Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.4°C19.3°C
4 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.3°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C17.1°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C19.7°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
4 BF 32%
Η εικόνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εικόνα

Χαρούμενος

Ούτε να τα μαζέψεις μπορείς ούτε να τα απλώσεις τα σημερινά προβλήματα. Ο κανόνας λέει πως ο άνθρωπος για να ανθίσει, θα πρέπει να βρεθεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον· να έχει το λιμανάκι του, δηλαδή, κι έπειτα όλα σιγά-σιγά θα γίνουν. Έπειτα λέει, ο άνθρωπος, αφού τραφεί συναισθηματικά, θα πρέπει να τραφεί και βιολογικά. Ένα κομμάτι ψωμί, ένα πιάτο φαΐ. Να μην βαράει ταμπούρλο η κοιλιά του όταν πέφτει να κοιμηθεί.

Υστερα να θρέψει και την ψυχή του: θέατρο, κινηματογράφο, ένα βιβλίο, να συναναστραφεί, να γνωρίσει νέες προκλήσεις, να αυτονομηθεί.

Ετσι λένε οι life coaches πως προοδεύει ο άνθρωπος, αντιγράφοντας και μεταφέροντας στο σήμερα όλη τη φιλοσοφία που πάνω της γεννήθηκε ο σύγχρονος κόσμος.

Ετσι λέει και η κοινή λογική.

Και κάπως έτσι, με γραμμένα στο χαρτί τους στόχους και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, αρχίζουν τα πρώτα βήματα προς την αυτονομία οι νέοι ή οι νέες της εποχής· μικρή σημασία έχει το φύλο. Ακόμα μικρότερη σημασία έχει και η ηλικία, μιας και όπως λένε -οι μελέτες-, τα ελληνόπουλα φεύγουν από την οικογενειακή κατοικία μετά τα 30 και κάποιες φορές επιστρέφουν πάλι πίσω, εκεί γύρω στα 40. Θες οι επιλογές τους, θες η αδυναμία τους, κι αυτό μικρή σημασία έχει επίσης.

Εκείνο που έχει σημασία είναι το πώς θα πληρωθεί το ενοίκιο για μια τρύπα ολίγων τετραγωνικών που κοστίζει όσο ο μισός μισθός και που αν συμπληρωθεί με τα έξοδα για το ρεύμα, το νερό και τις επικοινωνίες, τότε μένουν χρήματα μονάχα για τα εισιτήρια ή τα καύσιμα για να μετακινηθείς από και προς τη δουλειά.

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

Κι αν φτάσουν τα χρήματα για τα πρώτα βασικά, έρχεται ύστερα και η τροφή. Μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αποτελεί τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης ντε φάκτο, και ακόμη μεγαλύτερη πολυτέλεια αν στο καλάθι μπούνε φρούτα και τυροκομικά, παρά το 5% της έκπτωσης που θέσπισε ο υπουργός για συγκεκριμένα είδη.

Ο νόμος των μονοπωλίων και των υπερκερδών.

Κι έπειτα η ψυχαγωγία, που πρέπει κι αυτή να μπει στο ζύγι. Όχι η ποσότητα ή η ποιότητά της, αλλά το νοίκι και το σούπερ μάρκετ.

Ο νόμος τού δεν μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου.

Βέβαια, κάποιος θα πει πως η περιγραφή αυτή είναι κάπως μαύρη. Πιθανόν! Είναι και ο καπνός που βγαίνει καθώς καίγεται το μέλλον του τόπου και της νέας γενιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL