Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Θάνατος 15 παιδιών / Η πρώτη δημόσια απάντηση του καρδιοχειρούργου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνατος 15 παιδιών / Η πρώτη δημόσια απάντηση του καρδιοχειρούργου

Χειρουργικό κρεβάτι σε νοσοκομείο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Εξώδικο προς τον δημοσιογράφο Βασίλη Λαμπρόπουλο και την εφημερίδα «Το Βήμα» απέστειλε ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός, μετά από δημοσιεύματα που σύμφωνα με τον ίδιο τον φωτογραφίζουν συνδέοντάς τον με τον θάνατο 15 παιδιών σε νοσοκομεία της χώρας.

Ο ίδιος ζητώντας να ανασκευάσουν εντός 10 ημερών, επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του. Παράλληλα κάνει λόγο για εξοργιστικά και ανήθικα δημοσιεύματα καθώς «καταλογίζεται σε μένα η βαρεία και εντελώς ανυπόστατη μομφή ότι δήθεν διέπραξα μοιραία ιατρικά λάθη και ότι ασκώ την ιατρική επιστήμη αντίθετα προς κάθε κανόνα ηθικής και δεοντολογίας».

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική και αστυνομική έρευνα ο κ. Καλαγκός δηλώνει πλήρη άγνοια και ζητεί να δοθούν όλα τα σχετικά στοιχεία τα οποία διαθέτει ο δημοσιογράφος στη δημοσιότητα. «Άλλως, η οιαδήποτε αναφορά θα είναι προδήλως συκοφαντική και θα αποσκοπεί στη σπίλωση της τιμής, της υπόληψης και της επαγγελματικής μου αξιοπρέπειας».

Τέλος ο καρδιοχειρουργός χαρακτηρίζει υποβολιμαία τα επικαλούμενα στο δημοσίευμα ποσοστά θνησιμότητας προσθέτοντας ότι «η αόριστη αναφορά σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) με άδηλη ή υποκρυπτόμενη κερδοσκοπική δραστηριότητα αποσκοπεί στο να αφήσει μια “ομιχλώδη” αντίληψη στον αναγνώστη του δημοσιεύματος για δήθεν παράνομες συναλλαγές με σκοπό το προσωπικό μου κέρδος, κάτι το οποίο είναι ψευδές».

Αναλυτικά το εξώδικο:

«Στο φύλο της εφημερίδας “ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”, με ημερομηνία 28 Μαΐου 2023, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το οποίο συνεχιζόταν στη σελίδα Α 43, παρουσιάστηκε άρθρο του δημοσιογράφου Βασιλείου Λαμπρόπουλου με τίτλο “Το Θρίλερ με τους θανάτους 15 παιδιών”. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για ένα “αδιανόητο θρίλερ που αφορά τους θανάτους 15 παιδιών”, το οποίο ερευνούν οι “αστυνομικές και δικαστικές αρχές”. Απαρχή για την έρευνα “αποτέλεσε επιστολή που έστειλε στις 23 Απριλίου 2021 στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) του Υπουργείου Υγείας ο Σύλλογος Βορείου Ελλάδος για παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες Παιδικές Καρδιές”.

Το δημοσίευμα αναπαρήχθη στον ιστότοπο της εφημερίδας (tovima.gr) και, εν συνεχεία, ευρέως σε πλείστα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Αν και στο άρθρο δεν αναφέρεται όνομα, είναι προφανές εκ των συμφραζομένων ότι αυτό στρέφεται ευθέως εναντίον μου.

Στις 31 Μαΐου επεδόθη εξώδικη δήλωση, πρόσκληση και διαμαρτυρία προς την εφημερίδα και τον υπογράφοντα δημοσιογράφο. Επιθυμώ να καταστήσω σαφές ότι:

  1. Τα επικαλούμενα και δημοσιοποιούμενα ποσοστά θνησιμότητας τα οποία δήθεν συνδέονται με την άσκηση της ιατρικής πρακτικής εκ μέρους μου δεν με αφορούν και προφανώς η επίκλησή τους γίνεται υποβολιμαία.
  2. Η αναφορά σε «δικαστική και αστυνομική» έρευνα είναι κάτι που αγνοώ πλήρως, εζήτησα δε να δοθούν όλα τα σχετικά στοιχεία τα οποία διαθέτει ο συντάκτης στη δημοσιότητα. Άλλως, η οιαδήποτε αναφορά θα είναι προδήλως συκοφαντική και θα αποσκοπεί στη σπίλωση της τιμής, της υπόληψης και της επαγγελματικής μου αξιοπρέπειας.
  3. Η αναφορά στον αριθμό των εκ μέρους μου χειρουργημένων παιδιών και η μομφή που αφήνεται για την εκ μέρους μου δήλωση «διαφορετικών αριθμών» είναι αναληθής και ατεκμηρίωτη.
  4. Η αόριστη αναφορά σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) με άδηλη ή υποκρυπτόμενη κερδοσκοπική δραστηριότητα αποσκοπεί στο να αφήσει μια “ομιχλώδη” αντίληψη στον αναγνώστη του δημοσιεύματος για δήθεν παράνομες συναλλαγές με σκοπό το προσωπικό μου κέρδος, κάτι το οποίο είναι ψευδές.
  5. Το αισχρότερο, όμως, είναι ότι καταλογίζεται σε μένα η βαρεία και εντελώς ανυπόστατη μομφή ότι δήθεν διέπραξα μοιραία ιατρικά λάθη και ότι ασκώ την ιατρική επιστήμη αντίθετα προς κάθε κανόνα ηθικής και δεοντολογίας. Αυτό είναι εξοργιστικό, διότι είναι πρωτίστως ανήθικο. Εάν υπάρχουν αποδείξεις για τη βασιμότητα των αναφερομένων, θα πρέπει αυτά να τεθούν υπ’ όψιν του οικείου Εισαγγελέως. Εάν τα γεγονότα είναι υπαρκτά, θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί άμεσα η προέλευσή τους. Άλλως, δικαίως δημιουργείται η εντύπωση ότι τα αναφερόμενα στο δημοσιεύμα εκπορεύονται από ταπεινά κίνητρα κακεντρέχειας και ενδεχομένως ανταγωνιστικών συμφερόντων, διότι όχι μόνον φαίνεται ότι ελλείπει η εξακρίβωση της ορθότητας της πληροφορίας, αλλά ότι το όλον είναι προφανώς συκοφαντικό.

Προς τούτοις, διαμαρτυρήθηκα εξωδίκως για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” και τον συντάκτη αυτού, όπως αναπαρήχθη και έγινε αντικείμενο περαιτέρω σχολιασμού στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και για όλες τις αναφορές, οι οποίες εμπεριέχονται εκεί και αφορούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το πρόσωπό μου, ουδόλως δε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εκάλεσα τους αποδέκτες της εξώδικης δήλωσης να ανασκευάσουν εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL