Την πικρή αλήθεια για το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό πάρκο στην έκταση των 150 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ στους Δήμους Δάφνης-Υμηττού με τη μεταφορά εννέα υπουργείων και άλλων οργανισμών και υπηρεσιών είπε ο Γ. Πολύζος, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, πρώην πρόεδρος του κατηργημένου Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.
Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα real estate που περιφρονεί όλα τα θεσμοθετημένα επίπεδα σχεδιασμού και πρωτίστως το Ρυθμιστικό της Αθήνας, «αποκεντρώνοντας ασχεδίαστα» την επιτελική διοίκηση ανατολικά εις βάρος του μοναδικού και ποικιλόμορφου κέντρου. Παράλληλα, αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες προσαρμογής στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής όπως επιτάσσει το σχέδιο δράσης του Δήμου Αθηναίων και οι ευρωπαϊκοί κανόνες, σημείωσε. Όλα αυτά στην πρώτη και μοναδική εκδήλωση που οργάνωσε η Σχολή Αρχιτεκτόνων με θέμα «Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ: Λόγοι και αντίλογοι». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η αξιολογική έκθεση των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου όπως περιγράφεται στις μελέτες του Ειδικού Σχεδίου και της ΣΜΠΕ, τις οποίες ομάδα 14 επιστημόνων έκανε φύλλο και φτερό εντοπίζοντας τις παραβιάσεις της νομοθεσίας αλλά και πλήθος ανακριβειών, αστοχιών και παραπλανητικών στοιχείων που αυτές περιέχουν. Για τα μέσα Νοεμβρίου έχει προσδιοριστεί η δίκη στο ΣτΕ κατά της εγκεκριμένης περιβαλλοντικής αξιολόγησης του Ειδικού Πολεοδομικού του «τσιμεντοπάρκου», όπως ανακοίνωσε ο Κ. Αντωνιάδης, από φορείς και κατοίκους, ενώ τον Ιούνιο θα συζητηθεί η προσφυγή των εργαζομένων στην ΕΑΣ (αμυντικά συστήματα) κατά της απόφασης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της έκτασης. Η αξιολόγηση, είπε, θα κατατεθεί στο ΣτΕ ως πρόσθετος λόγος ακύρωσης.
Την απουσία κάθε δημόσιας συζήτησης για ένα τόσο δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα, «μετακόμισης» 14.000 εργαζομένων από 127 κτήρια που καλύπτουν επιφάνεια 350.000 τετραγωνικών από το κέντρο, στηλίτευσε η Ρ. Κλαμπατσέα, αναπληρώτρια καθηγήτρια, κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Η Μ. Ευαγγελίδου, αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας του Δήμου Αθηναίων, θύμισε το ομόθυμο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Χρ. Χρήστου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δάφνης-Υμηττού, παρατήρησε ότι δεν έχουν επαρκή πληροφόρησης και εξέφρασε σειρά ενστάσεων. Ο Ν. Μπελαβίλας, καθηγητής ΕΜΠ, διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, σε όλους τους τόνους ανέφερε ότι τα κέντρα των πόλεων σε όλο τον κόσμο είναι ταυτισμένα με τις πόλεις και εδώ ακυρώνεται και αδειάζει όταν ήδη τουλάχιστον 100 δημόσια κτήρια είναι κενά. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης της λεωφόρου Βουλιαγμένης, η οποία θα δεχτεί μόνο από τη μετακίνηση των εργαζομένων τριπλάσιους φόρτους. Ο Σπ. Τσαγκαράτος, πολεοδόμος από την εταιρεία που μελέτησε και εκπόνησε το ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τη ΣΜΠΕ, αναγνώρισε την έλλειψη της μελέτης των επιπτώσεων από το κέντρο της πόλης, όμως επιχείρησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες από την απομάκρυνση της διοίκησης και των συμπληρωματικών προς αυτήν χρήσεων. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το έδαφος εκεί είναι ρυπασμένο από την κατασκευή των πυρομαχικών, για να διαψευστεί αργότερα από εργαζόμενο της ΕΑΣ, ο οποίος ανταπάντησε ότι κατασκευάζονται στο εργοστάσιο μόνο μεταλλικά μέρη των οπλικών συστημάτων.