Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Αντιτορπιλικό «Βέλος» / Η αδιαφορία του ΥΕΘΑ οδήγησε στις σοβαρές ζημιές στο πλοίο-σύμβολο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιτορπιλικό «Βέλος» / Η αδιαφορία του ΥΕΘΑ οδήγησε στις σοβαρές ζημιές στο πλοίο-σύμβολο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΕΛΟΣ ΖΗΜΙΕΣ
Facebook / Μανόλης Ξεξάκης

Βαριές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις σοβαρές ζημιές που υπέστη το πλοίο-σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και του «Κινήματος του Ναυτικού» στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι που έσπασαν τους κάβους του έριξαν το «Βέλος» πάνω στο ντόκο και το άφησαν να χτυπάει εκεί επί μακρόν. Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σοβαρές ζημιές στο κήτος του κοντά στην ίσαλο γραμμή και να προκληθεί ρήγμα.

Οι εικόνες ντροπής δημοσιοποιήθηκαν από ανάρτηση στα social media στην οποία περιγράφει για το ιστορικό αντιτορπιλικό που λειτουργεί ως μουσείο αντιδικτατορικού αγώνα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ότι «έσπασαν οι κάβοι των μπαλονιών, ο καπετάνιος έβγαλε τους ναύτες στην παραλία, ο ίδιος έμεινε απάνω, και το βαπόρι κοπανιόταν στο ντόκο ανηλεώς.
Έσπασε το ξύλινο κράσπεδο, έσπευσε ναυαγοσωστικό που το έδεσε καλύτερα σε ποντισμένη σημαδούρα, συν που το κρατούσε κάποιες ώρες για να μην το πλαγιάσει το γεμάτο 7άρι με ριπές 77 Km/h».

Το συμβάν ωστόσο κάθε άλλο παρά αποτελεί «έκπληξη» για τους υπεύθυνους, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που το έστειλαν στο συγκεκριμένο σημείο μετά τις εκλογές του 2019, είχαν προειδοποιηθεί πολλαπλώς για την ακαταλληλότητα του σημείου.

Σχετική επερώτηση είχαν καταθέσει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχη Εθνικής Άμυνας Θ. Δρίτσα, στην οποία τονιζόταν ότι το πλοίο-μουσείο που νωρίτερα βρισκόταν σε ασφαλή χώρο στο Παλαιό Φάληρο δίπλα στο επίσης πλοίο-μουσείο Αβέρωφ, «τον Σεπτέμβριο του 2019 μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνει επισκέψιμο στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η παραμονή του θα ήταν για τρεις μήνες» αλλά παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη.

«Ο χώρος της Νέας Παραλίας στην Θεσσαλονίκη στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο, είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code και επιπλέον, σαν πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία. Και αυτό γιατί η παραλία, δεν συνιστά λιμάνι. Αντιθέτως, είναι ανοιχτή στους ανέμους (κυρίως βαρδάρης) και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα. Για ένα πλοίο 80 ετών το οποίο χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση, οι συνθήκες αυτές, βάσιμα, μπορεί να αποβούν καταστροφικές», προειδοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σημερινή κατάσταση του πλοίου είναι άκρως επισφαλής. Προφανώς και θα υπάρξουν ευθύνες, για ότι κακό συμβεί στο πλοίο», τόνιζαν οι βουλευτές, απαιτώντας επανελλιμενισμό στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου. Όπως μάλιστα τόνιζαν, τα ίδια τα μέλη του ιστορικού πληρώματος του «Βέλους» είχαν προσφερθεί να καλύψουν το κόστος ρυμούλκησης, αφαιρώντας κάθε δικαιολογία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL