Nα κάνει, επιτέλους πράξη, την περσινή του εξαγγελία για πάγωμα των αδειοδοτήσεων έργων και δραστηριοτήτων, αναμεσά τους και τα αιολικά πάρκα στα καμένα της μεγαπυρκαγιάς στον Έβρο και Ροδόπη αλλά και στις γειτονικές εκτάσεις που αποτελούν κρίσιμα οικοσυστήματα για την επιβίωση των απειλούμενων ειδών πουλιών, καλούν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις. Πόσο μάλλον όταν επιστημονική μελέτη η οποία ανατέθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και παραδόθηκε τον Αύγουστο, προτείνει να παγώσουν οι αδειοδοτήσεις για πέντε χρόνια.
Όπως υπενθυμίζουν οι οργανώσεις, «εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023 που έπληξε τα φυσικά οικοσυστήματα στον Έβρο και στη Ροδόπη και με αφορμή την αδειοδότηση δύο Αιολικών Σταθμών εντός της καμένης έκτασης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι θα ανασταλούν οι διαδικασίες αδειοδότησης έργων στην πληγείσα περιοχή. Η απαγόρευση αυτή αποτελεί το ελάχιστο προστατευτικό μέτρο για την αποτροπή περαιτέρω υποβάθμισης, ενώ τα οικοσυστήματα βρίσκονται σε διαδικασία ανάκαμψης από τη μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης. Ο υπουργός είχε επίσης ανακοινώσει την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης διερεύνησης των επιπτώσεων από έργα στην καμένη περιοχή, με έμφαση στους Αιολικούς Σταθμούς που έχουν αιτηθεί αδειοδότηση. Τα δεδομένα αυτά, όπως είχε πει ο υπουργός, ήταν απαραίτητα για να καθοδηγήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για έργα στον Έβρο και στη Ροδόπη».
Με κοινή τους επιστολή ζητούν από τον Υπουργό να λάβει συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα για την αναστολή της αδειοδότησης και εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών για πέντε έτη, ώστε να διασφαλιστούν τα προστατευόμενα είδη και οικοσυστήματα από τον κίνδυνο της εγκατάστασης επιζήμιων έργων που σχεδιάζονται εντός κρίσιμων ενδιαιτημάτων. Επιπλέον επισημαίνουν ότι «με την περιβαλλοντικά ανεξέλεγκτη και σε πολλές περιπτώσεις υποβαθμιστική για τα φυσικά οικοσυστήματα χωροθέτηση αιολικών σταθμών οπουδήποτε, το ίδιο το ΥΠΕΝ αμαυρώνει την εικόνα της αιολικής ενέργειας. Οι ΑΠΕ, ως τεχνολογίες που έχουν ως στόχο την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, είναι απαραίτητο να αποτελούν υποδείγματα περιβαλλοντικής εφαρμογής, και όχι να αναπτύσσονται με καταστροφικούς για τα οικοσυστήματα όρους». Οι οργανώσεις που συνυπογραφουν την επιστολή είναι: ΑΝΙΜΑ, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστω, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης , MEDASSET και WWF Ελλάς.