στις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο ή στο Βόρειο- Ανατολικό Αιγαίο. Άλλο στην Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) και άλλο στα Δωδεκάνησα ή στη Στερεά Ελλάδα. Άλλος πληθυσμός, άλλο επίπεδο ανάπτυξης, άλλες δυνατότητες για διαφημιστική απορρόφηση, άλλη επιρροή. Οι 13 γεωγραφικές περιφερειακές ζώνες βάσει των οποίων θα δοθούν οι κατά τόπους άδειες διακρίνονται από μεγάλες ανισότητες, πληθυσμιακές και αναπτυξιακές και το «φιλέτο», εκεί δηλαδή που θα γίνουν τα σημαντικά deal είναι η Περιφέρεια Αττικής. Εδώ εκπέμπουν σήμερα 14 κανάλια: Αρτ, Action 24, Alert, Attica, Blue Sky, Extra Channel, Ναυτεμπορική TV (πρώην E), High TV, Kontra, Mad, Nickelodeon, One Channel, Rise, Smile.
Είναι εδώ, στην περιφερειακή ζώνη της Αττικής, που θέλει να χωρέσει το Mega News του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενδεχομένως και μια πρόταση για έναν νέο ενημερωτικό σταθμό από τον Γιάννη Αλαφούζο, όπως είχε εκφράσει την επιθυμία πριν από καιρό. Εδώ θα δραστηριοποιηθεί η Ναυτεμπορική TV του Δημήτρη Μελισσανίδη, εδώ ήδη βρίσκει τα πατήματά του το Action 24 των εφοπλιστών Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, το Κontra των Κουρή και Χατζηνικολάου και το Οne του Δ. Παναγιωτάκη.
Υψηλή ευκρίνεια επιλεκτικά
Στην ασυμμετρία της Αττικής σε σχέση με άλλες περιφερειακές ζώνες η κυβέρνηση προσθέτει ακόμη μία: την επιλεκτική εκχώρηση δυνατότητας για υψηλή ευκρίνεια (HD) σε ορισμένους μόνο τηλεοπτικούς σταθμούς, όμως σε πόσους και πού δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Δημιουργεί έτσι περιφερειακούς σταθμούς δύο ταχυτήτων, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την άνιση μεταχείριση ακόμα και μεταξύ των περιφερειακών σταθμών. Ήδη σε επιστολές τους οι σταθμοί της Περιφέρειας διαμαρτύρονται ότι «εκπομπή μόνο σε SD συνιστά συνθήκη άνισης μεταχείρισης, τεχνικού αποκλεισμού και ευθείας προσβολής της αρχής της τεχνολογικής ουδετερότητας και ανταγωνιστικότητας». Και προειδοποιούν ότι μια τέτοια αδειοδότηση «είναι νομικά ελαττωματική και μπορεί να προσβληθεί δικαστικά λόγω άνισης πρόσβασης, διακριτικής μεταχείρισης και αθέμιτου ανταγωνισμού».
Την ίδια ώρα, υποστηρίζουν ότι η Digea οφείλει να προχωρήσει σε επενδύσεις και εκσυγχρονισμό του δικτύου της: μετάβαση των πολυπλεκτών σε DVB-T2 όπως προβλέπει ο νόμος με προθεσμία ως το τέλος 2025 και επιπλέον εκσυγχρονισμό. Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας - ΕΕΤΕΠ σε επιστολή της στους κυβερνητικούς παράγοντες σημειώνει: «Η Digea, ως μοναδικός πάροχος, πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα με τις τεχνικές απαιτήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εκπομπής, την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας και της μη διάκρισης, όπως απορρέει από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία».
Σύμφωνα με τον Π. Μαρινάκη, όλα τα λειτουργούντα κανάλια αν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για την πληρότητα προγράμματος, το αναγκαίο προσωπικό, τις εγκαταστάσεις κ.λπ., θα πάρουν άδεια. Όμως τι θα γίνει αν εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, με φερεγγυότητα και ελκυστικούς φακέλους; Πόσες άδειες θα προκηρυχθούν; Και κυρίως πόσες από αυτές θα είναι HD; Ποιος θα εκπέμψει «σήμα-καμπάνα» σε υψηλή ευκρίνεια και ποιος το «λασπωμένο» σήμα του SD;
Με οδηγό τον Χάρτη Συχνοτήτων που εκπονήθηκε το 2012, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα εκδώσει απόφαση η οποία θα προσδιορίζει τη χωρητικότητα του φάσματος και τη δυνατότητα των πολυπλεκτών μετάδοσης του σήματος. Στη συνέχεια θα εκπονηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τύπου) με την οποία θα ορίζεται ο αριθμός των αδειών ανά γεωγραφική περιφέρεια -που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των ήδη λειτουργούντων- και ο αριθμός των αδειών HD. Αυτό είναι και το σημείο-κλειδί.
Βάσει αυτών το ΕΣΡ δημοσιεύει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μία, περισσότερες ή και όλες (13) τις γεωγραφικές περιφέρειες.
ΈχουΜΜΕ και λέΜΜΕ
Δεν το βάζουν κάτω στον ΣΚΑΪ και επιμένουν με Μάνο Βουλαρίνο σε εκπομπή πολιτικής σάτιρας. Μετά τη «Συντέλεια» εκεί γύρω στο 2012-13 και το «Ό,τι να ’ναι» το 2015 που κόπηκαν όπως-όπως, νέα εμφάνιση τώρα με το «Διαχωρίζω τη θέση μου», που αναμένεται σύντομα στις οθόνες. Να ευχηθούμε να έχει την πορεία που της αξίζει!
Χαααααχαχαχαχα! Σχόλιο Άρη Πορτοσάλτε για μεταγραφή Α. Λοβέρδου στη Ν.Δ.: «Τι γίνεται ρε παιδιά; ... Πόνεσε η έλευση Α. Λοβέρδου πανταχόθεν»... Αβάσταχτος ο πόνος!
Σε δημόσια διαβούλευση από τον Π. Μαρινάκη το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ και την ενσωμάτωση στοιχείων από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης - EMFA: European Media Freedom Act.
Κλείνει τον κύκλο του έπειτα από 12 χρόνια το συνεταιριστικό εγχείρημα της Εφημερίδας των Συντακτών, καθώς εξαγοράζεται σε πρώτη φάση κατά 51% με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.
Πολύ σύντομα αναμένεται η συνέλευση των συνεταιριστών να εγκρίνει τη συμφωνία μεταβίβασης, η οποία περιλαμβάνει την κάλυψη των οφειλών (δεδουλευμένα συνεταιριστών και οφειλές σε προμηθευτές), αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (συνολικά περί τις 120) για τα επόμενα δύο χρόνια, τη διατήρηση της σημερινής δομής και του προφίλ της εφημερίδας, ενώ προβλέπονται και αναπτυξιακές επενδύσεις.
Σκληρός ο ανταγωνισμός της τηλεθέασης στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, με τη μάχη της τηλεθέασης να δίνεται στήθος με στήθος. Προς το παρόν, την περασμένη εβδομάδα το νήμα έκοψε το Mega με μερίδιο γύρω στο 14% και ακολούθησε ο Alpha γύρω στο 13%. Το Star στην τρίτη θέση περί το 11,5%, στην τέταρτη ο ΣΚΑΪ στο 9,5% και πολύ κοντά ο ΑΝΤ1 στο 9% και το Open στο 8,5%. Στις τελευταίες θέσεις η ΕΡΤ1 έχει μερίδιο γύρω στο 4,5% και η ERTnews γύρω στο 2,5%.