«Παγώνει» με χαρακτηριστική καθυστέρηση το θλιβερό καθεστώς ανομίας που επικρατεί σχεδόν δύο χρόνια στον Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου-Τμήμα Βίκος, σε αυστηρά προστατευόμενη ζώνη και εκτός των ορίων του οικισμού Μεγάλο Πάπιγκο, όπου κατασκευάζονται δύο διώροφες κατοικίες με υπόγεια, οι οποίες, μάλιστα, βρίσκονται σχεδόν στα τελειώματα. Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Α’ Θερινού Τμήματος του ΣτΕ, η οποία εκδόθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται βάσει των σχετικών οικοδομικών αδειών έως ότου εκδοθεί απόφαση επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής που κατατέθηκε τον περσινό Απρίλιο! Η εκδίκαση της κύριας προσφυγής για την ακύρωση των δύο αδειών, η οποία κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2022 από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ», Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και «Ροή», έως τώρα πάει από αναβολή σε αναβολή. Αρχικά ήταν να εκδικαστεί τον Νοέμβριο 2022, πήρε όμως διαδοχικές αναβολές: 22 Μαρτίου, 17 Μαΐου και λόγω εκλογών για τις 7 Ιουνίου 2023 και τελικά αναβλήθηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου κατόπιν αιτήματος των δυο αντιδίκων, γόνων της εφοπλιστικής οικογένειας Λαιμού. Από προχθές Πέμπτη η πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών έστειλε σήμα στο Αστυνομικό Τμήμα Ζαγορίου να εφαρμόσει την εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου για διακοπή των εκτελούμενων εργασιών. Όμως, όπως καταγγέλλει η «Καλλιστώ», μέχρι χθες το πρωί τουλάχιστον συνεχίζονταν κανονικά οι εργασίες, άρα, «αναμένεται η επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας» σχολιάζει.
Υπενθυμίζεται ότι εννέα οργανώσεις και φορείς κατά καιρούς έχουν στηλιτεύσει τη συνέχιση των οικοδομικών δραστηριοτήτων παρά τις καταγγελίες από τις αρχές του 2022, στις οποίες κώφευαν οι αρμόδιες Αρχές, με μοναδική εξαίρεση τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου (πρώην φορέα διαχείρισης) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Η «Καλλιστώ» στη χθεσινή της ανακοίνωση επισημαίνει ότι «αυξάνονται οι αντιδράσεις απέναντι στις προσπάθειες διεύρυνσης των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και οικοπεδοποίησης των σχετικών εκτάσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμισή του με πολλαπλά καθεστώτα προστατευόμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής». Στο πλαίσιο αυτό έχουν, μεταξύ άλλων, συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές, ενώ ομάδα κατοίκων του έχει προβεί σε νομικές ενέργειες κατά των ιδιοκτητών και των έργων. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται μέσω της πλατφόρμας AVVAZ: https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/ton_k_prothupourgo_ton_k_upourgo_energeias_kai_per_sos_papigko_ethniko_parko_boreias_pindou/
Σχολιάζει δε πως «πρόκειται για έναν αγώνα κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων που αφορά ευρύτερα την προστασία και διαφύλαξη των τελευταίων θυλάκων φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ορεινής Ελλάδας, παγκοσμίου ενδιαφέροντος (αφού αναμένεται η ένταξη του Πάπιγκου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO) ώστε να παραδοθούν αλώβητοι στις επόμενες γενιές».
* Η συλλογή υπογραφών στην πλατφόρμα AVVAZ.