Live τώρα    
Ψυχογιός στη Συνταγματική Αναθεώρηση / Το Σύνταγμα δεν είναι ουδέτερο κείμενο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψυχογιός στη Συνταγματική Αναθεώρηση / Το Σύνταγμα δεν είναι ουδέτερο κείμενο

Γιώργος Ψυχογιός - Βουλή
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Την έντονη αντίθεσή του στις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση εξέφρασε ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί ένα ουδέτερο ή τεχνικό κείμενο, αλλά αποτυπώνει συγκεκριμένες αξίες, κοινωνικές προτεραιότητες και πολιτικές επιλογές.

Όπως τόνισε, «κάθε πρόταση αναθεώρησης έχει φορτίο, έχει κατεύθυνση και πρόσημο», επισημαίνοντας ότι σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η κυβερνητική πλειοψηφία εκφράζουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την κοινωνία, τα δικαιώματα και τον ρόλο του κράτους.

Ο Γ. Ψυχογιός υποστήριξε ότι η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση, όπως είπε, έχει κατ' επανάληψη αμφισβητήσει στην πράξη θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τον Κανονισμό της Βουλής και κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, η συζήτηση δεν μπορεί να αποκοπεί από τον τρόπο με τον οποίο ασκείται σήμερα η εξουσία.

Ασκώντας κριτική στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι πίσω από πολλές από αυτές διακρίνεται μια λογική αποδυνάμωσης κοινωνικών κεκτημένων και θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αντιπαρέβαλε τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την προηγούμενη αναθεωρητική διαδικασία, όπως η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα βασικών αγαθών, όπως το νερό και η ενέργεια.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ακόμη και σημαντικές αλλαγές που εγκρίθηκαν κατά την προηγούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση παραμένουν μέχρι σήμερα ανενεργές, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση των αναγκαίων εφαρμοστικών νόμων. Ειδική αναφορά έκανε στη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά και στη διάταξη για την αποσβεστική προθεσμία της ποινικής ευθύνης υπουργών, υποστηρίζοντας ότι οι σχετικές καθυστερήσεις δεν είναι τυχαίες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε επίσης κριτική στη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «fast track» και ασύμβατη με τη σοβαρότητα του αντικειμένου. Υπενθύμισε ότι η αναθεώρηση του 2018-2019 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, δημόσιο διάλογο και ουσιαστική επεξεργασία των προτάσεων, ενώ σήμερα επιχειρείται, όπως είπε, μια διαδικασία συντετμημένη και πολιτικά εργαλειοποιημένη.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στις δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για την εργαλειοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, επισημαίνοντας ότι η ίδια η διαδικασία και οι επιλογές της πλειοψηφίας γεννούν εύλογες ανησυχίες για το περιεχόμενο και τη στόχευσή τους.

Ο Γιώργος Ψυχογιός κατηγόρησε ακόμη τον Πρωθυπουργό για απαξιωτική στάση απέναντι στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ζητείται συναίνεση όταν προηγούνται χαρακτηρισμοί και επιθέσεις που υπονομεύουν τον ουσιαστικό κοινοβουλευτικό διάλογο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει ολοκληρωμένες και επεξεργασμένες προτάσεις, καθώς θεωρεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί ζήτημα ύψιστης δημοκρατικής σημασίας και πεδίο ουσιαστικών προοδευτικών συγκλίσεων. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι για να υπάρξουν πραγματικές τομές υπέρ της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας των δικαιωμάτων και των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας, απαιτείται μια διαφορετική πολιτική κατεύθυνση και μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα θέσει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το κοινωνικό κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0