Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.4°C19.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.6°C16.7°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C18.3°C
3 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C18.2°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C15.7°C
0 BF 100%
Δημήτρης Καιρίδης / Φταίει για τις προσφυγικές ροές ο Χαφτάρ που ο Μητσοτάκης είχε δεχθεί στο Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Καιρίδης / Φταίει για τις προσφυγικές ροές ο Χαφτάρ που ο Μητσοτάκης είχε δεχθεί στο Μαξίμου

ΧΑΦΤΑΡ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ προσπάθησε να εξηγήσει όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στις νότιες ακτές της Κρήτης και την Γαύδο, για μία ακόμη φορά «κάρφωσε» τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτή τη φορά σε επίπεδο διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής.

«Υπάρχει πρόβλημα» είπε ο κ. Καιρίδης για την αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Κρήτη και την Γαύδο, «η χώρα μας βρίσκεται στο "σταυροδρόμι" όχι ενός αλλά δύο εν δυνάμει μεταναστευτικών διαδρόμων, του ανατολικού μεσογειακού αλλά και του κεντρικού μεσογειακού, από τη Λιβύη. Εκεί βλέπουμε μια κινητικότητα από τον Νοέμβριο. Μιλάμε συνολικά για 1.500 ανθρώπους τους τελευταίους 3 μήνες ... υπάρχει μία τάση, κάτι δείχνουν» αυτά τα νούμερα. «Ξεκινούν από το Τομπρούκ, την ανατολική Λιβύη που έχει αυτονομηθεί υπό τον Χαφτάρ, έχει γίνει ένα πολύ εύφορο περιβάλλον εκεί για την παράνομη διακίνηση» ανθρώπων και «την προσπόριση εκατομμυρίων κερδών», είπε ο κ. Καιρίδης. 

Ο Χαφτάρ υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει δεκτός μετά βαΐων και κλάδων στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν -κατά τα φαινόμενα- θεωρείτο αξιόπιστος συνομιλητής και όχι κάποιος που καλλιεργεί τις συνθήκες για «προσπόριση εκατομμυρίων κερδών» από την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Αλγεινές εντυπώσεις εξάλλου προκάλεσε και η αναφορά Καιρίδη στο Λιμενικό. «Η φύλαξη των συνόρων δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, το Λιμενικό ανήκει στα υπουργεία Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη», έσπευσε να δηλώσει ο κ. Καιρίδης, για να πει αμέσως μετά ότι «το Λιμενικό "δυσκολεύεται" στην Κρήτη σε σχέση με το ανατολικό Αιγαίο, λόγω της γεωγραφίας. Η λιβυκή ακτή απέχει εκατοντάδες μίλια και δεν είναι εύκολο να αποτρέψεις».

Σημειώνεται ότι η Γαύδος απέχει 140 ν.μ. από τις λιβυκές ακτές, ενώ η Κρήτη 175 ν.μ. από το Τομπρούκ στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. Καιρίδης. Σαν μέτρο σύγκρισης, τα Χανιά απέχουν από τον Πειραιά περίπου 150 ν.μ. και το Ηράκλειο 170 ν.μ., αλλά ο «αναρμόδιος» υπουργός έσπευσε να δηλώσει εμμέσως την ανικανότητα του Λιμενικού να καλύψει επαρκώς θαλάσσιες εκτάσεις όπου η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την έρευνα και διάσωση.

Ακόμη χειρότερα, ο κ. Καιρίδης υποστήριξε ότι «αυτές οι βάρκες δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω χωρίς κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Μεταξύ των δύο πάντοτε η ελληνική κυβέρνηση προτεραιοποιεί την ανθρώπινη ζωή» όπως υποστήριξε. Κάτι που όπως έγινε σαφές στην τραγωδία της Πύλου, κάθε άλλο παρά ενδιέφερε την κυβέρνηση και το Λιμενικό όταν είχε αρχικά εντοπιστεί το αλιευτικό με τους εκατοντάδες πρόσφυγες στο Ιόνιο.

Ως «κερασάκι», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παραδέχθηκε ότι για αυτούς τους 1.500 πρόσφυγες «στην Κρήτη δεν έχουμε δομές, δεν έχουμε υποδομή για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση ... φιλοξενούνται ... σε κάτι ανοιχτούς χώρους ... σε παιδική κατασκήνωση ... σε υποδομές "εκ των ενόντων", πρόχειρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL