Την πεποίθηση ότι η απόσυρση της Πολιτείας από την υποχρέωσή της να προστατεύει τους πολίτες και τις περιουσίες τους από τις φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές) και να φορτώσει την ευθύνη αυτή στους πολίτες, με την κυβερνητική λογική της «ατομικής ευθύνης», βρίσκεται προ των πυλών εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Μηχανικών του Δημοσίου.
Αφορμή, το νομοσχέδιο «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή» για τις μεγάλες επιχειρήσεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε την Τρίτη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ) στο σχόλιο που κατέθεσε επισημαίνει ότι «αυτό εκκινεί στο παρόν νομοσχέδιο με τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά βάσιμα εκτιμούμε ότι σε επόμενες φάσεις θα επεκταθεί και στις ατομικές ιδιοκτησίες. Με τον τρόπο αυτό οι ίδιοι οι πολίτες καθίστανται υπεύθυνοι για την ασφάλιση των περιουσιών τους, οι ανάγκες κρατικής αρωγής μειώνονται, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια τεράστια αγορά ασφαλιστικών υπηρεσιών, νέο πεδίο κερδοφορίας για τις ασφαλιστικές εταιρείες». Δυστυχώς, όπως αναφέρει, το ίδιο ακριβώς φαινόμενο παρατηρήσαμε και στις πρόσφατες ρυθμίσεις για την πυροπροστασία, παραπέμποντας στην έντονη διαφωνία του Συνηγόρου του Πολίτη επ’ αυτών, διότι «το κράτος δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του συντάγματος) να μετακυλίει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς».
Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ αποκαλύπτει, επίσης, ότι η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής δεν διαθέτει ακόμη οργανόγραμμα, παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την απόσπαση ολόκληρης γενικής διεύθυνσης (Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τη μεταφορά της (αρμοδιότητες και προσωπικό) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Υπογραμμίζει δε ότι η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας βρίσκεται σε κατάσταση «διαρκούς μετάβασης», από το χρονικό σημείο της αφετηρίας της μέχρι σήμερα, ενώ άρθρα του νομοσχεδίου δεν λύνουν προβλήματα, αλλά δημιουργούν ένα «ρυθμιστικό ενδιάμεσο στάδιο μετά το Προεδρικό Διάταγμα 77 μεταφοράς και πριν το αναγκαίο οργανόγραμμα».