Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
34.6°C38.2°C
3 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
34.3°C38.1°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
39 °C
38.7°C39.4°C
3 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.8°C33.3°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
39 °C
36.8°C39.1°C
2 BF 19%
Ιστορίες χωρίς φωνή / Τα «αμαρτωλά» κοτόπουλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες χωρίς φωνή / Τα «αμαρτωλά» κοτόπουλα

135127816a.jpg

Κάθε φθινόπωρο την παραμονή του Γιομ Κιπούρ μέλη της ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας συγκεντρώνονται στους δρόμους του Μπρούκλιν για να λάβουν μέρος στο Κaparot. Είναι η ημέρα που οι κραυγές χιλιάδων κοτόπουλων που βασανίζονται και στη συνέχεια σφάζονται καλύπτουν τον συνηθισμένο θόρυβο της πολυσύχναστης συνοικίας της Νέας Υόρκης. Είναι η ημέρα που χιλιάδες ορθόδοξοι Εβραίοι μέσω της τελετής του Kaparot εξαγνίζονται, μεταφέροντας τις αμαρτίες της χρονιάς που φεύγει σε ένα κοτόπουλο, ώστε ο νέος χρόνος να τους βρει καθαρούς και αμόλυντους.

Ο ραβίνος θα πιάσει ένα κοτόπουλο από τα φτερά ή τα πόδια και θα το γυρίσει με δύναμη τρεις φορές στον αέρα πάνω από το κεφάλι του πιστού, απαγγέλοντας μια σύντομη προσευχή, με σκοπό να μεταφέρει τις αμαρτίες ενός ανθρώπου σε ένα αθώο πλάσμα, που άθελά του γίνεται μέρος μιας μακάβριας τελετουργίας που θα ολοκληρωθεί με το αίμα του ζώου να τρέχει στο πεζοδρόμιο, αφού το κοτόπουλο θα σφαχτεί σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση του Κοσέρ.

Μια φιλανθρωπία που καταλήγει στα σκουπίδια

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο μόνο στη συνοικία του Μπρούκλιν 50.000 «αμαρτωλά» κοτόπουλα σφαγιάζονται στη μέση του δρόμου και στη συνέχεια, τηρώντας μια θρησκευτική παράδοση δύο χιλιετιών, οι πιστοί υποτίθεται πως δίνουν το κρέας τους στους φτωχούς της πόλης ως δείγμα φιλανθρωπίας. Μόνο που το τμήμα αυτό της θρησκευτικής παράδοσης αμφισβητείται έντονα τόσο από φιλοζωικές οργανώσεις, που υποστηρίζουν πως τα περισσότερα νεκρά κοτόπουλα καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων του Μπρούκλιν, όσο και από μέλη της εβραϊκής κοινότητας, που αντιπροτείνουν τον εξαγνισμό Kaparot μέσω της αντικατάστασης των κοτόπουλων με χρήματα. Μια πρόταση που υποστηρίζεται πλέον και από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού του Ισραήλ, που προτρέπει τους ορθόδοξους Εβραίους να χρησιμοποιούν χαρτονομίσματα αντί για κοτόπουλα και τα χρήματα που ο ραβίνος θα περιστρέφει πάνω από τα κεφάλια των πιστών κατά τη διάρκεια της τελετής να πηγαίνουν στη συνέχεια σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Ο φόβος του αντισημιτισμού

Μόνο που η πρόταση αυτή όσο και οι διαμαρτυρίες των φιλόζωων δεν βρίσκουν αντίκρισμα στον σκληρό θρησκευτικό πυρήνα των Εβραίων της Νέας Υόρκης, που υποστηρίζουν πεισματικά τη θανάτωση των κοτόπουλων στην τελετή του Kaparot. Σύμμαχός τους και το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο πριν από λίγα χρόνια απέρριψε τις προσφυγές Εβραίων πολιτών κατά της κακοποίησης και σε δημόσια θέα σφαγής των ζώων, υποστηρίζοντας πως η συνέχιση της συγκεκριμένης θρησκευτικής παράδοσης υπερισχύει των κανόνων ευζωίας και θανάτωσης των πτηνών που χρησιμοποιούνται για τη συγκεκριμένη τελετουργία.

Ενάντια στο Kaparot έχει συσταθεί τα τελευταία χρόνια μια οργάνωση, που φέρει την ονομασία Alliance to End Chickens και συστηματικά βομβαρδίζει κάθε χρόνο με μηνύσεις όχι μόνο τους ραβίνους και τις συναγωγές που συμμετέχουν στις τελετουργικές θυσίες των πτηνών, αλλά κινείται νομικά και κατά του αστυνομικού διευθυντή της Νέας Υόρκης και του δημάρχου της, που ανέχονται μια απάνθρωπη και ανθυγιεινή, όπως καταγγέλλουν, πρακτική υπό τον φόβο μην κατηγορηθούν για αντισημιτική συμπεριφορά.

Οι υποστηρικτές του τελετουργικού κατηγορούν τους φιλόζωους πως η απαγόρευση των θυσιών συνιστά κραυγαλέα περίπτωση καταπάτησης της θρησκευτικής τους ελευθερίας, λέγοντας πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει τη θρησκεία μας», ενώ στην αντίπερα όχθη έρχεται η PETA να επικρίνει τους λάτρεις του αίματος, αποκαλύπτοντας πως τα 2/3 των κοτόπουλων που σφάζονται κατά τη διάρκεια του Kaparot πετιούνται στα σκουπίδια και ουδεμία σχέση με φιλανθρωπία έχει το θρησκευτικό αυτό μακελειό, το οποίο ένα μεγάλο μέρος της εβραϊκής κοινότητας θεωρεί βίαιο, αναχρονιστικό και αχρείαστο. O ραβίνος Γκέρσομ που υποστηρίζει τον τερματισμό του βασανισμού και της θρησκευτικής σφαγής των ζώων μέσω της Alliance to End Chickens σε κάθε ευκαιρία λέει στους ομόθρησκούς του: «Παρακαλώ, μην βασανίζετε ένα πουλί με αυτόν τον τρόπο, η Τορά μας δεν το απαιτεί αυτό και η θυσία του δεν θα ακυρώσει τις αμαρτίες σας. Σας ικετεύω, σας παρακαλώ, δώστε χρήματα αντί να βλάψετε ένα από τα ζωντανά πλάσματα του Θεού».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL