Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.9°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.8°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.0°C21.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C23.3°C
1 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 63%
Αντιτορπιλικό «Βέλος» / Μάχη για να μην βυθιστεί - Μεγάλη η ζημιά στην πρύμνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιτορπιλικό «Βέλος» / Μάχη για να μην βυθιστεί - Μεγάλη η ζημιά στην πρύμνη

βελος
EUROKINISSI/ ΤΖΑΚΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Συντονισμένη επιχείρηση για να στεγανοποιηθεί το ρήγμα που έχει προκληθεί από τους θυελλώδεις ανέμους, στην πρύμνη του ιστορικού αντιτορπιλικού πλοίου «Βέλος», είναι σε εξέλιξη από το πρωί. Στο σημείο βρίσκεται ρυμουλκό ενισχύοντας την σταθερότητα του πλοίου, ενώ βούτηξε και δύτης για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Σημειώνεται ότι το πλοίο που λειτουργεί ως μουσείο, είναι αγκυροβολημένο από τον Σεπτέμβριο του 2019, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής.

Αποστολάκης: Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό πλοίο

Σε δήλωση με την οποία ζητά να μεταφερθεί το «Βέλος» στο πλησιέστερο λιμάνι για να προστατευθεί προχώρησε ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευάγγελος Αποστολάκης, με αφορμή το ρήγμα που προκλήθηκε στο αντιτορπιλικό πλοίο λόγω της θαλασσοταραχής.

βελος
EUROKINISSI/ΤΖΑΚΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

«Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα, τα οποία συνοδεύονται και από φωτογραφικό υλικό, το αντιτορπιλικό (Α/Τ) «Βέλος», σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα και πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού, χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στη πρύμνη του πλοίου. Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όπου και είναι εκτεθειμένο στον καιρό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το «Βέλος» στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να  αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή, οργισμένη ανακοίνωση προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών με αφορμή τις ζημιές που υπέστη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΦΕΑ «μόλις μια μέρα από τις πολύμορφες, μαζικές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το αντιτορπιλικό ‘ΒΕΛΟΣ’ – σύμβολο /  επισκέψιμο  τεκμήριο της αντιδικτατορικής αντίστασης - προσέκρουσε για δεύτερη φορά από τον περασμένο Μάρτιο στο κρηπίδωμα της  Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό ρήγμα».

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά μας – και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών – που προειδοποιούσαν ότι "η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής"», αναφέρει επιπλέον ο ΣΦΕΑ και ζητά την ασφαλή επιστροφή του πλοίου-μουσείου στην προβλεπόμενη όπως αναφέρει θέση του, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL