Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.2°C16.8°C
1 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.2°C15.2°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.7°C
1 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C15.8°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
6 °C
5.9°C10.1°C
0 BF 100%
Τέμπη / Οκτώ μήνες μετά πήγαν για δειγματοληψίες εδάφους - Οργή των συγγενών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέμπη / Οκτώ μήνες μετά πήγαν για δειγματοληψίες εδάφους - Οργή των συγγενών

Τέμπη
screenshot

Η αδιανόητη ολιγωρία οκτώ μήνες μετά την τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κοινωνία αλλά και στους εκπροσώπους των γονέων και των συγγενών των θυμάτων, που καταγγέλλουν τις εμπλεκόμενες αρχές για εξοργιστικά ανεπαρκή διαχείριση του δυστυχήματος.

Οι οικογένειες σχεδόν οκτώ μήνες από το δυστύχημα όπως καταγγέλλουν ακόμη δεν έχουν λάβει αξιόπιστες απαντήσεις για τους λόγους που προκλήθηκε η έκρηξη και κατ’ επέκταση η φωτιά, το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Ενδεικτικό της κωλυσιεργίας των διαδικασιών είναι ότι σήμερα πήγαν να λάβουν δείγματα από το έδαφος οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες που έχουν οριστεί από τον εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ΕΡΤ εκσκαπτικό μηχάνημα σκάβει στο σημείο προκειμένου στη συνέχεια εμπειρογνώμονες από το Χημείο του Κράτους που έχουν οριστεί από τον εισαγγελέα να λάβουν δείγματα του εδάφους.

Κατά την ίδια πηγή, οι ειδικοί θα πάνε στο σημείο όπου βρίσκονται τα κουφάρια της αμαξοστοιχίας και ότι έχει απομείνει από τα βαγόνια προκειμένου κι εκεί να γίνει ανάλογη δειγματοληψία.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των γονέων και των συγγενών των θυμάτων που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια για την καθυστέρηση όπως τονίζουν που παρατηρείται στην απονομή δικαιοσύνης αλλά βεβαίως και για το γεγονός ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις, όπως λένε οι ίδιοι, οι υπεύθυνοι για το δυστύχημα δεν είχαν την τιμωρία που έπρεπε να τους αποδοθεί.

Όλα αυτά τα αδιανόητα περιστατικά ρίχνουν βαριά σκιά στις αρχές καθώς οι εκπρόσωποι των οικογενειών κάνουν λόγο για «πραξικοπηματική λειτουργία» από την πλευρά των αρμόδιων και άμεσα εμπλεκομένων, υπηρεσιών.

Παράλληλα στη Λάρισα ενώπιον του εισαγγελέα εφετών συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας κατέθεσαν δύο διαφορετικά υπομνήματα αναφορικά με τις ευθύνες των υπαιτίων.

Ο συνήγορος θυμάτων και πατέρας τραυματία, Γιώργος Ηλιόπουλος επισήμανε στο ThessToday ότι «έχουν οριστεί πραγματογνώμονες που δεν διαθέτουν κατάλληλη ειδικότητα για να απαντήσουν και δεν τέθηκε ούτε καν ως ερώτημα για να αποφανθούν σχετικά με την έκρηξη και τη φωτιά. Μόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαθέτει την συμπεριληπτική κατάθεση, με την αναφορά να στηρίζεται σε μια θέση από το Χημείο του Κράτους, που ήταν αρμόδιο για να εκφράσει γνώμες των πραγματογνωμόνων».

Σύμφωνα με τον Γ. Ηλιόπουλο, ο φάκελος «Τέμπη» παραμένει… σκοτεινός εξαιτίας δυσεπίλυτων γρίφων. «Ο ανακριτής βλέπει ότι δεν μπορεί να κλείσει την υπόθεση. Είχε βρεθεί ξυλόλιο σε διάφορα σημεία που δεν δικαιολογούνταν, εκτός από τα λάδια και τις μεγάλες εστίες κηλίδων που ήταν διάχυτες παντού», υποστήριξε και έκανε λόγο για «πραξικοπηματική λειτουργία» από την πλευρά των αρμόδιων και άμεσα εμπλεκομένων, υπηρεσιών.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος, οι επίμονες απαιτήσεις τους να οριστούν κατάλληλοι πραγματογνώμονες, αποδείχθηκαν -μέχρι στιγμής- κούφιες, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική δειγματοληψία τόσο στον τόπο της τραγωδίας, όσο και στον χώρο όπου έχουν μεταφερθεί τα βαγόνια. «Θα γίνουν νέες δειγματοληψίες από τεχνικούς συμβούλους που έχουν ορίσει οι οικογένειες, στις οποίες θα συμμετέχουν και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την εύρεση ανθρωπίνων υπολειμμάτων», δήλωσε και επεσήμανε ότι στο Κουλούρι -όπου έχουν μετακινηθεί οι σωροί από συντρίμμια- έχουν μεταφερθεί παράνομα ακόμη και τετραγωνικά μέτρα Γης. «Γεγονός που δεν προβλέπεται πουθενά και παραβιάζει τον κώδικα ποινικής δικονομίας» προσθέτει.

Τα δύο ζητήματα που θέτουν

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Συλλόγου, στο εκτενές υπόμνημα το οποίο θα κατατεθεί προς την εισαγγελία εφετών Λάρισας εστιάζουν σε δύο ζητήματα: «Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι δεν έχουν ασκηθεί αδικαιολόγητα κακουργηματικές διώξεις ανθρωποκτονίας και έκθεσης από ενδεχόμενο δόλο σε κανέναν από τους νόμιμους εκπροσώπους και το δεύτερο ότι δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία ούτε στην πρόεδρο της ΡΑΣ, η οποία διατηρούσε σε καθεστώς δήθεν ισχύος ένα ανύπαρκτο πιστοποιητικό ασφαλείας και μια άδεια λειτουργίας που στηριζόταν στο… πουθενά».

Σύμφωνα με την Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα της τραγωδίας, εάν δεν κληθούν άμεσα όλοι οι υπαίτιοι τότε θα ξεκινήσουν μια σειρά από κινητοποιήσεις -ήδη δρομολογούνται- ενώ τα μέλη του Συλλόγου σκέπτονται να στραφούν ακόμη και στον Άρειο Πάγο ώστε να δικαιωθούν. «Δεν το χωράει ούτε το μυαλό μου ούτε η ψυχή μου για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Την τραγωδία την ξέρουν όλοι. Ένα κομμάτι που δεν ξέρουν είναι πόσες ζωές καταστράφηκαν και πόσοι άνθρωποι παλεύουν μόνοι τους χωρίς καμία πρόνοια εκ μέρους της κυβέρνησης», ανέφερε η κα Τσαγκλή, με την ίδια να σημειώνει ότι η συνέχεια είναι στο ίδιο μοτίβο: «Όπως τότε δεν τους ένοιαζε η ασφάλεια μας και ταυτόχρονα έλεγαν δημόσια ψέματα, έτσι και τώρα δεν τους νοιάζει τι πάθαμε και συνεχίζουν να αποκρύπτουν την αλήθεια στην καλύτερη, να λένε χοντρά ψέματα στην χειρότερη!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL