Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.2°C27.9°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.6°C25.9°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
25.0°C27.1°C
0 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.8°C26.4°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C24.9°C
2 BF 50%
Χωροταξικό τουρισμού / Επιτρέπει τουριστικές εγκαταστάσεις σε ευαίσθητα περιβαλλοντικά σημεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωροταξικό τουρισμού / Επιτρέπει τουριστικές εγκαταστάσεις σε ευαίσθητα περιβαλλοντικά σημεία

ΔΟΜΗΣΗ ΑΘΗΝΑ
Φωτογραφία Αρχείου/(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Την ασύδοτη τουριστική ανάπτυξη, αγνοώντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αυτή προκαλεί, προωθεί το νέο ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό προειδοποιούν, 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις μαζί και με τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών.

Το νέο χωροταξικό και η συνοδευτική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δόθηκε για δημόσια διαβούλευση στις 3 Ιουλίου με καταληκτική ημερομηνία στις 15 Σεπτεμβρίου .Χθες το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι παρατείνει τη διαβούλευση για άλλες 10 ημέρες έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Το νέο χωροταξικό έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση αφού η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της μελέτης είχε ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το  συμφωνητικό με τον ανάδοχο για την εκπόνηση της μελέτης «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ Τουρισμού)» υπεγράφη στις 7-06-2018 (ΑΔΑΜ: 18SYMV003256673 2018-06-13)!

Οι 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς με ανακοίνωσή τους στηλιτεύουν, την ποιότητα της διαβούλευσης διότι τα σχόλια που κατατίθενται δεν είναι ορατά, γεγονός που απομειώνει τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας και δεν επιτρέπει τη δημιουργία ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου» ενώ απουσιάζει το υλικό τεκμηρίωσης, δηλαδή τα παραδοτέα της μελέτης που έχουν προηγηθεί του δημοσιοποιημένου κειμένου.. Επί του περιεχομένου επισημαίνουν  ότι το ΕΧΠ:

-Στερείται επαρκούς επιστημονικής βάσης και τεκμηρίωσης ως προς τη μεθοδολογία του, την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, τη διατύπωση των στόχων και των βασικών αξόνων παρέμβασής του, καθώς και την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

- προωθεί χωρίς ειδικότερες προϋποθέσεις τις τουριστικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, ενώ συγχρόνως δεν θέτει σχεδόν κανέναν περιορισμό στο καταστροφικό μοντέλο της εκτός σχεδίου δόμησης για μεμονωμένες εγκαταστάσεις και υποδομές. Ειδικότερα για τις κορεσμένες περιοχές, δεν προβλέπει ουσιαστικά κανέναν περιορισμό στην περαιτέρω τουριστική τους ανάπτυξη.

-Περιλαμβάνει ελάχιστες, και στις περισσότερες των περιπτώσεων θεωρητικές ή άστοχες, πρόνοιες περιβαλλοντικής προστασίας, έχοντας προβεί σε μία γενική και προβληματική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της ΣΜΠΕ, στην οποία παραγνωρίζονται βασικές περιβαλλοντικές πολιτικές, τα εργαλεία τους και η εφαρμογή τους (ύδατα, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα κ.λπ.).

-Επιτρέπει τη δόμηση εκτεταμένων τουριστικών εγκαταστάσεων σε μικρές νησίδες άνω των 300 στρεμμάτων. Μία τέτοια ρύθμιση, όμως, δεν υπολογίζει το εξαιρετικά μεγάλο αποτύπωμα και την αμφίβολη βιωσιμότητα τέτοιων εγκαταστάσεων σε νησιά που δεν διαθέτουν νερό ή πηγές ενέργειας και δίκτυα διαχείρισης αποβλήτων. Γενικότερα, οι προτεινόμενες προβλέψεις παραγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά -και τις επιτακτικές ανάγκες περιβαλλοντικής θωράκισης και διαχείρισης- κρίσιμων περιβαλλοντικά κατηγοριών του χώρου, όπως τα νησιά, οι βραχονησίδες, ο παράκτιος χώρος ή οι προστατευόμενες περιοχές.

-Δεν προτείνει κάποια ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου του κορεσμού σε επιβαρυμένες νησιωτικές και αστικές περιοχές, παραπέμποντας την επίλυση του προβλήματος σε μελλοντικές «μελέτες εκτίμησης τουριστικής φέρουσας ικανότητας», για τις οποίες δεν παρέχει τις απαραίτητες διευκρινήσεις ή κατευθύνσεις.

-Συντελεί στην περαιτέρω αποδόμηση -αλλά και στη συγκεντροποίηση- του συστήματος χωρικού σχεδιασμού, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη, περιορίζει ή και ανατρέπει τη χωροταξία περιφερειακού επιπέδου, δηλαδή το σχεδιασμό εκείνον που συνθέτει και εξειδικεύει τις χωρικές παρεμβάσεις με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χωρικής ενότητας.

Καλούν το ΥΠΕΝ να αναθεωρήσει ριζικά το προτεινόμενο ΕΧΠ για τον Τουρισμό και να θέσει εκ νέου σε διαβούλευση μία επιστημονικά συνεκτικότερη, πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική πρόταση, έχοντας λάβει υπόψη τα σχόλια των ενδιαφερομένων. Αυτός ο χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος θα καθορίσει το μέλλον του σημαντικότερου κλάδου της ελληνικής οικονομίας, οφείλει όχι μόνο να λάβει σοβαρά υπόψη τις δυσμενέστατες συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, αλλά και να αντιμετωπίσει με συστηματικότητα τα σοβαρά περιβαλλοντικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η χωρικά ασύδοτη τουριστική ανάπτυξη, σημειώνουν. Οι συνυπογραφουσες,δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι΄: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ,ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MedINA, WWF Ελλάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL