Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C18.2°C
4 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.6°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.0°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C17.8°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C11.8°C
0 BF 87%
Θάνατος 46χρονου στη Χαλκίδα / Κανονικότητα η «μαύρη» εργασία στους διανομείς- Αρχή φάντασμα το ΣΕΠΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνατος 46χρονου στη Χαλκίδα / Κανονικότητα η «μαύρη» εργασία στους διανομείς- Αρχή φάντασμα το ΣΕΠΕ

Ντελίβερι
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Σάλος έχει προκληθεί από τον θάνατο του 46χρονου διανομέα (χωρίς σύμβαση εργασίας) στην Χαλκίδα, κάτω από συνθήκες καύσωνα, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό, κ. Γιώργος Χότζογλου, στο NEWS 24/7, η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί μία κανονικότητα στον κλάδο της εστίασης και δη στους διανομείς, ενώ παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει πλήρης απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άνδρας, ο οποίος, όπως μάθαμε στην αρχή, εξυπηρετούσε διάφορες επιχειρήσεις με ένα ποδήλατο, κάνοντας διάφορα θελήματα, και αφιέρωνε μερικές ώρες στο συγκεκριμένο σουβλατζίδικο, κάνοντας διανομή φαγητού, ανασφάλιστος, καταδεικνύει το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον χώρο της εστίασης».

Παράλληλα, ο κ. Χότζογλου επεσήμανε «ότι δηλαδή, είμαστε ο πρωταθλητής κλάδος στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Δεν υπάρχει διανομέας -εκτός από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες- που να είναι πλήρως ανασφαλισμένος, δηλαδή με 8ωρο, με όλα του τα ένσημα κλπ. Είναι όλοι δηλωμένοι 3ωρα και 4ωρα ή ''μαύροι''. Ψάξτε όπου θέλετε. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μιλάμε για έναν κλάδο, ο οποίος τα τελευταία 5 χρόνια μετρά 1 νεκρό κάθε μήνα και εκατοντάδες σακατεμένους συναδέλφους» υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά το θάνατο του 46χρονου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό, σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα εργατικό ατύχημα με τραγική κατάληξη. Για να φτάσει αυτός ο άνθρωπος να χάσει τη ζωή του από θερμοπληξία φανταστείτε πόσες ώρες πρέπει να ήταν εκτεθιμένος στον καύσωνα. Και απ' ό,τι μαθαίνουμε από τους οικείους του ήταν ένας υγιέστατος άνθρωπος, δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας».

Παράλληλα, ο κ. Χότζογλου κατήγγειλε ακόμη, πως παρά το γεγονός ότι  η εργασία των διανομέων έχει απαγορευτεί τις ημέρες του καύσωνα, το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00, με σχετική υπουργική απόφαση, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται και «κανείς δεν ελέγχεται».

Επίσης, τόνισε ότι την μη τήρηση των εργασιακών νόμων «προσωπικά το έζησα σήμερα. Ήμουν στην Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας, στις 14:30 το μεσημέρι, και είδα τουλάχιστον 20 μηχανάκια να κάνουν διανομές. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως όσες ερμηνευτικές εγκυκλίους και να βγάλει το Υπουργείο, όσοι νόμοι και να ψηφιστούν, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, θα βιώνουμε αυτά που βιώνουμε, καθημερινά», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει ο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), όσο και να θέλουν να ωραιοποιήσουν τα πράγματα, από τότε που μετατράπηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή. Δεν είναι Ανεξάρτητη Αρχή, είναι μια «αρχή-φάντασμα».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό σημείωσε ότι «αν το προηγούμενο διάστημα, οι εργοδότες, ειδικά της εστίασης, ένιωθαν ότι υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός, με σωστούς και συχνούς ελέγχους, και ότι αν παρανομήσουν θα έχουν τις συνέπειες του νόμου, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτά τα χάλια που είμαστε τώρα.

Καθημερινά έρχονται στην Ομοσπονδία καταγγελίες είτε από εργαζόμενους στην εστίαση, είτε από εργαζόμενους σε ξενοδοχεία. Έχουμε σερβιτόρους ψαροντουφεκάδες, έχουμε σερβιτόρους, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν και πήγαν στο νοσοκομείο, έχουμε ξενοδοχοϋπαλλήλους, στους οποίους απαγορεύεται να βγουν έξω από το ξενοδοχείο με εντολή του ιδιοκτήτη, έχουμε καταπάτηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική από το Υπουργείο και εν γένει καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας στην χώρα μας.

Δεν δουλεύει κανένας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στη χώρα και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Μιλάμε για την απόλυτη εργασιακή ζούγκλα».

Επιπροσθέτως, ο κ. Χότζογλου επεσήμανε ότι «στις αρχές της εβδομάδας η θερμοκρασία θα φτάσει τους 45 - 47 βαθμούς. Σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση που είχα το Υπουργείο Εργασίας, η εγκύκλιος θα ισχύει κανονικά. Ας βάλουν, λοιπόν, την Αστυνομία να ελέγχει, όπου βλέπει διανομέα να τον σταματάει. Θα θρηνήσουμε θύματα», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες να μην παραγγέλνουν τις ημέρες του καύσωνα.

«Είναι καθαρά θέμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Όπως τον χειμώνα, δεν γίνεται να παραγγέλνεις με τα χιόνια, έτσι και το καλοκαίρι δεν γίνεται να παραγγέλνεις μες τον καύσωνα. Ας νοιαστούμε λίγο ο ένας τον άλλο, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL